Tiesiogiai

Turime nebaigtų reikalų! 9 valandos apie ateities Lietuvą!Turime nebaigtų reikalų! 9 valandos apie ateities Lietuvą!

2016 06 29

Graudžiai komiški islandiškieji „Avinai“

Islandų humoras savitas. Nors scenaristo ir režisieriaus Grímuro Hákonarsono „Avinai“ pristatoma kaip juodojo humoro komedija, ne visada lengva įžvelgti, iš ko čia reikėtų juoktis. Mes, lietuviai, turime tam tinkamą apibūdinimą – „juokas pro ašaras“.
Kadras iš filmo „Avinai“
Kadras iš filmo „Avinai“

Vaizdingame Islandijos slėnyje dauguma gyventojų verčiasi avininkyste. Šiems žmonėms tai nėra paprasta ūkio šaka, o ilgametėmis tradicijomis ir netgi sakralumu apipintas užsiėmimas. Avys – dalis jų tapatybės. Nesutariantys ir jau keturiasdešimt metų nesikalbantys (nors ir toje pačioje sodyboje gyvenantys) broliai Gumis ir Kidis – ne išimtis. Negana to, jie geriausi visame slėnyje.

Monotonišką kaimišką idilę sudrumsčia siaubingas nutikimas: Kidžio ūkyje užfiksuojama pavojinga avių liga – kvaitulys (kadangi apie tai praneša jo brolis Gumis, jų santykiai dar labiau pašlyja). Tai reiškia viena – tūkstančiai viso slėnio ūkių avių turės būti išskerstos, o ūkiai išvalyti ir pertvarkyti, kad būtų sustabdytas šios ligos plitimas. Jei viskas pasiseks, po keleto metų vėl bus galima saugiai veisti avis. Tai – sunkiai pakeliamas smūgis, juk be avių nėra gyvenimo.

Inteligentiškasis, pavyzdingasis Gumis stoiškai vykdo tai, ko iš jo reikalauja valdžia, o tuo metu Kidis kaip visad spjauna į taisykles ir yra pasiruošęs ginklu ginti tai, kas jam brangu (tiesa, su mažai sėkmės). Keršydamas, kad bus išskerstos paskutinės ypatingos vietinės veislės avys, jis net keliskart kėsinasi į savo brolį. Vis tik Gumis slepia dar vieną staigmeną savo rankovėje, kuri viską pakeis.

Sigurðas Sigurjonssonas ir Theodóras Júlíussonas laikomi vienais iš gerbiamiausių Islandijos aktorių. Jų įkūnyti kontrastingi brolių personažai kuria emocingą ir spalvingą istoriją. Ne veltui „Avinai“ pasiūlytas Islandijos kandidatu „Oskaro“ nominacijai už geriausią užsienio šalies filmą, o Kanų kino festivalyje Prancūzijoje pelnė pagrindinį programos „Ypatingas žvilgsnis“ apdovanojimą. Tai – tik svarbiausi iš įvertinimų ilgame „Avinų“ sąraše.

Šis filmas rekomenduotinas tiems, kas prijaučia skandinaviškam kinui. Čia pamatysite visas geriausias jo ypatybes. Antra vertus, daliai žiūrovų tai pasirodys monotoniška ir per lėtai besiplėtojančia istorija. Be to, nepratusieji prie skandinaviško humoro iš kino salės gali išeiti suglumę – reikia įdėti pastangų, kad išmoktum juo mėgautis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas