Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 01

Ispanijos valdžia paskelbė karą interneto piratams: prasidėjo arešto bangos

Daugybę metų Ispanija buvo laikoma interneto piratų rojumi. 2012 m. Ispanijos valdžia ėmėsi rimtų pokyčių – įgyvendino keletą reikšmingų vietos autorinių teisių įstatymo pakeitimų, kuriais suvaržė interneto tiekėjų teises platinti autorinį turinį.
Piratavimas internete
Piratavimas internete / 123rf nuotr.

Tačiau 2012 m. buvo tik pati piratavimo kontrolės vykdymo pradžia. 2015 m. sausio 1 d. Ispanijoje įsigalėjo nauji įstatymo potvarkiai, numatę griežtas sankcijas interneto kanalų bei svetainių savininkams, kurie nelegaliai platina autorinį turinį.

Vykdomosios valdžios atstovų teigimu, šie pastarųjų metų potvarkiai buvo itin sėkmingi – piratavimo internete lygis šalies mastu žymiai sumažėjo. Daugiau nei 95 proc. iš 444 skundų, kuriuos autoriai pateikė per Intelektualinės nuosavybės komisiją, buvo išspręsti.

Ši komisija kreipėsi į 252 interneto svetaines nurodydama pašalinti nelegaliai platinamą turinį. Į šiuos reikalavimus teigiamai sureagavo net 98 proc. svetainių, į kurias buvo kreiptasi. 31 piratinė svetainė buvo uždaryta galutinai.

Taikinyje ir „Pirate Bay“

Per šį 2013–2015 m. laikotarpį, reaguojant į skundus, kuriuos pateikė tokios įmonės, kaip „20th Century Fox“, „Warner Bros“, „Disney“, „Universal“, „Paramount and Sony“, ispanų policija surengė 2 reidus į dviejų, šalyje žymių, transliatorinių svetainių savininkų (angl. streaming sites) būstines. Reidų metu 2 asmenys buvo areštuoti.

Ispanijos teismas neseniai nurodė vietiniams interneto paslaugų tiekėjams blokuoti keletą visame pasaulyje populiarių piratavimo svetainių.

Be visų šių savanoriškai ar priverstinai įgyvendintų piratavimo svetainių uždarymo, Ispanijos teismas neseniai nurodė vietiniams interneto paslaugų tiekėjams blokuoti keletą visame pasaulyje populiarių piratavimo svetainių.

Nenuostabu, jog vienas pagrindinių taikinių šiame sąraše buvo „Pirate Bay“.

Vykdomosios valdžios duomenimis, vadovaujantis dviem Aukščiausiojo Teismo sprendimais, vietiniai interneto paslaugų tiekėjai buvo instruktuoti blokuoti net 5-ias tarptautines piratavimo svetaines. Be „Pirate Bay“ šiame sąraše buvo ir nelicencijuotos muzikos svetainė „Goear“ .

Augo pirkimai

Vertinant piratavimo svetainėse besilankančių interneto vartotojų srautus 2013–2015 metais, „Alexia“ duomenimis, iki 2013 m. 30 piratavimo svetainių buvo patekusios į 250-tuką labiausiai lankomų Ispanijos interneto svetainių.

2015 m. iš 30 svetainių top'e liko 13, tačiau ir šios prarado savo turėtas pozicijas, t. y. lankomumas jose nebebuvo toks gausus, kaip prieš keletą metų.

Pokyčiai nėra tokie dideli, kaip norėtųsi, tačiau jie vyksta palaipsniui, pratinant vartotojus prie legalaus turinio.

Tačiau realūs pokyčiai pastebimi įvertinus, kiek lėšų per šį laikotarpį ispanai skyrė legalaus turinio pirkimui. Remiantis vietinės muzikos industrijos grupe „Promusicae“, pirmąjį praėjusių metų pusmetį autorinės muzikos pardavimai viršijo 70 mln. eurų.

Tai – 11 proc. daugiau nei 2014 metų pirmąjį pusmetį. Tačiau būtina pastebėti ir tai, jog, muzikos transliacijoms, kurias inicijavo „Promusicae“, skirtos išlaidos padidėjo 40 proc.

Taigi, pokyčiai nėra tokie dideli, kaip norėtųsi, tačiau jie vyksta palaipsniui, pratinant vartotojus prie legalaus turinio, skatinant į mėnesio išlaidų biudžetą įtraukti ir legalaus turinio pirkimus.

Nelegalios televizijos vartotojams – areštas

2016 m. Ispanijos policija ėmė intensyviau organizuoti reidus, kurių tikslas – nubausti tuos vartotojus, kurie nelegaliai naudojasi mokamų šalies televizijų, tokių kaip „Movistar TV“, „Vodafone TV“ ir „Orange TV“, platformomis.

Pasak policijos, impulsas pradėti tyrimą kilo gavus įspėjimą iš profesionalaus futbolo lygos „La Liga“ apie susikūrusį piratavimo tinklą. Įvykdžius reidus 30-yje provincijų, buvo areštuota 30 asmenų.

Tiesa, ar griežti reglamentai ir areštai – pavyzdinis būdas kovoti su interneto piratais, išlieka retoriniu klausimu.

Šiandien vis dažniau prabylama apie vartotojų edukaciją bei platesnių galimybių, renkantis kokybišką turinį už prieinamą kainą, suteikimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas