Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 05 27

Italų filme „Blogos pasakos“ – pamokos, kaip neauginti vaikų

Idiliškas šeimos portretas – tėčiai uždirba, mamos gražiai atrodo, vaikai mokosi dešimtukais. Už tokio stereotipinio fasado slypi neišsakytos emocijos ir susikaupusi įtampa. Originaliai į šiuolaikines šeimas žvelgia italų broliai režisieriai Fabio ir Damiano D’Innocenzo filme „Blogos pasakos“ („Favolacce“, 2020), kuris gegužės 28 d. pradedamas rodyti Lietuvos kino teatruose.
Kadras iš filmo „Blogos pasakos“
Kadras iš filmo „Blogos pasakos“ / Asmeninio archyvo nuotr.

Tėvų problemos, vaikų laisvė

„Sidabriniu lokiu“ Berlyno kino festivalyje apdovanotas už geriausią scenarijų ir italų kino akademijos įvertintas filmas pasakoja apie akistatą su suaugusiųjų elgesio pasekmėmis.

Karšta vasara Romos priemiestyje. Čia gyvena prakutę darbininkai, bet jų namuose nuolat jaučiamas nerimas – dėl darbo, dėl mylimųjų, dėl to, ką pagalvos kaimynai. Karštoje saulėje tarp mandagių šypsenų sirpsta tuoj pratrūksianti įtampa. Atrodo, kad jų tariamų problemų nepastebi tik patys sau palikti vaikai. Tačiau būtent jų sukrečiantis keršto planas finale išsiverš it Vezuvijus.

Pagrindinis filmo veikėjas Bruno – piktas, niūrus žmogus, nors vedęs simpatišką žmoną, o jo mieli vaikai – ne tik mokosi geriausiai klasėje, bet ir pasižymi aukštu emociniu intelektu. Finansinis komfortas pačiam Bruno nesuteikia jokios laimės, tačiau kelia pavydą jo draugui Pietro – šis praradęs darbą, bet iš visų jėgų stengiasi išlaikyti statusą kaimynų akyse. Kol išspaudę dirbtines šypsenas tėvai iš tiesų gyvena užspausti savo problemų, vaikai vasarą leidžia palikti likimo valiai – maudosi, žaidžia ir kuria… bombas.

VIDEO: Blogos pasakos/Favolacce Teaser LT HD

Įkvėpė pačių kūrėjų vaikystė

Nors filme liečiamos rimtos temos, įžūlūs režisieriai nebijo į jas žvelgti per humoro prizmę. „Gimėme labai keistoje šeimoje. Mūsų dėdės buvo nužudyti, kai buvome labai maži. Kadangi mūsų šeima patyrė daug įvairių tragedijų, pasitelkėme humorą buvo kaip būdą išgyventi – kartais juodą, net visai makabrišką, kuris išliko iki dabar. Tie, kas supranta, gali juo dalintis, bet šis humoras tikrai ne visiems“, – apie savo apie savo šeimos santykį su gyvenimu ir humoru pasakoja F.D’Innocenzo.

Filmo pavadinimas „Blogos pasakos“ referuoja ne į Disnėjaus istorijas apie princeses ir gerąsias krikštamotes, o, kaip teigia režisieriai, labiau primena brolių Grimų rūsčiuosius pasakojimus. „Laimingos pabaigos labiau reikalingos tėvams, kurie nori būti užtikrinami, kad viskas jų vaikams bus gerai“, – pasakoja D.D’Innocenzo.

Asmeninio archyvo nuotr./Kadras iš filmo „Blogos pasakos“
Asmeninio archyvo nuotr./Kadras iš filmo „Blogos pasakos“

Nors tai antrasis kino kūrėjų filmas, kine jie nėra naujokai. Sukūrę pirmąjį savo filmą „Vaikinai verkia“ (2018 m.) buvo pastebėti kino kritikų ir giriami už scenarijų bei išskirtinę kino kalbą, būdingą tik šiems režisieriams. Broliai dirba prie kitų režisierių filmų scenarijų, pavyzdžiui, Mateo Garonne „Dogman“, kuris buvo rodytas ir Lietuvos kino teatruose.

Naiviai nuodėmingas ir sunkiai pamirštamas filmas kino teatruose nuo gegužės 28 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas