Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 06

J.Didžiulis komentuoja filmą „Vasaros paukščiai“ – Pablo Escobaro laikų Kolumbiją

Kolumbiečio Ciro Guerra filmas „Gyvatės apkabinimas“ („Embrace of The Serpent“, 2015) prieš keletą metų sulaukė didelio „Kino pavasario“ žiūrovų susidomėjimo. Šiemet režisierius į festivalį grįžta su naujausia ir vizualiai įspūdinga juosta „Vasaros paukščiai“ („Birds of Passage“, rež. Ciro Guerra, Cristina Gallego), kurio bendraautore tapo ir jo žmona.
Jurgis Didžiulis ir Erica Jennings
Jurgis Didžiulis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Filme pasakojama vienos šeimos drama ir, kaip ir ankstesniame filme, toliau verčiami postkolonialistinės Lotynų Amerikos istorijos puslapiai. La Gvachiros dykumoje gyvenanti šeima imasi marihuanos eksporto. Laikui bėgant nelegalus verslas įsisuka ir pralobusios šeimos gyvenimas pasikeičia, tuo pačiu suardydamas ryšius, ilgametes taisykles ir papročius.

Filmo anonsas:

VIDEO: Vasaros paukščiai l KINO PAVASARIS 2019

Nuo 2018-ųjų Kolumbijos garbės konsulu tapęs atlikėjas Jurgis Didžiulis pastebi, kad filmo režisieriui pavyko taikliai perteikti šalies realybę:

„Kadangi turiu ryšį su Kolumbija, sakau tai kaip Kolumbijos garbės konsulas, – filmas man labai patiko. „Vasaros paukščiai“ yra pasakiškai gražiai ir labai gerai papasakota istorija, kurioje puikiai atskleisti kultūriniai niuansai. Filmą galima palyginti netgi su dokumentika, kurioje Kolumbija perteikta labai realistiškai, bet tuo pačiu atsiranda vietos ir Gabrielio Garcia Marquezo magiškajam realizmui.

Projekto partnerio nuotr./Kadras iš filmo „Vasaros paukščiai“
Projekto partnerio nuotr./Kadras iš filmo „Vasaros paukščiai“

Labiausiai įstrigo du dalykai. Pirma, režisierius rodo, kad yra daug kolumbijų – šalis nėra monolitinė ar homogeniška, joje telpa daug kultūrų. Ten, kur gyvena Vajų etininė grupė, netgi nesu buvęs. Tačiau man teko apie juos girdėti.

Antras dalykas – filme atskleidžiama, kaip narkotikų prekyba išbalansavo Kolumbiją, nuvedė netinkama kryptimi. Pastaruoju metu po „Netflix“ serialo apie Pablo Escobarą daug kas romantizuoja to meto Kolumbiją, tačiau tai, kas tuo metu vyko, galima vadinti visos visuomenės degradacija, žmogaus gyvybės sumenkinimu iki tokio lygio, kad ji tapo verta tik 3 dolerių.“

Plačiau apie filmą skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas