Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 08

Jubiliejaus proga „Skalvijos“ kino centrui padovanotas nebylus filmas iš senų kino juostų

Per penkis gyvavimo dešimtmečius vieninteliame kino teatre, suprojektuotame gyvenamajame name, buvo pristatyti tūkstančiai filmų, šimtai režisierių ir jaunų menininkų. Dokumentiniai, vaidybiniai, debiutiniai Lietuvos ir Europos kinematografų filmai, kino klasikos, autorinės ir teminės retrospektyvos, susitikimai su kino kūrėjais (režisieriais, aktoriais, operatoriais, dokumentinių filmų herojais), edukaciniai projektai – tai veiklos, kuriomis „Skalvija“ yra gyva šiandien.
Namuose pas Joną Meką Niujorke
Namuose pas Joną Meką Niujorke / Deniso Kolomyckio nuotr.

Nuo 1963 metų Neries kairiojoje krantinėje įsikūręs kino teatras „Planeta“, per penkiasdešimt gyvavimo metų ne kartą reorganizuotas: 1993 m. kino teatras „Planeta“ tapo Vilniaus kino centru, o 1997 m. pervadintas į „Skalvijos“ kino centrą. Šiais metais kino centras „Skalvija“ švenčia penkiasdešimties metų jubiliejų.

Jubiliejaus proga kovo 8-tąją menininkas Denisas Kolomyckis pristatys nebylų trumpo metro filmą, sukurtą iš kino juostų, kurias pavyko išgelbėti iš griūvančios Lietuvos kino studijos.

„Mano dovana „Skalvijai“ yra trumpas filmas, sudarytas iš skirtingų filmų juostų, kurias sujungiau į vieną kino filmą, vieną ritę. Tai skirtingų režisierių nufilmuotų vaizdų, filmų transformacija. Tai vaizdai, kurie man mieli, – tikino menininkas. – „Kinas leidžia atskleisti pasąmonės vaizdinius, dažnai net manipuliuoti stebėtoju, perteikiamais vaizdais suteikti galimybę išgyventi net fizinę būseną“, yra sakęs filmininkas Jonas Mekas. Jei reiktų įvardinti kokio pobūdžio yra mano filmas tai, manau, atsakymas būtų – eksperimentinis, filmas kaip komunikacijos priemonė.“

Pristatydamas filmą, menininkas įgarsins vaizdinius preparuotu pianinu, filmas bus rodomas vidurnaktį. Taip pat kino centro foje įsikurs „Skalvijos“ personažai“ – Vikos Petrikaitės užfiksuoti kino centro darbuotojai pamėgtų aktorių amplua. 

2010 m. kino centras „Skalvija“ apdovanotas Lietuvių kino akademijos (LiKA) „Sidabrinė gervė“ už edukacinę veiklą, skirtą įvairaus amžiaus žiūrovui. 2011 m. „Skalvija“ buvo apdovanota už geriausią metų kino programą – „Europa Cinemas“ tinklo, vienijančio per tūkstantį kino teatrų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?