Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 11 19

Karinėje dramoje „Išlikęs gyvas“ – sunkūs moraliniai pasirinkimai

„Išgyvenau tam, kad papasakočiau pasauliui šią istoriją“, – yra pasakęs Marcusas Luttrellis, vienintelis likęs gyvas po operacijos „Raudoni sparnai“, vykdytos Afganistane 2005 birželį.
Filmas „Išlikęs gyvas“
Filmas „Išlikęs gyvas“ / Kadras iš filmo

Filmas „Išlikęs gyvas“ („Lone Survivor“) sukurtas pagal „The New York Times“ bestselerį. Jame M. Lutrelis dalinasi savo sukrečiančiais prisiminimais apie keturių SEAL komandos narių vykdytą nesėkmingą misiją, kurios tikslas buvo sugauti arba nužudyti vieną iš Talibano lyderių.

Dykumose įsiterpusių Afganistano kalnų šlaituose, kurių uolėtas ir miškingas kraštovaizdis turi tapti priedanga, išlaipinami keturi profesionalūs kariai. Jų misija aiški ir iš pradžių atrodo ne itin sudėtinga. Tačiau kai grupė, turėjusi likti nepastebėta, susiduria su talibų piemenimis, ganančiais avis, įvykiai netrunka pakrypti nepalankia linkme.

Pasirinkimai tik du: nužudyti piemenis, dar visai vaikus, ar paleisti, bet taip pranešti Talibanui apie savo egzistavimą. Žmogiškumu grįstas kareivių sprendimas atskiria juos nuo galimos išorinės pagalbos ir netrukus pėstininkus pradeda supti nepalyginamai didesnės talibų pajėgos.

VIDEO: Filmo "Išlikęs gyvas" anonsas

Tikras karinių „blokbasterių“ meistras, režisierius ir scenaristas Peteris Bergas, žinomas iš „Laivų mūšio“, „Hankoko“ ir „Karalystės“, karo realybę atkūrė tiek autentiškai, kiek tai apskritai įmanoma.

Dėl brutaliai tikroviškų kovų scenų filmas vadinamas įsimintiniausia karine drama po „Gelbstint eilinį Rajeną“. Jame vengiama perteklinio idealizavimo, kuris dažnai nutolina karinius filmus nuo realybės, o moraliniai kovotojų pasirinkimai, balansavimas tarp troškimo išlikti ir pasiaukojimo bei žinojimas, kad kažkas visa tai tikrai išgyveno, užtikrina nepaprastai stiprią emocinę juostos pusę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas