Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 18

Kartų skirtumai ir nesusikalbėjimas filme „Bambeklis“

Gruodžio 18 d. į Lietuvos kino teatrus atkeliauja kartų konfliktą šmaikščiai atskleidžianti socialinė satyra „Bambeklis“ (The Grump, 2014). Naujausia suomių režisieriaus ir scenarijaus autoriaus Dome Karukoski komedija pasakoja apie su laiku nespėjantį pagyvenusį vyriškį, po kojos traumos priverstą palikti kaimo sodybą ir pagyventi su sūnaus šeima.
Filmas „Bambeklis“
Filmas „Bambeklis“ / Filmo „Bambeklis“ nuotr.

Moderniems namams Helsinkyje vadovauja ne jautrus intelektualas Hessu (Iikka Forss), bet jo valdinga žmona Liisa (Mari Perankoski). Šeimą išlaikanti trijų mergaičių motina nėra sužavėta netikėtai pasirodžiusio senolio kritiškų pastabų apie vaikų auklėjimą, namų priežiūrą bei vairuojančias moteris. Pasaulėžiūrų konfliktas suteikia ne vieną progą pasijuokti bei pamąstyti apie neišvengiamą, kartų skirtumų nulemtą nesusikalbėjimą.

Bambekliui niekas nebėra taip, kaip senais gerais laikais, kurie pasibaigė prieš gerą pusę amžiaus. Moterys uždirba daugiau nei vyrai ir turi nuomonę įvairiais gyvenimo klausimais. Vaikai – išlepinti. Užuot patys rūpinęsi savo namais, žmonės išlaidauja samdydami įvairiausius specialistus ir – didžiausias skandalas – nebegeria kavos.

Antti Litja įtaigiai kuria Bambeklio personažą. Languotais marškiniais, kelnėmis su petnešomis vilkintis, su kailine kepure ir, dėl visa ko, įsimestu gabalu dešros nesiskiriantis Bambeklis – tuo pat metu žavi ir varo į neviltį.

Nė nemirktelėjęs jis praleidžia visas įmanomas progas patylėti, pasisakydamas įvairiais gyvenimo klausimais – nuo politikos komentarų iki romantinių patarimų. Patriarchas ne tik be paliovos burba, bet ir neapsikentęs pats imasi spręsti problemas metodais, neretai keliančiais pavojų jam pačiam bei aplinkiniams.

Šioje istorijoje visi komiški elementai išlaiko stiprų emocinį svorį. Konservatyvi Bambeklio pasaulėžiūra, kuriai būdingas negebėjimas komunikuoti, stereotipiškas moters ir vyro vaidmenų suvokimas, prietarai, perdėtas taupumas ir nepasitikėjimas – nepriimtinas daugybei šiuolaikinių žmonių.

Tačiau tuo pat metu sunku nesižavėti tradicinėmis Bambeklio kartos vertybėmis, tokiomis kaip ištikimybė, pareiga ir atsidavimas.Vyras nesiskųsdamas lanko seniai jo nebeatpažįstančią Alzheimerio liga sergančia žmoną, su kuria kadaise vos neišsiskyrė dėl tokių buitinių smulkmenų kaip namų šildymas.

VIDEO: THE GRUMP Trailer | Festival 2014

Režisierius šį filmą dedikavo savo tėvui ir, išties, ne vienas žiūrovas ras paralelių su savo pačių gyvenimu bei santykiais su vyresnio amžiaus artimais žmonėmis.

„Bambeklis“ – komiškas ir šiltas pasakojimas apie toleranciją bei gebėjimą užmegzti ryšį, peržengiantį kartų skirtį, primenantis, jog vieniems iš kitų pasimokyti ir keistis niekada nevėlu, o kartais vienintelis būdas sutarti – pagarbiai priimti tarpusavio skirtumus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas