Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 30

Kelias į 89-uosius JAV kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimus – realiausi „Oskarų“ pretendentai

Kiekvienais metais rugsėjo mėnesį baigiasi tris mėnesius trunkantis galingiausių, perspektyviausių ir brangiausių Holivudo studijų, pristatančių dažniausiai į masinį žiūrovą orientuotus filmus, dominavimas.
Auksinė „Oskaro“ statulėlė
Auksinė „Oskaro“ statulėlė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tokie filmai savo išore ir lengvai sukramtomu turiniu pavergia milijonus kino mylėtojų, kurie eidami į kiną trokšta tik vieno – lengvos ir kokybiškos pramogos. Šiais metais tokiais filmais tapo „Warcraft: Pradžia“ (angl. „Warcraft: The Beginning“), „Savižudžių būrys“ (angl. „Suicide Squad“), „Tarzanas: Džiunglių legenda“ (angl. „The Legend of Tarzan“), „Vaiduoklių medžiotojai“ (angl. „Ghostbusters“) ir kt. Tačiau tokie filmai neužsilieka ilgam, nepretenduoja į prestižinius kino apdovanojimus ir tuo labiau netampa kultiniais. Galiausiai, jie užsimiršta.

Todėl rugsėjis ir yra ypatingas tiems, kurie yra pasiilgę rimtų ir subtilių filmų. Būtent nuo rudens prasideda svarbiausių metų filmų pristatymai ir įnirtinga kova karštame apdovanojimų sezone. Ir nors 89-oji JAV kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimų ceremonija įvyks tik 2017 metų vasario 26 dieną, jau dabar žymiausi Holivudo industrijos specialistai prognozuoja, kurie filmai turi itin didelius šansus pakliūti tarp „Oskarų“ nominantų.

Favoritų dešimtukas, arba filmai iš kurių tikimasi labai daug

1. „Stebuklas virš Hadsono“ (angl. „Sully“)

Vienu iš ryškiausių rugsėjo mėnesio kino įvykių tapo naujasis keturis „Oskarus“ laimėjusio režisieriaus Clinto Eastwoodo filmas apie narsų JAV didvyrį, neeilinių sugebėjimų lėktuvų pilotą Ch. „Sully“ Sullenbergą, kuris išgelbėjo šimtus gyvybių, išvengęs rimtos lėktuvo katastrofos. Kino kritikai ir žiūrovai labai šiltai priėmė juostą, o daugelis kino industrijos žinovų pranašauja aktoriui Tomui Hanksui ir režisieriui Clintui Eastwoodui „Oskarų“ nominacijas.

VIDEO: Filmo „Stebuklas virš Hadsono“ anonsas

2. „Naktinis gyvenimas“ (angl. „Live by Night“)

Daug kartų įrodęs, kad yra puikus režisierius, Benas Affleckas po savo 2012 metų triumfo su filmu „Operacija Argo“ (angl. „Argo“) sugrįžta su dar viena intriguojančia juosta. Šįkart jis pristato Denniso Lehano romano „Naktinis gyvenimas“ ekranizaciją, kurios veiksmas sukasi praeito amžiaus trečiame dešimtmetyje per patį sausojo įstatymo įkarštį. Gangsterinė drama kino ekranus pasieks gruodžio mėnesį, kas ją dar labiau priartina prie „Oskarų“.

VIDEO: Filmo „Naktinis gyvenimas“ anonsas

3. „Tyla“ (angl. „Silence“)

Kas jau kas, bet legendinis Martinas Scorsese moka kurti oskarinius filmus. Po trejų metų pertraukos nuo finansiškai sėkmingiausio jo karjeroje filmo „Volstrito vilkas“ (angl. „The Wolf of Wallstreet“) „Oskarą“ laimėjęs kino kūrėjas sugrįžta su šiek tiek kitokio pobūdžio filmu. Religinės temos drama, kurioje pagrindinius vaidmenis atliko Liamas Neesonas ir Andrew Garfildas, tampa ne tik vienu iš laukiamiausių 2016 metų filmų, bet ir vienu iš pagrindinių metų filmų, kuriam teks varžytis dėl „Oskarų“ ir kitų prestižinių kino apdovanojimų.

4. „Pjūklo ketera“ (angl. „Hacksaw Ridge“)

Kai aktoriaus dėl rasistinių išsišokimų nekenčia Holivudas ir visa kino industrija yra atsukusi nugaras, o ir aktorystė nebe itin gerai sekasi, galima sugrįžti prie režisūros, nes čia sekasi kur kas geriau. Būtent taip ir atrodo Melo Gibsono sugrįžimas į didįjį kiną. Pasižymėjęs labai tikroviškais, žiauriais ir įsimintinais filmais, tokiais kaip „Narsioji širdis“ (angl. „Braveheart“), „Kristaus kančia“ (angl. „The Passion of the Christ“) ir „Apokalipto“ (angl. „Apocalypto“), Melas Gibsonas pristato puikiai kino kritikų įvertintą, tikrais įvykiais paremtą karinę dramą apie Antrojo pasaulinio karo JAV didvyrį, kuris, būdamas be ginklų, sugebėjo karo lauke išgelbėti nemažai savo bendražygių. Pagrindinį vaidmenį gavo šių metų „Oskarų“ favoritas Andrew Garfieldas, kuris už pasirodymą šiame filme gali būti nominuotas „Oskarui“.

VIDEO: Filmo „Pjūklo ketera“ anonsas

5. „Snowdenas“ (angl. „Snowden“)

Biografinių ir politinių dramų specialistas Oliveris Stone‘as sugrįžta su labai rimtu ir perspektyviu filmu, pasakojančiu apie žymiausią pastarųjų metų JAV išdaviką Edwardą Snowdeną. Puikiai įvertinta kino kritikų ir sugrąžinusi po kelių rimtų nesėkmių režisieriui gerą vardą, juosta įvardijama kaip viena iš realiausių pretendenčių į JAV kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimus, o Josephas Gordonas-Levittas, atlikęs pagrindinį vaidmenį, turi nemažus šansus gauti „Oskaro“ nominaciją kaip geriausias aktorius.

VIDEO: SNOWDENAS (2016) tikra istorija paremtas trileris - anonsas

6. „Tvoros“ (angl. „Fences“)

Ne vien aktoriai Melas Gibsonas ar Benas Affleckas yra geri režisieriai. Į jų gretas taip pat pakliūva visų mylimas aktorius Denzelis Washingtonas, kuris ir vėl pristato rasistines visuomenės problemas nagrinėjantį filmą. Tokios socialinės dramos turi nemažą pasisekimą JAV kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimuose, o ir paskutinis aktoriaus režisūrinis filmas „Didžioji diskusija“ (angl. „The Great Debaters“) buvo puikiai priimtas kino industrijos.

VIDEO: Filmo „Tvoros“ anonsas

7. „La La žemė“ (angl. „La La Land“)

2014 metais puikiai užsirekomendavęs debiutiniu filmu „Atkirtis“ (angl. „Whiplash“), režisierius Damienas Chazelle‘as į kino ekranus sugrąžina tai, kas šeštajame praeito amžiaus dešimtyje reprezentavo Holivudą – miuziklą. Klasikinių miuziklų motyvais paremtas pasakojimas, kuriame pagrindinius vaidmenis atlieka šių dienų auksinė Holivudo ekrano porelė Emma Stone ir Ryanas Goslingas, buvo ne tik sutiktas audringais kino kritikų plojimais, be ir tapo vienu ryškiausių metų filmų, kuriam lemta laimėti bent vieną „Oskaro“ statulėlę.

VIDEO: Filmo „La La Land“ anonsas

8. „Mėnesiena“ (angl. „Moonlight“)

Socialinė režisieriaus Barry‘io Jenkinso drama apie juodaodžių bendruomenę, kurią naikina narkotikai, nusikaltimai ir vidinis smurtas, privertė JAV kino kritikus skirti šiam filmui aukščiausius įvertinimus. Gerai pastatytas, įdomų iš trijų dalių susidedantį pasakojimą turintis filmas įvardijamas kaip amerikietiškas „Dievo miestas“ (angl. „City of God“), kuris, be jokių abejonių, taps vienu iš rimčiausių pretendentų į „Oskarus“. Jau vien pati tema afišuoja apie tai, jog JAV kino meno ir mokslo akademija nepraleis šios juostos pro savo akis.

VIDEO: Filmo „Mėnesiena“ anonsas

9. „Tautos gimimas“ (angl. „The Birth of a Nation“)

Jau daugiau nei metai apie šį filmą kalbama kaip apie brangiausią sandorį kino festivalio „Sundance“ istorijoje. Tačiau ne vien tuo ši juosta yra ypatinga. Itin grubi, tikroviška, be kokių nors pagražinimų pateikta ir tikrais įvykiais paremta Nato Turnerio istorija, savo stiliumi primenanti „12 vergovės metų“ (angl. 12 Years a Slave“) ir „Ištrūkęs Džango“ (angl. „Django Unchained“), pretenduoja ne tik į „Oskarų“ nominacijas, bet ir į geriausio 2016 metų filmo titulą. Būtent taip šis filmas yra įvardijamas žymiausių pasaulio kino kritikų ir kino žinovų, kurie jam negailėjo liaupsių.

VIDEO: Filmo „Tautos gimimas“ anonsas

10. „Paslėpti skaičiai“ (angl. „Hidden Figures)

Prie stipriausių ir įdomiausių 2016 metų filmų priskiriama ir Theodore‘o Melfio drama apie afroamerikietes, kurios padėjo NASA išspręsti reikalingus matematinius skaičiavimus, padėjusius įvykdyti pirmąją JAV kosminę misiją. Filmas savo turiniu, socialine bei feministine tema, tikrais įvykiais paremtu pasakojimu ir aktorių komanda priverčia patikėti, jog tai bus dar viena svarbi šių metų juosta, kuri, be abejonės, pretenduos į svarbiausius kino apdovanojimus, tarp kurių bus ir „Oskarai“.

VIDEO: Filmo „Paslėpti skaičiai“ anonsas

Penketukas filmų, kurie turi galimybę nustebinti

1. „Iki pragaro ir atgal“ (angl. „Hell or High Water“)

Režisierius Davidas McKenzie‘is turi puikų šansą pakovoti dėl JAV kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimų su savo naująja kriminaline drama, kuri savo turiniu ir pateikimu itin primena oskarinį 2007 metų brolių Coenų šedevrą „Šioje šalyje nėra vietos senukams“ (angl. „No Country for Old Men“). Puikiai įvertintas ir išgirtas kino kritikų filmas su puikia aktorių Chriso Pine‘o, Jeffo Bridgeso ir Beno Fosterio komanda tapo itin didele staigmena Holivudo industrijai, kuri, tikėtina, įvertins šį filmą „Oskarų“ lenktynėse.

VIDEO: Filmo „Iki pragaro ir atgal“ anonsas

2. „Mančesteris prie jūros“ (angl. „Manchester by the Sea“)

Jautri ir labai jaudinanti režisieriaus ir scenaristo Kennetho Lonergano istorija apie santechniko Džo Čiandlerio santykius su savo dukterėčia po brolio mirties tapo viena iš kino kritikų favoričių, kurie jau įvardijo pačius geriausius 2016 metų filmus. Filmas, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko Casey‘is Affleckas, turi didelį potencialą apdovanojimų sezone bei gali pretenduoti ir į „Oskarus“ už geriausią filmą, scenarijų ir aktorių.

VIDEO: Filmo „Mančesteris prie jūros“ anonsas

3. „Dvidešimto amžiaus moterys“ (angl. „20th Century Women“)

Seksualinių mažumų ir ryškios socialinio pobūdžio temos filmas, pasakojantis apie praeito amžiaus aštuntojo dešimtmečio moterų santykius ir jų pasirinkimų laisvę, tampa dar vienu labai laukiamu 2016 metų filmu. Tačiau tai nenuostabu, nes režisierius Mike‘as Millsas jau daug kartų įrodė, jog moka suktis panašaus pobūdžio projektuose, todėl kiekvienas jo darbas yra itin laukiamas tiek kino kritikų, tiek kino gerbėjų bei JAV kino meno ir mokslo akademijos narių.

VIDEO: Filmo „Dvidešimto amžiaus moterys“ anonsas

4. „Florence“ (angl. „Florence Foster Jenkins)

Dar vienu įdomiu ir tikrais faktais paremtu filmu galima įvardyti šią vasarą pasirodžiusią muzikinę komedinę dramą apie vieną iš ryškiausių JAV praeito amžiaus penktojo dešimtmečio visuomenės elito grietinėlės damą Florence Foster Jenkins. Komiškas pasakojimas, už kurio pastatymą buvo atsakingas režisierius Stephenas Frearsas, sužavėjo kino profesionalus ir kino gurmanus visame pasaulyje, todėl tikėtina, jog filmas gali pakliūti tarp pretendentų į „Oskarą“, tačiau jeigu ir ne, bent jau aktorė Meryl Streep turi itin didelius šansus gauti savo dvidešimtąją „Oskaro“ nominaciją.

VIDEO: FLORENCE (Florence Foster Jenkins Lithuanian trailer)

5. „Lovingai“ (angl. „Loving“)

Mylintys žmonės nesirenka rasės, religijos ar tautybės – jie tiesiog myli. Apie tai ir yra tikrais faktais paremta ir sukrečianti drama apie baltaodžio Ričardo ir juodaodės Mildred Lovingų istoriją. 1958 metais Virginijos valstijoje jie buvo nuteisti kalėti už tai, kad susituokė. Rasistinė socialinė Jeffo Nicholso drama – tai dar vienas stiprus šių metų koziris, kuris galbūt bus deramai įvertintas JAV kino meno ir mokslo akademijos narių. Juostą jau puikiai įvertino JAV ir užsienio kino kritikai.

VIDEO: Filmo „Lovingai“ anonsas

Štai tokie filmai šiais metais turi didžiausius šansus kovoti dėl svarbiausio kino padovanojimo – „Oskaro“. Ar pasiteisins kino žinovų spėliojimai, viską sužinosime 2017 metų sausio gale, kai bus paskelbtos nominacijos 89-iesiems JAV kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas