Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 09

Kęstutis Jakštas: „Šiemet „Sidabrinės gervės“ apdovanojimais pagerbsime pragarišką kino dailininko darbą“

Gegužės 11 d. Vilniuje, Teatro arenoje, įvyks Lietuvos kino ir televizinio kino apdovanojimai „Sidabrinė gervė 2013“. Ceremonijos režisierius Kęstutis Jakštas atskleidžia, kad šiais metais renginio tema – Europos kinas, kurį pažinti padės mobilios dekoracijos ir kitos kino gudrybės.
Kęstutis Jakštas
Kęstutis Jakštas / J. Andriejauskaitės/15min.lt nuotr.

„Bandome išanalizuoti, kokios ne tik geopolitinės, bet ir meninės mūsų sąsajos su Europa. Tikrai turime kuo didžiuotis – nemažai Lietuvos menininkų yra pasiekę pripažinimą Europoje. Tai ir dailininkai, ir teatro režisieriai, simfoniniai orkestrai. Taip pat įdomu, kaip mūsų kinas atrodo Europos kontekste. Todėl šių metų renginyje stebėsime „Sidabrinės gervės“ skrydį per Europą. Jis prasidės pietuose, vėliau keliausime iš valstybės į valstybę, scenoje kurdami vis kitokį koloritą, o kelionę pabaigsime žemėj Lietuvos“, – pasakojo K.Jakštas.

Vis dėlto jam teko pripažinti, kad po Nepriklausomybės atkūrimo lietuvių kinas dar nėra lengvai identifikuojamas Europoje, nors ir turi stiprius pamatus.

„O ir šiandieninė kino bazė pakankamai gera, pigi – pusė pasaulio važiuoja pas mus statyti kino. Į tai ceremonijoje irgi atkreipsime dėmesį“, – pabrėžė režisierius.

Be to, renginyje bus pagerbti kino dailininkai.

„Visuomet turime potėmę – kino muziką, montažą. Šįkart norime pagerbti pragarišką dailininko darbą, – pasakojo K.Jakštas. – Lietuvos meistrų sukurti eksterjerai ir interjerai jau nuo Herkaus Manto laikų buvo įtikinantys ir niekuo nenusileido, tarkime, italams. Pastaraisiais metais mūsų šalyje dirbantys užsienio kinematografai taip pat mielai samdo mūsų dailininkus. Todėl apdovanojimuose „Sidabrinė gervė 2013“ norime pabrėžti dekoracijos svarbą, nes ji sukuria nuotaiką, perkelia į bet kokią geografinę platumą ar laikmetį. Tai kine yra labai svarbu. Jeigu režisierius gali suklysti ir vėliau montaže ištaisyti savo klaidas, tai dailininkas turi būti itin tikslus.“

K.Jakštas nebijo laužyti įprastų formų ir tai darys nuo pirmųjų Teatro arenos laiptelių į iškilmes iki pat parterio ložės bei garbės tako, vedančio į kintančią, judrią sceną, kurioje bus paslėpta nemažai techninių gudrybių.

„Tikėkimės, kad anksčiau ar vėliau mūsų Sidabrinė gervė taps tokia pat reikšminga kaip čekų liūtas ar Berlyno lokys, – vylėsi K.Jakštas. – Todėl nepaisydami įvairių meninių, kūrybinių kančių ar nesutarimų, visi apdovanojimų vakarą turėtumėme būti pakilios nuotaikos, gražiai atrodantys ir išmokę džiaugtis kitų sėkme. Juk iškilmingumą kuria ne tik raudonieji kilimai ar prabangi atmosfera, bet ir pačių žmonių atsinešta nuotaika.“

Prestižiniai apdovanojimai „Sidabrinė gervė 2013“ šiais metais rengiami jau šeštąjį kartą. Kino šventės iškilmes gegužės 11-ąją tiesiogiai transliuos LRT televizija. Renginio globėjas – premjeras Algirdas Butkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?