Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 31

Kino kodas: „Didieji lūkesčiai“ – suvaldyti meilę

Našlaitis Pipas (akt. J.Irvine'as) gyvena giminaičio kalvio šeimoje kažkur Anglijos glūdumoje ir nemato jokių šviesesnių perspektyvų. Jam tešviečia kalvystė iki gyvos galvos. Bet vieną dieną jį iškviečia netoliese gyvenanti keistoji prabangaus dvaro savininkė panelė Hevišem (akt. H.Bonham-Carter).
Filmas „Didieji lūkesčiai“
Filmas „Didieji lūkesčiai“ / Kadras iš filmo

Tuose erdviuose, bet apleistuose rūmuose berniukas susipažįsta su rudaplauke mergaite Estela. Dailia, bet aikštinga būtybe, kurią Hevišem išmokė neapkęsti vyrų. Gimsta pirmoji meilė. Po keliolikos metų jų keliai vėl susikerta, kai Pipas, finansuojamas nežinomo geradario, Londone palengva virsta tikru džentelmenu. Tačiau ar jam pavyks priversti Estelą pakeisti nuomonę apie meilę ir vyrus, vienas iš kurių kažkada žiauriai įskaudino Hevišem?

Išvados

Klasikinė literatūra traukia ekranizuotojus it medus bites. Suprantama, nes tai kokybiškas produktas. Netrukus kinuose pamatysime Levo Tolstojaus „Aną Kareniną“, o baigiantis 2012-iesiems mus vėl aplankė Čarlzo Dikenso romano „Didieji lūkesčiai“ herojai. Tokias periodiškai pasirodančias legendinių kūrinių ekranizacijas (J.Austen, H.Jameso, O.Wilde'o, W.Shakespeare'o ir t.t.) paprastai galima skirstyti į dvi grupes: ekstravagantiškas ar modernias versijas ir klasikinius romano atpasakojimus. Pastarojo filmo autoriai pasirinko tradicinę versiją, gan nuosekliai ir tiksliai atpasakoję siužetą.

Klasikinė literatūra traukia ekranizuotojus it medus bites.

Istorija, kaip pamenate, kupina paslapčių bei netikėtų siužeto vingių. Tų vingių tiek daug, jog kartais siužetas primena šiuolaikines telenoveles. Romano įvairovę nelengva sutalpinti dviejose valandose, tad kai kurios siužetinės linijos ar paslaptys taip ir lieka šešėlyje. Bet apskritai „Ketverių vestuvių ir vienerių laidotuvių“ režisierius sugebėjo atkurti įtaigią laikmečio atmosferą.

Laikmečio, kuriame dominavo pinigų valdžia ir meilė bei aistra privalėjo jai paklusti. Jaunųjų aktorių duetas puikiai susidorojo su užduotimi, suteikdamas dramatiškai istorijai emocinę ašį, aplink kurią sukasi dramatiškų, nuo pavienių žmonių norų nepriklausančių įvykių kaleidoskopas.

Faktai apie filmą ir įvertinimas

„Didieji lūkesčiai“ („Great Expectations“), Didžioji Britanija, 2012 m., 120 min.

Režisierius Mike'as Newellas.

Vaidina: Jeremy Irvine'as, Holliday Grainger, Helena Bonham-Carter ir kiti.

ĮVERTINIMAS 3/4

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai