Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 11

Kino kūrėjų dovana Kovo 11-ąją – šauktinių savanorių portretai

Iš nuotraukų žvelgia jauni, uniformuoti vaikinai ir kai kuriems iš jų dar nėra net dvidešimties. Tai Nepriklausomybės metais gimę ir užaugę Lietuvos jaunieji kariai.
Karolis Kygas 25 m. (Kadras iš filmo Siena - tarp Rytų ir Vakarų, operatorius Sebastianas Cortas)
Karolis Kygas 25 m. (Kadras iš filmo Siena - tarp Rytų ir Vakarų, operatorius Sebastianas Cortas)

„Tai – Nepriklausomybės vaikų portretai. Mes pasirinkome fiksuoti akimirkas iš tų žmonių gyvenimų, kurie priėmė šį atsakingą sprendimą ir panoro tapti pirmaisiais savanoriais šauktiniais“, – sako kino režisierė ir žurnalistė Neringa Medutytė, šiuo metu kurianti ilgametražį dokumentinį filmą „Siena: tarp Rytų ir Vakarų“.

Pasak režisierės, kario duona nėra lengva, bet už tai labai įdomi.

Dar vasarą kino kūrėjų komanda pradėjo filmuoti pirmuosius šauktinius savanorius jų namuose ir kartu su jais išvyko į Dragūnų batalioną Klaipėdoje. „Su kino operatoriumi Sebastianu Cortu norėjome įamžinti ne tik savo filmo herojų portretus, bet ir jų draugų. Kūrybiškai tai labai įdomus procesas, nes besimokančio jaunojo kario veidas keičiasi labai greitai“, – sako N. Medutytė.

Šį kelią pasirinkę jaunuoliai stiprėja ne tik fiziškai, tai stipri garbės, orumo, šalies istorijos mokykla, daugelis greičiausiai permasto ir savo asmenines vertybes. Pasak režisierės, kario duona nėra lengva, bet už tai labai įdomi.

„Mes patys iš arti matėme visokią kario kasdienybę – ir pirmas rikiuotes, ir priesaiką, kartu ir pratybose buvome, ant šaltos ir šlapios Lietuvos žemės žiemą pasėdėjome. Bet mes tik svečiai, o tai – jų kasdienybė. Tad kario gyvenimas nėra tik graži uniforma, tai rimtas asmeninis išbandymas, kuris vieniems truks devynis mėnesius, o kitiems galbūt visą gyvenimą. Nes būtent šiame procese atsiranda tas magiškas bendrystės jausmas, kuris tikriausiai vienijo šio amato žmones per visus amžius“, – sakė N. Medutytė.

Filmo idėja režisierei gimė po Rusijos agresijos Ukrainoje bei pasikeitusio politinio klimato mūsų regione ir Lietuvoje. Filmą prodiusuoti ėmėsi itin patyręs britų filmų kompanijos „Rogan Productions“ vadovas ir prodiuseris Jamesas Roganas, neseniai sukūręs „BBC World“ filmų ciklą „Jos istorija“ (angl. k. „Her Story“) apie pasaulio lyderes moteris. N. Medutytė talkino jam kuriant seriją, kurioje buvo ir šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Neseniai Lietuvoje lankėsi ir šių „BBC World“ serijų kino operatorius Charlie Laing, kurio neeilinė kelių dešimtmečių patirtis, o joje ir darbas su vienu žymiausių pasaulio keliautoju ir vedėju Bear Grylls, sudėtingame filmavime padėjo užfiksuoti karių lauko pratybas prie Kuršių marių.

 

Lietuvoje filmą prodiusuoja kompanijos „In Script“ vadovas ir prodiuseris Lukas Trimonis, prie projekto prisideda ir operatoriai Sebastianas Cortas, Gediminas Jacikevičius, garso režisierius Mattas Forresteris, kuris Lietuvoje svečiuojasi jau net trečią kartą. Filmo montažas patikėtas Yannui Heckmannui, kurio vienas iš darbų, filmas „Operatorius“ (angl. „Operator“), šiemet gavo prestižinį BAFTA apdovanojimą.

Filmas už Lietuvos ribų bus pristatytas anglišku pavadinimu „Waiting for Invasion“. Planuojamos dvi filmo versijos – viena skirta kino teatrui, kita – televizijai. Filmą iš dalies remia Lietuvos kino centras prie Kultūros ministerijos ir įmonė „Birštono mineraliniai vandenys“.

VIDEO: Waiting for Invasion TRAILER

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas