Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 02

„Kino pavasaris“ susitiko su didžiųjų Lietuvos miestų žiūrovais

Emocijų pavasaris prasidėjo kartu su kalendoriniu pavasariu: kovo 2 d., „Kino pavasario“ komanda apkeliavo didžiuosius Lietuvos miestus. Susitikimuose su Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio žiūrovais buvo pristatyta konkretaus miesto filmų repertuaras, renginiai ir parodytas vienas iš šių metų festivalio programos filmų – islandų drama „Avinai“ („Rams“, rež. Grimur Hákonarson).
„Kino pavasario“ pristatymas Lietuvos miestuose
„Kino pavasario“ pristatymas Lietuvos miestuose

Pirmą kartą „Kino pavasaris“ vienu metu, balandžio 1–14 d., vyks penkiuose miestuose. Festivalį pradės islandų režisieriaus Benedikto Erlingssono filmas „Viskas dėl šou“ („The Show of Shows“) – netipinė dokumentika, kurioje skamba kultinės islandų grupės „Sigur Ros“ narių sukurta muzika, o ekrane keičiasi neįtikėtini vaizdai iš praėjusio amžiaus cirko pasirodymų. Daugelis jų anksčiau viešai nerodyti.

Atidarymo renginiai Kaune, Šiauliuose ir Panevėžyje įvyks balandžio 1 d. kino teatruose „Forum Cinemas“, o Klaipėdoje – balandžio 3 d. Klaipėdos dramos teatre.

„Šių metų festivalio šūkis – „Kino pavasaris – emocijų pavasaris“, tad linkime žiūrovams mūsų rodomuose filmuose patirti kuo įvairesnių jausmų“, – Šiaulių ir Panevėžio publiką sveikino festivalio direktorė Vida Ramaškienė.

Kadangi šiais metais festivalis savanorystei skirs ypatingą dėmesį, į susitikimus su „Kino pavasario“ komanda buvo pakviestos ir savanoriška veikla užsiimančios Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio organizacijos bei pavieniai asmenys.

Balandžio 5 d. išvardytuose miestuose, įskaitant ir Vilnių, vyks Savanorių padėkos diena. Jos metu savanoriai žiūrės filmus, o už juos darbus atliks „Kino pavasario“ komanda ir dažnai festivalyje besilankantys žinomi pramogų pasaulio atstovai. Pavyzdžiui, Kaune prie savanorių komandos, kaip jos ambasadoriai, prisijungė aktoriai Andrius Žiurauskas, Ramūnas Šimukauskas ir Sandra Daukšaitė.

Kaune ir Klaipėdoje filmų programą pristatė vyriausiasis programos sudarytojas Edvinas Pukšta, o Šiauliuose ir Panevėžyje – festivalio meno vadovė Santa Lingevičiūtė. Jie išskyrė tokius filmus kaip: itin „Kino pavasario“ žiūrovų mėgiamo režisieriaus Jean Marc Vallée („Cafe de Flore“, „Dalaso klubas“) naujausią darbą „Praradimas“ („Demolition“), kuriame pagrindinį vaidmenį sukūrė žymus aktorius Jake'as Gyllenhaal'as. 

Organizatoriai paminėjo vieno garsiausių danų kino meistro Thomaso Vinterbergo komišką dramą „Komuną“ („The Commune“). Ji pasakoja apie intelektualų šeimą, kuri nuosavoje užmiesčio viloje įsteigia komuną, tampančia išbandymu jų pačių santykiams. „Komunos“ pagrindinė aktorė Trine Dyrholm Berlyne pelnė „Sidabrinį lokį“ už geriausią moters vaidmenį.

Kadras iš filmo „Mustangės“/Kadras iš filmo „Mustangės“
Kadras iš filmo „Mustangės“/Kadras iš filmo „Mustangės“

„Kino pavasario“ programos sudarytojai išskyrė „Oskarui“ nominuotas dramas danų „Karas“ („A War“, rež. Tobias Dyrholm), prancūzų-turkų „Mustangės“ („Mustang“, rež. Deniz Gamze Ergüven) ir britų „Kerol“ („Carol“, rež. Todd Haynes), taip pat geriausiu ispanišku filmu pripažintą tragikomišką „Trumaną“ („Truman“, rež. Cesc Gay) bei muzikalią juostą „Dideni purslai“ („A Bigger Splash“, rež. Luca Guadagnino), kuriame nusifilmavo tokie aktoriai kaip Tilda Swinton, Matthias Schoenaerts ir Dakota Johnson. 

Kadras iš filmo/Cate Blanchett filme „Kerol“
Kadras iš filmo/Cate Blanchett filme „Kerol“

Visuose miestuose bus rodoma ir juosta, kurioje skamba oficiali šių metų festivalio daina – grupės „Beach Boys“ kūrinys „God Only Knows“. Tai šios grupės biografiją pasakojanti drama „Meilė ir malonė“ („Love & Mercy“, rež. Bill Pohlad).

Nebus pamiršti ir mažieji žūriovai bei jų tėveliai. Jų lauks du filmai: animacija „Berniukas ir pasaulis“ („Boy & The World“, rež. Alê Abreu) ir nuotykių kupina juosta „Gražuolė ir Sebastianas. Nuotykiai tęsiasi“ („Belle & Sebastian, the Adventure Continues“, rež. Christian Duguay).

Eksperimentų savo darbe nevengiantis virtuvės mitų griovėjas, kulinaras Alfas Ivanauskas drauge su „Kino pavasario“ komanda visuose miestuose pristatys filmą „Noma – mano ideali audra“ („Noma My Perfect Storm“, rež. Pierre Deschamps). Tai dokumentinis pasakojimas apie vieną įtakingiausių pasaulio virtuvės šefų René Redzepi ir vadovaujamą restoraną „Noma“, kuris net keturis kartus buvo išrinktas geriausiu pasaulyje.

Bilietų prekyba į festivalio filmus prasidės kovo 5-ąją. Pirmąjį pardavimų savaitgalį bus taikomos nuolaidos „Omni ID“ kortelių turėtojams: kovo 5–6 d. bus galima įsigyti bilietų už mažiausią – 3,3 euro – kainą. Dar viena akcija, šį kartą perkantiems abonementus, vyks kovo 8 d., o kovo 11 d. tradiciškai bus galima nusipirkti pigesnių bilietų į lietuviškus festivalio filmus.

21-asis „Kino pavasaris“ prasidės kovo 31-ąją, o baigsis balandžio 14-ąją. Ir atidarymo, ir uždarymo renginių emocijas žiūrovai galės pajusti ir per televiziją – ceremonijas tiesiogiai transliuos „LRT Kultūros“ kanalas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas