Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 24

„Kino pavasaryje“ – žinomų režisierių žanrinės transformacijos

Pavasaris – pasikeitimų metas. Ir niekur kitur neįvyksta tiek kino permainų kaip „Kino pavasaryje“. Jubiliejinis festivalis pristato keturių žinomų režisierių itin netikėtus kūrybinius posūkius – įprastai savo kūrybai priešingus filmus, kuriuos žiūrovai turės galimybę pamatyti ir įvertinti patys.
Filmo „Šlovės kaina“ kadras
Filmo „Šlovės kaina“ kadras

Daugelis kino režisierių, atradę sėkmės formulę, dažnai naudoja pasikartojančius dėmenis: tą patį filmų žanrą, temą, aktorius arba filmo muziką kuriantį kompozitorių. Pavyzdžiui, Quentinas Tarantino jau daug metų kuria trilerius, daugelio Davido Lyncho filmų kompozitorius – Angelo Badalamenti, režisierius Nicolas Winding Refnas pagrindiniam vaidmeniui kviečiasi Ryaną Goslingą, o Larsas von Trieras – aktorę Charlottę Gainsbourg. Tačiau yra režisierių, kurie pasuka savo kūrybos vairą į kardinaliai priešingą pusę. Dramų kūrėjai stengiasi iš juoko pravirkdyti žiūrovus naujose komedijose ir atvirkščiai. 

Atostogų komedija „Meilės sala“ (rež. J. Žbanič, 2014), „Viasat“ komedijų programa

Pirmoji režisierės Jasmila Žbanič komedija pasakoja apie Sarajevo rokerio Grebo ir žmonos Lilijanos „viskas įskaičiuota“ atostogas Adrijos jūros salos kurorte. Sutuoktiniai atsipalaiduoja, maudosi šiltose bangose ir ilsisi prieš vaikelio gimimą. Tačiau idiliškoje saloje pasirodo charizmatiškoji gundytoja Flora, tampanti tikru Lilijanos ir Grebo santuokos išbandymu. 

Trys prieš tai festivalyje matyti šios režisierės filmai „Grbavica“ (2006, „Kino pavasaris“), „Pakeliui“ (2010, „Kino pavasaris“), „Tiems, kurie nepasakoja istorijų“ (2013, „Kino pavasaris“), susiję su skausmingais prisiminimais apie Bosnijos okupaciją ir karą. Ar režisierė pavargo nuo liūdnų ir rimtų temų ir todėl „Kino pavasaryje“ pristato pirmąją komediją? Sužinokite straipsnyje čia.

VIDEO: Filmo „Meilės sala“ anonsas

Dvi prancūziškos naujienos: komedija „Mažasis Kenkenas“ (rež. B. Dumont, 2014) ir „Šlovės kaina“ (X. Bouvais, 2014), programa „Prancūziškos naujienos“

Pasak režisieriaus Bruno Dumont, visi meno kūriniai kalba apie tą patį –meilę, seksą ir blogį. Neatsitiktinai režisieriaus filmuose „Jėzaus gyvenimas“ (1997), „Žmonija“ (1999, „Kino pavasaris“), „Dvidešimt devynios palmės“ (2003), „Flandrija“ (2006, „Kino pavasaris“), „Hadevičė“ (2009), „Be šėtono“ (2011), „Kamilė Klodel, 1915“ (2013) šios temos pasikartoja. Tačiau pirmoji režisieriaus B. Dumont komedija „Mažasis Kenkenas“  – visiška šių filmų priešingybė. Prancūzijos provincijoje, apleistame bunkeryje, randama negyva karvė, kurios viduje – žmogaus kūno dalys, tad šokiruojančią bylą paskiriamas tirti kapitonas Van der Veidenas. Tačiau atsiranda ir antra negyva karvė, ir trečia. Rodos, visas miestelis kažką slepia, o kapitonui  trukdo būrys paauglių, kuriems vadovauja mažasis Kenkenas. Filme vaidina neprofesionalūs aktoriai, sukurdami keistą, tvinpyksišką miestelio atmosferą. 

VIDEO: Filmo „Mažasis Kenkenas“ anonsas

Režisierių Xavier Bouvais prisimename iš 2010 m. „Kino pavasario“, kuriame buvo parodyta  kontroversiška religinė drama, paremta tikrais istoriniais faktais, „Apie dievus ir žmones". Šiais metais į „Kino pavasarį" režisierius sugrįžta su kalėdine komedija „Šlovės kaina“, kurioje filmo herojus Edis, ką tik iš kalėjimo ištrūkęs keturiadešimtmetis, sugalvoja beprotišką planą praturtėti: pavogti neseniai mirusio Charlio Chaplino lavoną ir iš legendinio komiko šeimos pareikalauti solidžios išpirkos. 

VIDEO: Filmo „Šlovės kaina“ anonsas

Karinė drama „Ieškojimai“ (rež. Michel Hazanavicius, 2014), programa „Festivalių favoritai“

„Festivalių favoritų“ programoje itin laukiamas komedijų režisierius, „Oskarais“ apdovanoto filmo „Artistas“ kūrėjas Michelis Hazanavicius. „Kino pavasaryje“ jis lankysis kovo 31 d. ir pristatys savo pirmąją karinę dramą „Ieškojimai“, kurioje pasakojamos dvi paralelinės istorijos apie per stebuklą išgyvenusį 9 metų musulmoną našlaitį Čečėnijoje ir Rusijos kariuomenėje tarnaujantį jaunuolį Kolią. Filmai „Artistas“ ir „Ieškojimai“ skiriasi tiek tema, tiek žanru. Po nespalvoto, nebylaus, bet labai nuotaikingo pasakojimo apie Holivudo kino aktorių, režisierius ir scenaristas imasi nagrinėti skaudžią karo temą emocingoje ir jautrioje dramoje. 

VIDEO: Filmo „Ieškojimai“ anonsas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas