Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 02 03

„Kino sala“ dovanoja 6 nemokamus kino seansus namuose

Vasario 11–16 dienomis kino peržiūrų serija „Kino sala“ pristatys šešių filmų programą dokumentinio garso tema „Įsiklausykime“. Filmus bus galima išvysti nemokamai. Renginio internetinėje svetainėje taip pat bus pristatomi pokalbiai su filmų kūrėjais bei „Meno avilio“ „Kino stovyklos“ renginių archyvas. „Kino sala“ – tai renginio „Kino stovykla“ atšaka, organizuojama jo buvusių kuratorių Luko Brašiškio ir Austės Zdančiūtės.
Kadras iš filmo „Užmūryta neužmūryta“
Kadras iš filmo „Užmūryta neužmūryta“

Daugumai kino ir videomeno mylėtojų gerai žinoma „Kino stovykla“ – tarptautinis, vasarą vykstantis judančių vaizdų meno renginys, kurio metu kino kūrėjai ir tyrėjai dalyvauja filmų peržiūrose, diskusijose bei kūrybinėse dirbtuvėse.

Nepriklausomai kino srityje veikiančios organizacijos „Meno avilys“ dešimtmetį organizuotas renginys „Kino stovykla“ šakojasi į „Kino salą“, šiais metais pristatomą internete. Internetinėje svetainėje lauks filmai, garso kūriniai ir pokalbiai su kino kūrėjais. „Įsiklausykime“ programos sudarytojai – kuratoriai, kino ir medijų tyrėjai L.Brašiškis ir A.Zdančiūtė.

„Menininkių Gailės Pranckūnaitės ir Ievos Kabašinskaitės sukurta plūduriuojančia sala norėjome atiduoti duoklę mums brangiam projektui – „Kino stovyklai“. Tęsiant „Kino stovyklos” tradiciją, šiemet internetinėje erdvėje vykstanti „Kino sala“ toliau ieškos naujų formų ir lokacijų judančių vaizdų meno ir kitų aktualių temų diskusijai vystyti. Tarptautinis neformalus susibūrimas ateityje planuojamas tęsti ir gyvai“, – pasakoja viena iš renginio sumanytojų A.Zdančiūtė.

Gailės Pranckūnaitės dizainas/Renginio plakatas
Gailės Pranckūnaitės dizainas/Renginio plakatas

Šiais metais „Kino saloje“ daugiausiai dėmesio skiriama dokumentinio garso svarbai judančių vaizdų mene. Nuo etnografinio garso ir tylos vaizdavimo, įstabių kelionių per skirtingas aplinkas ir garsovaizdžius iki negirdimų ir dar negirdėtų garsų įgarsinimo, programoje „Įsiklausykime“ akcentuojama dokumentinio garso įrašymo specifika ir estetinė bei politinė svarba. Šešis programoje pristatomus filmus ir garso kūrinius lydės audio interviu su programoje dalyvaujančiais kūrėjais, garsą aptariant kaip priemonę užfiksuoti, išreikšti ir kritiškai įgarsinti šiuolaikinį pasaulį. Pokalbiai bus moderuojami kuratorės ir kultūros prodiuserės Mathilde Walker-Billaud.

Gailės Pranckūnaitės dizainas/Renginio vaizdas
Gailės Pranckūnaitės dizainas/Renginio vaizdas

„Programoje norime pristatyti unikaliai su garsu dirbančius, jį įrašinėjančius ir kuriančius menininkus bei atkreipti dėmesį į jų kūriniuose keliamus aktualius ekologinius, socialinius ir politinius klausimus. Mūsų tikslas – sukurti platformą netiesioginiam šių menininkų dialogui, pristatomą audio interviu formatu ir aktualizuojančią įsiklausymo į kitą svarbą. Programa „Įsiklausykime“ siekiame išryškinti kūrybinį dokumentinio garso potencialą, o galbūt net sugrąžinti auditoriją prie pasaulio, kurį dažnai renkames ignoruoti, garsų“, – renginio idėją pristato L.Brašiškis.

„Kino salos“ internetinėje programoje šiais metais nemokamai bus pristatyti šeši dokumentiniam garsui dedikuoti kūriniai:

„Spiečiaus sezonas“ (Swarm Season, 2019), režisierė Sarah Christman

Kadras iš filmo „Spiečiaus sezonas“
Kadras iš filmo „Spiečiaus sezonas“

„Ekspedicijos turinys“ (Expedition Content, 2020), režisieriai Ernst Karel ir Veronika Kusumaryati

„Akustinis vandenynas“ (Acoustic Ocean, 2018), režisierė Ursula Biemann

Kadras iš filmo „Akustinis vandenynas“
Kadras iš filmo „Akustinis vandenynas“

„Kolektyvinis triukšmas“ (Collective Hum, 2019), režisieriai Black Obsidian Sound System (B.O.S.S.)

Kadras iš filmo „Kolektyvinis triukšmas“
Kadras iš filmo „Kolektyvinis triukšmas“

„Audros sūkuryje“ (In the Eye of the Storm, 2018), režisierė Anja Kanngieser

„Užmūryta neužmūryta“ (Walled Unwalled, 2018), režisierius Lawrence Abu Hamdan

Kadras iš filmo „Užmūryta neužmūryta“
Kadras iš filmo „Užmūryta neužmūryta“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas