Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 12

Kokių lietuviškų filmų dar sulauksime šiemet?

Praėjus 10-osioms „Sidabrinėms gervėms“, šiemet pradžiuginusioms stipriu nacionalinio kino derliumi, metas pažvelgti, kokių lietuviškų ilgametražių filmų premjerų dar sulauksime iki metų pabaigos.
Kadras iš filmo „Švantasis“
Kadras iš filmo „Švantasis“ / Kadras iš filmo „Švantasis“

Tikriausiai laukiamiausias įvykis – Andriaus Blaževičiaus „Šventojo“ pasirodymas šalies kino teatruose: Lietuvoje kol kas tik „Kino pavasaryje“ pristatytas filmas, šiemet apdovanotas net šešiomis „Sidabrinėmis gervėmis“ (tarp jų ir už geriausią filmą bei geriausią režisūrą), kino teatrus pasieks rugsėjo 22 d.

„Šventasis“ pasakoja apie provincijos miestelyje gyvenantį Vytą, kuris netenka darbo prasidėjus ekonominei krizei. Dvi mažametes dukras auginančiai šeimai tai smūgis, tad Vytas imasi ieškoti naujo pajamų šaltinio. Deja, paieškos nesiseka ir Vytas vis dažniau laiką leidžia spoksodamas į televizorių, gerdamas alų su draugeliais kieme ir svarstydamas apie naujus romantiškus santykius.

Rugpjūčio 18 d. kino teatruose bus pristatytas naujausias vieno žymiausių lietuvių režisierių, Šarūno Barto, filmas „Šerkšnas“, kurio pasaulinė premjera įvyko šių metų Kanų kino festivalio „Dviejų režisierių savaičių“ programoje.

„Jauna pora – Rokas ir Inga – sutinka nuvežti humanitarinės pagalbos krovinį mikroautobusu iš Vilniaus į Kijevą. Entuziastingas užmojis jaunuoliams tampa didžiuliu išbandymu ir jiems nelieka nieko kita, kaip tik pasikliauti savimi. Kelias veda į apleistą snieguotą Donbasą. Ieškodami sąjungininkų ir pastogės, jie susiduria su žmonėmis, kurių gyvenimą pakeitė karas. Karo akivaizdoje jaunuoliai ima suvokti gyvybės trapumą bei meilės vertę,“ – taip filmą pristato jo kūrėjai.

Tarp ryškiausių antrojo pusmečio premjerų – ir debiutinis vaidybinis Eglės Vertelytės filmas „Stebuklas“, kurio premjera Lietuvoje planuojama gruodžio mėnesį.

Tragikomiškos dramos „Stebuklas“ siužetas žiūrovus perkels į netolimą Lietuvos praeitį. 1992-ieji, ekonominė krizė: darbo nėra, bankai bankrutuoja, infliacija auga. Irena, vietinės kiaulių fermos vedėja, nesėkmingai bando išlaikyti ūkį, tačiau viskas apsiverčia aukštyn kojomis, kai į kaimą atvyksta prakutęs Amerikos lietuvis.

Rugsėjo mėnesį režisierė Neringa Medutytė pristatys dokumentinį filmą „Siena: tarp Rytų ir Vakarų“, pasakojantį apie pirmuosius šauktinius savanorius ir Lietuvos pasiruošimą gynybai, augant įtampai tarp Rusijos ir Vakarų Europos. Filmo premjera vasario mėnesį įvyko Londono „Frontline“ klube.

Pasak autorės, šio filmo idėja gimė prasidėjus neramumams Ukrainoje: „Krymo aneksija paskatino mane pagalvoti apie jaunus karius, kurių gyvenimai visam laikui pasikeis.“

Iki metų pabaigos taip pat turėtų įvykti tarptautinė seserų Vilmos ir Jūratės Samulionyčių dokumentinio filmo „Lieba Oma, Guten Tag!“ premjera, kuriame seserys – kino režisierė ir fotografė – leidžiasi į kelionę ieškoti savo šaknų. Besigilindamos į savo šeimos praeitį, seserys atranda netikėtų tabu: močiutės vokietės Ellos Fink jaunystės meilės istoriją, kompleksą būti vokiečiu sovietinėje santvarkoje bei pasikartojančias savižudybes šeimoje.

Spalio mėnesį kino teatruose pasirodys Andriaus Žiurausko romantinė komedija „Kaip susigrąžinti ją per 7 dienas“, kurioje pagrindinius vaidmenis atliks Justinas Jankevičius ir Elžbieta Latėnaitė. Filme bus pasakojama apie stand-up komiką Beną, kuris bando susigrąžinti mylimąją, po išsiskyrimo laimę atradusią su gerokai vyresniu odontologu.

Tarp būsimų premjerų laukia ir bendri Lietuvos bei kitų šalių projektai: nuo rugsėjo kino teatruose pasirodys rumunų, moldavų ir lietuvių kūrėjų darbas – juodoji komedija „Kartą Rytų Europoje“ (rež. Igoris Cobileanskis), o lapkritį išvysime Kanų kino festivalio konkursinėje programoje dalyvavusį Sergejaus Loznicos vaidybinį filmą „Nuolankioji“, prie kurio gamybos prisidėjo prancūzai, vokiečiai, olandai, ukrainiečiai ir lietuviai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas