Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 05

Kompozitorė Zita Bružaitė apie filmą „Egzaminas“: istorija, užčiuopianti tankų šiuolaikinės moters sielos pulsą

„Šiame filme žiūrovas ras ir pajus filmų „Atkirtis“ ir „Pianistė“ atspalvius, tačiau kitokius... „Egzaminas“ – jautriai ir įtaigiai parašyta istorija. Ji žiūrovams palieka erdvės klausimams ir atsakymams apie tankų šiuolaikinės moters sielos pulsą, virpančią savo nerimu aplinką“, – taip kompozitorė, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė Zita Bružaitė pristato filmą „Egzaminas“ (The Audition, rež. Ina Weisse).
Kadras iš filmo
Kadras iš filmo „Egzaminas“ / Partnerių nuotr.

Tarsi smuiko styga įtempto siužeto drama šiemet bus rodoma festivalio „Kino pavasaris“ programoje „Metų atradimai“. Už įtaigų pagrindinį vaidmenį šiame filme vokiečių aktorė Nina Hoss buvo apdovanota „Sidabrine kriaukle“ prestižiniame San Sebastiano kino festivalyje.

Sustiprintos muzikos vidurinėje mokykloje mokytojai renka naujus mokinius. Smuiko mokytoja Ana Bronski susižavi nepaprastu Aleksandro talentu ir įtikina kolegas suteikti jam šansą. Ana ryžtasi paruošti berniuką lemiamam egzaminui. Moters atsidavimas augina prarają tarp jos ir sūnaus Jono bei vyro Filipo. Įtampa didėja, o Ana griežtu elgesiu su naujuoju mokiniu stengiasi ištaisyti savo karjeros klaidas. Egzamino dieną įvykiai pasisuka tragiška linkme.

Partnerių nuotr./Kadras iš filmo „Egzaminas“
Partnerių nuotr./Kadras iš filmo „Egzaminas“

„Egzaminą“ peržiūrėjusiai kompozitorei Z.Bružaitei filmas paliko teigiamą įspūdį. Jos manymu, vokiečių režisierei pavyko sukurti jautrią ir įtaigią istoriją. Dalijamės kompozitorės atsiliepimu.

Filmo anonsas:

VIDEO: Egzaminas l KINO PAVASARIS 2020

„Filmo siužetą vokiečių režisierė I.Weisse plėtoja lyg polifoninį fugos meną. Pagrindinė tema – stipri, dramatiška, virpančios ir kunkuliuojančios sielos moteris – smuiko mokytoja, kuriai praeityje taip ir nepavyko įgyvendinti didžiosios muzikantės svajonės. Į ryškius vyro, mokinio Aleksandro ir sūnaus Jono kontrapunktus įdėtos trumpos mokinio mamos, sūnaus mokytojos, kolegos ir meilužio Kristiano, tėvo kadruotės dar labiau stiprina pagrindinės veikėjos psichologinę artikuliaciją ir skleidžia nervingas virpesių bangas.

Pamoka su talentingu mokiniu, prisilietimas prie sūnaus, vyro, repeticija ir koncertas – pažymėti liūdesio, vienišumo, nesėkmės ženklu, o šiuos, regis, žiūrėdamas jauti fiziškai. Savo istoriją Ana pasakoja be šypsenos, žaismės, savo sielos virpesius užsklęsdama po išoriškai šalta laikysena. Vis dėlto nervingus įtampos niuansus vis atidengia iškalbinga veido ir kūno kalba. Moters siela tarsi užklojama storu perfekcionizmo dulkių sluoksniu, ir šis tampa jos asmeninio gyvenimo leitmotyvu.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Zita Bružaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Zita Bružaitė

Šiame filme žiūrovas ras ir pajus filmų „Atkirtis“ (Whiplash, 2014) ir „Pianistė“ (The Piano Teacher, 2001) atspalvius, tačiau kitokius... Vienintelis bendras vardiklis juose – pamoka, o šiai šiuo atveju rašomas ne aukščiausias balas. „Egzaminas“ – jautriai ir įtaigiai parašyta istorija. Ji žiūrovams palieka erdvės klausimams ir atsakymams apie tankų šiuolaikinės moters sielos pulsą, virpančią savo nerimu aplinką. Ir vìsa šiame filme suskamba be žaismingų scherzo epizodų...“

Filmas „Egzaminas“ bus rodomas nuo kovo 21 d. Vilniuje ir Kaune.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas