Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 23

Labanakt: 7 filmai, tinkantys žiūrėti prieš miegą

Žiūrėdami filmą, mintimis pasineriame į kitą pasaulį. Tokį, kuriame aplink mus vykstančio gyvenimo nekontroliuojame. Galime tik stebėti, tačiau – iš labai arti. Kino teorijoje tai gerai žinomas efektas. Vis dėlto, kai kurie filmai mus įtraukia kur kas giliau nei kiti. Jie yra tarsi skirti patirti, užuot vien žiūrėjus – lyg stotelė prieš pasineriant į savo sąmonės gelmes sapnuose. Siūlome 7 tokius filmus iš dramos, fantastikos, dokumentikos ir net trilerio žanrų.
Filmas „Žiedų valdovas“
Filmas „Žiedų valdovas“

1. „Žiedų valdovas“ / Lord of the Rings (2001-2003)

Šiai trilogijai ilgo pristatymo nereikia: mažiems žmonėms reikia pasirūpinti tam tikru, blogio kupinu juvelyriniu dirbiniu. Ši P. Jacksono režisuota juosta yra viena garsiausių literatūros kūrinio adaptacijų kine, palikusi ryškų pėdsaką kino istorijoje. Tai yra vienas tų filmų, kuriuos gali žiūrėti kelis kartus – pirma kaip istoriją, o vėliau – kaip kinematografijos kūrinį.

Veiksmas „Žiedų valdove“ vyksta lėtai, mūšio scenų tenka palaukti, o dominuoja gamta, tūkstantmečius siekianti istorija bei veikėjų asmeniniai išgyvenimai. Vietomis – ypač žiūrint pratęstą versiją (Director‘s cut) – tai primena turą po Viduržemį, nei nuotykių istoriją. Vis dėlto, šis atidumas detalėms ir dosnus kiekis legendų apie J.R.R. Tolkieno pasaulį, ir yra pagrindinis traukos objektas. Įspūdingi Zelandijos vaizdai turėtų kaip mat atpalaiduoti miegui.

VIDEO: The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring Official Trailer #1 - (2001) HD

2. „Didybės kapinės“ / Rak ti Khon Kaen (2015)

Dalis Azijos šalių kino pasižymi beveik antgamtine ramybe ir rimtimi. Sunku tokį kiną net pavadinti drama. Jame vyrauja susitaikymas ir harmonija net tose situacijose, kurios Vakaruose laikomos klasikinėmis dramai ar konfliktui vystyti. Tailandiečių režisierius Apichatpongas Weerasethakulas iš prisiminimų bando lipdyti savo šalies istoriją. Praeitis ima maišytis su dabartimi, sapnai pradeda pildytis, o magija prasiskverbia net į kasdienybę. Žiūrėkite, jei nesate pernelyg pavargę subtitrų skaitymui.

Filmą „Didybės kapinės“ galite pažiūrėti išmaniojoje „Telia“ televizijoje.

VIDEO: Cemetery of Splendour - Official Trailer

3. „Užeikite į Tuštumą“ / Enter the Void (2014)

Šis filmas įkvėpimo sėmėsi iš patirčių su haliucinogenais. Jis yra tarsi nuo šautinės žaistos prastame Tokijo bare mirštančio vyro protokolai, pasakojantys apie patirtį, kai jauti kaip atsiskiria kūnas. Daug neono, daug keisto bendravimo ir gana slegiančių paieškų – patirtys, kurios ištinka daugelį ankstyvajame suaugusiojo gyvenimo etape. Vaizdai šiame filme yra kerintys, nors nuotaika tikrai ne iš linksmųjų. Vis dėlto, tai savotiškai pakilus filmas, galintis suteikti medžiagos įdomiems sapnams.

VIDEO: Enter The Void - Full HD Trailer [English]

4. „Metų laikai“ / Les Saisons (2015)

Prancūzų režisieriai Jacques Perrin ir Jacques Cluzaud su komanda keliavo po pasaulį ir šią juostą filmavo ketverius metus. Ja siekiama papasakoti 15 000 metų Europos istoriją – laikotarpį, per kurį, nuslūgus ledynams, susiformavo metų laikai. Šis filmas yra tarsi vizualus įrodymas, kad žmogų ir gamtą sieja nepaprastai glaudus ryšys. Suprantama, autoriai kelia ir perteklinio gamtos išnaudojimo problemą, kuri grasina filme matomus nepaprasto grožio vaizdus sunaikinti. Kaip bebūtų, gamta turi tam tikro hipnotizuojančio poveikio, kuris labai tinka poilsiui.

Filmą „Metų laikai“ galite pažiūrėti išmaniojoje „Telia“ televizijoje.

VIDEO: Les Saisons - Bande-annonce officielle HD

5. „Naujasis pasaulis“ / The New World (2005)

Terrence Malick yra įdomi Holivudo asmenybė. Turbūt žinomiausias yra jo filmas yra filosofinė karo drama „Plonytė raudona linija“, kuris taip pat tiktų šiam sąrašui. „Naujasis pasaulis“ yra istorija apie kolonistus ir čiabuvius Džeimstaune – vienoje pirmųjų pastovių Amerikos kolonistų gyvenviečių. Režisierius šią istoriją bandė pasakoti be pagražinimų. Čia gausu istorinio ir kultūrinio konteksto, kurį žiūrėti kartais prailgsta, tačiau meniškas kameros darbas gali ir prikaustyti prie ekrano.

VIDEO: The New World - Trailer

6. „Gyvasis vandenynas“ / Océans (2009)

Ar žinote, kad sulyginus žemės rutulį į tobulą apskritimą, jis visas atsidurtų gerus 3 km po vandeniu? Vandenynas užima ¾ Žemės ploto, o didžioji jo dalis po šiais dienai nėra ištirta. „Gyvasis vandenynas“ pristato daugybę keistos, per keliolika kilometrų nusidriekusios vandenyno gyvūnijos. Taigarsaus prancūzų režisierių Jacques Perrin ir Jacques Cluzaud dueto kūrunys. Jame pažangiausiomis technologijomis filmuojamas vandenynas ir jo gelmės, o kinematografija – labai aukšto lygio. Čia tikrai netrūksta kadrų stambiu planu ir scenų, kai narai tiesiog plaukia kartu su jūros gyvūnais kaip savi. Tikrai yra į ką pažiūrėti.

Filmą „Gyvasis vandenynas“ galite pažiūrėti išmaniojoje „Telia“ televizijoje.

VIDEO: DisneyNature: Oceans - Trailer

7. Mašinistas / The Machinist (2004)

Tamsesnės atmosferos filmas apie fabriko darbuotoją, kankinamą nemigos. Vis ilgiau nemiegant jį pradeda kankinti įvairūs vaizdiniai ir abejonės, kurie kaskart darosi vis keistesni. Industrinė aplinka šiam filmui yra detalė, itin sustiprinanti efektą. Aktorius Christian Bale šiam vaidmeniui numetė daugiau kaip 20 kilogramų, kad sustiprintų išsekusio veikėjo įspūdį. Nors šis filmas lengvai hipnotizuoja, sapnų turinys po šio filmo gali būti net pernelyg efektingas.

VIDEO: The Machinist - Trailer

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas