Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Laikas pasikalbėti apie kino kultūrą: veiklą pradeda naujai įsteigta Kino kultūros asociacija

Kino ekosistema – plati ir įvairi. Ją sudaro ne tik kino gamyba, bet ir rečiau linksniuojamas kino kultūros laukas. Tai jo dėka ugdomi ateities kino profesionalai ir profesionalės, tai jis leidžia filmams pasiekti auditoriją, analizuoja kūrinius, reflektuoja reiškinius ir išsaugo paveldą, rašoma pranešime spaudai.
Kino kulturos asociacija
Kino kulturos asociacija / Modesto Endriuškos nuotr.

Siekiant plėsti suvokimą apie kino kultūrą ir įtvirtinti jos vietą bendrame Lietuvos kultūros lauke, įsteigta Kino kultūros asociacija (KKA), trečiadienį bendruomenei prisistačiusi kino ir medijų erdvėje „Planeta“.

Asociacija siekia tiek politiniame lygmenyje, tiek viešojoje erdvėje atstovauti daugialypį kino kultūros lauką. KKA vienys kino edukacijos, festivalių, kritikos, kuratorystės, leidybos, paveldo, platinimo, rodymo, sklaidos ir tyrimų srityse veikiančias organizacijas bei asmenis.

Kodėl reikėjo asociacijos? Pasak KKA vadovės pareigas einančios Vilmos Levickaitės, demokratinėje visuomenėje svarbus atstovavimo principas – tik susitelkusi interesų grupė gali konstruktyviai spręsti problemas, inicijuoti esminius pokyčius ir užtikrinti darnią savo atstovaujamos srities plėtrą.

„Lietuvos kino industrijoje jau veikia keletas asociacijų, sėkmingai atstovaujančių kino kūrėjų, nepriklausomų prodiuserių bei kino operatorių interesus. Su kolegomis iš kino kultūros lauko pajutome poreikį sutelkti svarbią kino industrijos ekosistemos dalį – profesionalus, kurių darbas plačiąja prasme yra susijęs su kino meno kūrinio kelione nuo gamybos iki ekranų, žiūrovų kompetencijų rinktis ir vertinti kokybišką kiną stiprinimu, kino paveldo aktualizavimu, tyrimais, leidyba“, – teigia V.Levickaitė.

Asociacijos užsibrėžti ilgalaikiai siekiai – reprezentuoti kino kultūrą ir auginti jos prestižą, dalyvauti formuojant šalies kultūros ir kino politiką, stiprinti narių kompetencijas, nevyriausybinį ir tarpsritinį sektorius.

Tačiau telkiant kino kultūros lauką, lig šiol neturėjusį visas jo šakas apimančio atstovavimo, svarbiausia išgirsti bendruomenės balsą. Todėl KKA ateities veiklas apibrėš jos nariai ir narės, dalindamiesi problemomis, gerosiomis patirtimis ir lūkesčiais – asociacija kviečia jungtis kino kultūros srityje veikiančius fizinius ir juridinius asmenis.

Kino kultūros asociacija buvo įsteigta „Skalvijos“ kino centro, medijų edukacijos ir tyrimų centro „Meno avilys“, lietuviškų trumpametražių filmų agentūros „Lithuanian Shorts“ ir kino leidybos kompanijos „Taip toliau“ iniciatyva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius