Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 26

Lapkričio pradžioje – LNDT dramaturgijos festivalis „Versmė“

Lapkričio 2–9 dienomis Lietuvos nacionaliniame dramos teatre vyks šiuolaikinės dramaturgijos festivalis „Versmė“. Iš nacionalinio tapęs tarptautiniu šiemet festivalis lankytojus kviečia į penkių pjesių skaitymus, du eskizų pristatymus, filmo peržiūrą ir į kolektyvinį monologą. Visi renginiai nemokami, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Pjesių skaitymai
Pjesių skaitymai / D.Matvejevo nuotr.

2018 m. pavasarį „Versmė“ skelbė atvirą dokumentinio teatro projektų konkursą. Pirmą kartą jame buvo kviečiami dalyvauti ne tik lietuviai, bet ir užsienio kūrėjai. Komisija iš visų gautų paraiškų geriausiai įvertino tarpdisciplininių menų kūrėjo Vlado Suncovo ir jauno dramaturgo iš Latvijos Matīsso Gricmanio idėjas. Vasarą abu laimėtojai savo sumanymus plėtojo su mentoriais: Vladą Suncovą konsultavo Lenkijos režisierė Anna Smolar, turinti daug patirties dokumentinio teatro kūrime, o Matīssą Gricmanį – latvių režisierius Valters Sīlis, prieš kelerius metus LNDT sukūręs spektaklį „Barikados“ apie Sausio 13-osios įvykius.

Jau lapkričio pradžioje „Versmės“ dalyviai galės susipažinti su abiejų laimėtojų projektais. Lapkričio 6 d. įvyks Vlado Suncovo „Su meile, jūros trolis“ eskizo pristatymas Didžiosios salės fojė (dėl rekonstrukcijos įėjimas – iš Odminių gatvės), o lapkričio 7 d. lankytojai kviečiami klausyti Matīsso Gricmanio pjesės „Normalus tarybinio piliečio Kasparo Irbės gyvenimas“ skaitymo Mažojoje salėje.

Lapkričio 5 d. du kartus bus parodytas bendras Lietuvos nacionalinio dramos teatro, vokiečių teatro kolektyvo „She She Pop“ ir Goethe’s instituto projektas, kuriam gautas finansavimas iš Tarptautinio Goethe’s instituto koprodukcijų fondo. Originalaus vokiečių kūrinio „Besessen“ adaptacija Lietuvai „Posesijos obsesija“ nagrinėja nuosavybės temą, ir kaip tai lemia visuomenės struktūrą. Kolektyvinį monologą turės progą kurti ir skaitymo lankytojai.

Prieš prasidedant „Versmės“ programai, lapkričio 2 d. lankytojai galės susipažinti su bendrų Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro ir Torunės Wilamo Horzycos teatro dramaturgų kūrybinių dirbtuvių metu sukurtomis pjesėmis. Kūrybinės dirbtuvės „Nepriklausomi 18-18“ skirtos Lietuvos ir Lenkijos (dviejų kaimynių, šįmet mininčių Nepriklausomybės atkūrimo šimtmetį) bendrų istorinių, kultūrinių ir socialinių procesų meninei refleksijai, jų metu kuriamos šešios pjesės. Vilniečiams bus pristatytos dvi iš jų – „Įsiliejimai“ bei „Litwa Is My Life“.

Visi renginiai vyks Lietuvos nacionaliniame dramos teatre (išskyrus filmo „Karo teatras“ peržiūrą, kuri vyks kino centre „Skalvija“). „Versmės“ festivalį finansuoja Lietuvos respublikos kultūros ministerija bei tarptautinis Goethe’s instituto koprodukcijų fondas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas