Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 13

Lietuviškas nuotykių filmas vaikams „Lobis“: aštriausias kritikos strėles pasilaikant užanty

Lietuviški filmai vaikams yra toks retas reiškinys, jog apie kiekvieną naujai pasirodžiusį norisi kalbėti atsargiau. Nepagalvokite, tikrai nemanau, kad mano žodžiai apskritai gali turėti kokią nors įtaką režisieriams (tikrai neturi), bet suprantu, jog kurti nuotykių filmus vaikams nėra jau taip paprasta, juos recenzuoti – taip pat.
Kadras iš filmo „Lobis“
Kadras iš filmo „Lobis“ / Garsų pasaulio įrašų nuotr.

Tie, kas imasi panašių filmų, turi mokėti įtraukiančiai pasakoti, išmanyti vaikų psichologiją, aiškiai žinoti, su kokio amžiaus žiūrovais kalbasi, išlaviruoti tarp didaktikos ir prasmingo moralo, o kur dar darbas su aktoriais vaikais, pareikalaujantis papildomų kantrybės resursų. Procesas sudėtingas ir, nuskambėsiu pompastiškai, vertas pagarbos.

Ne ką lengviau būna ir vėliau, filmą paleidus į ekranus. Vaikai ypač reiklūs ir pastabūs. Jie puikiai jaučia, jei režisierius su jais bendrauja nenuoširdžiai ir ne jų kalba. Jei žiūri į juos iš aukšto, moralizuoja. Jei nesudomina. Vienas neatsargus žingsnis – ir vaikų dėmesys nušoks į šalį, pastangos nueis perniek.

Ir štai – atsargiai išsitraukiu pirmąją strėlę – kelis tokius žingsnius žengtelėjo ir režisierė Agnė Marcinkevičiūtė su scenarijaus bendraautore rašytoja Renata Šerelyte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas