Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 05

★★★★☆ / Lietuviškasis „Vesper“: gražiai pasipuošiau, tik nežinau, kokiai progai

Filmo vertinimas yra kaip žiūrėjimas pro lęšį. Sąmoningai analizuodamas turi atkreipti dėmesį ir į savo žiūros tašką: filmas išties nekokybiškas ar čia tavo paties nerealistiški lūkesčiai?
Kadras iš filmo „Vesper“
Kadras iš filmo „Vesper“ / Luko Šalnos ir Ievos Juros nuotr.

Tikiu, kad į šį aspektą atsiremia (ar bent jau turėtų) bet kokia meno kritika. Atėjus į „Greitus ir įsiutusius“ nederėtų skųstis neišjudintomis pilkosiomis ląstelėmis. Žiūrint Andrejaus Tarkovskio restrospektyvą negali norėti viską suprasti taip pat lengvai, kaip su „Marvel“.

Tokios mintys apėmė žiūrint Kristinos Buožytės ir Bruno Samper juostą „Vesper“. Šįkart recenzijoje telkiuosi ne tiek į kalbėjimo metodus (kamerą, vaidybą, dialogus), bet, šiuo atveju, įdomesnį klausimą – kokiam žiūrovui filmas kalba?

„Vesper“ veiksmas vyksta ateities pasaulyje, kuriame žemė nebeužaugina maisto. Citadelėmis vadinamuose miestuose gyvena turtingieji/kilmingieji, vargšams parduodantys specialias sėklas, be kurių maisto išvis nepavyktų užsiauginti. Trylikametė Vesper (akt. Raffiella Chapman) tiki, kad vieną dieną ji atrakins sėklų DNR ir maisto vėl užteks visiems.

Luko Šalnos ir Ievos Juros nuotr./Raffiela Chapman filme „Vesper“
Luko Šalnos ir Ievos Juros nuotr./Raffiela Chapman filme „Vesper“

Vietinis blogiukas Jonas (akt. Eddie Marsanas) Vesper galėtų padėti, bet mieliau užsiima šantažu – duosiu tą, jei duosi man aną. Vieną dieną eidama namo mergaitė randa iš Citadelės keliavusią ir pakeliui lėktuvą sudaužiusią miestietę (akt. Rosy McEwen). Vesper nori merginą gelbėti, nors tėvas perspėja – pakeleivė atneš tik pavojus.

Luko Šalnos ir Ievos Juros nuotr./Rosy McEwen filme „Vesper“
Luko Šalnos ir Ievos Juros nuotr./Rosy McEwen filme „Vesper“

Pagrindinė juostos veikėja vaizduojama, kaip auksinės širdies ir sykiu genialaus proto. Vienintelė šiame pasaulyje dar nespėjusi supūti ir kartu jau tapusi aiškiai protingesnė už visus aplinkinius (juk laisvalaikiu Vesper ne kamuolį gainioja, o su DNR eksperimentuoja).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas