Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 22

Lietuvių kino akademija: krata Inesos Kurklietytės namuose – nesuprantama, nepateisinama ir bauginanti

Lietuvių kino akademija (LKA) išplatino viešą laišką, kuriame sako yra sukrėsta žinios, kad vasario 20 dieną prokuratūra atliko kratą režisierės Inesos Kurklietytės namuose, ieškodama filmo „Lengvas raganavimas“ kopijų ir jo medžiagos.
Inesa Kurklietytė
Inesa Kurklietytė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Šis prieš aštuonerius metus sukurtas filmas aplankė daugelį tarptautinių kino festivalių ir sukėlė aktualią diskusiją ne apie gimdymo namuose medicininius aspektus, bet apie žmogaus atėjimo į šį pasaulį sakralumą. Būtent tokia yra meninė šio filmo idėja“, – rašoma laiške.

Filmas „Lengvas raganavimas“ ir jo režisierė kaltinami įstatymiškai netoleruojamo gimdymo namuose propagavimu. Anot LKA, nepaisant kultūringo elgesio ir vaikų apsaugos atstovės dalyvavimo kratoje, šis išpuolis prieš menininko pasirinkimo ir kūrybos laisvę yra nesuprantamas, nepateisinamas ir bauginantis. 

„Mes laikome šį kaltinimą neleistinu ir nesuderinamu su demokratijos nuostatomis. Mes manome, kad kiekvienas menininkas turi teisę kurti ir išsakyti poziciją meno kūrinyje taip, kaip jis mano esant reikalinga“, – teigia LKA, pridurdama, kad tai, ko režisierius negali daryti, puikiai apibrėžia Kino įstatymas. Jame nurodyta, kad filmas negali būti pornografinis, smurtinis arba kurstantis nesantaiką. Režisierės Inesos Kurklietytės filmui negali būti priskiriami panašaus pobūdžio kaltinimai.

„Šiuo laišku mes norime išreikšti palaikymą režisierei Inesai Kurklietytei ir pasipiktinimą teisėsaugos institucijų veiksmais, sunkiai suderinamais su žodžio ir kūrybos laisvės idėjomis demokratinėje visuomenėje“, – teigia LKA, kviesdami  visas kūrybines organizacijas ir geros valios žmones išreikšti palaikymą ir moralinę paramą režisierei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?