Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 10

Lietuvių kino panorama „Kino pavasaryje“: ne tik naujienos, bet ir išskirtinis dėmesys Raimondui Vabalui

„Kino pavasaris“ ketvirtadienio rytą pristatė lietuvių filmų programą, kurioje – ilgametražiai ir trumpametražiai filmai, sukurti tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų. Lietuvių kinas šiemet bus pristatomas skirtingose festivalio programose – „Lietuvių filmų premjerose”, „Studentų filmų konkurse“, „Trumpame konkurse“, jau tradicine tapusioje programoje „Lietuviai svetur“, konkursinėje programoje „Baltijos žvilgsnis“ bei retrospektyvoje.
Spaudos konferencijos akimirka
Spaudos konferencijos akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuviškos programos koordinatorė Mantė Valiūnaitė teigė, jog šiemet bus pristatyta ne tik plati ir įvairi naujų lietuviškų filmų panorama, bet ir lietuviška klasika – „Kino pavasaris“ šiemet išskirtinį dėmesį skirs režisieriui Raimondui Vabalui ir pirmajam jo kūrybos dešimtmečiui. Festivalyje bus pristatyti 5 autoriaus darbai, kuriuos žiūrovams pristatys kino kritikai ir istorikai.

Ilgametražės premjeros

Lietuvių filmų programą atidarys debiutinis ilgametražis Albinos Griniūtės dokumentinis filmas „Ateljė „Rojaus drabužiai“, pasakojantis penkių Suomijos salyno gyventojų istorijas. Anot M.Valiūnaitės, filme pasakojama apie sustojusį laiką, o realybė čia kiek poetizuojama. „Filme įsižiūrima į kasdienybės detales, į vienas kitą, į buvimą kartu”, – sakė M. Valiūnaitė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Mantė Valiūnaitė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Mantė Valiūnaitė

Tai pirmas mano filmas, kuriame tiek daug dialogų. Scenarijų būtų galima nesunkiai adaptuoti teatro scenai, – sakė I.Miškinis.

„Kino pavasaryje“ žiūrovai turės galimybę pamatyti ir vos prieš mėnesį Berlyno kino festivalio „Panoramos” programoje pristatytą režisieriaus Manto Kvedaravičiaus dokumentinį filmą „Mariupolis”. Tai jau antrasis režisieriaus darbas, pristatytas prestižinėje Berlinalėje. Naujausiame M.Kvedaravičiaus filme pasakojama apie žmones, gyvenančius Mariupolyje – Rytų Ukrainos mieste, kuriame vis dar tęsiasi karinis konfliktas.

Filmą „Karalių pamaina“ festivalyje pristatys ir juostų „Artimos šviesos“ bei „Diringas“ režisierius Ignas Miškinis. „Karalių pamainoje“ jaunas policininkas turi užduotį: saugoti komoje esantį ligonį, įtariamą Antrojo pasaulinio karo nusikaltimais. Filme vaidina garsūs Lietuvos aktoriai: Nacionalinės premijos laureatas Dainius Gavenonis, pernai Berlyno kino festivalyje kylančių talentų programoje „Shooting Stars“ apdovanota Aistė Diržiūtė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Ignas Miškinis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Ignas Miškinis

I.Miškinis pasakojo, jog filmo idėjos vystymas truko keletą metų, o drauge su Sauliumi Drunga rašytas scenarijus sukūrė iššūkį – papasakoti istoriją mažoje erdvėje, visiškai minimaliomis priemonėmis. „Tai pirmas mano filmas, kuriame tiek daug dialogų. Scenarijų būtų galima nesunkiai adaptuoti teatro scenai“, – sakė I.Miškinis.

Už Lietuvos ribų kuriančių lietuvių filmų pristatymas

Programoje „Lietuviai svetur“ šiemet bus pristatyti įdomiausi skirtingose pasaulio šalyse kiną kuriančių lietuvių darbai.

Išskirtinio dėmesio turėtų sulaukti filmas „Istorijos ateitis“, kurtas Prancūzijoje, Belgijoje ir Ispanijoje. Jį nufilmavo gerai žinomas operatorius Vladas Naudžius, į asistentus pasikvietęs naujos kartos lietuvių operatorių Vytautą Katkų ir Vitalijų Kiselių.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Vytautas Katkus, kuriam šis filmas buvo pirmasis ilgametražis darbas, sakė, jog filme pasakojama apie žmogų, keliaujantį po pasaulį, o filmavimo komandoje buvo daug žmonių iš visos Europos, todėl ir pats filmo kūrimo procesas tapo įdomiu kultūriniu susitikimu ir bendravimu.

Prie tarptautinio kino projekto prisidėjo ir kitas lietuvių operatorius Rimvydas Leipus – jis filmavo „Giesmių giesmę“, kurią režisavo viena įdomiausių Ukrainos kino kūrėjų Eva Neymann.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vytautas Katkus
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vytautas Katkus

Programoje taip pat bus rodomas Luciles Hadžihalilović filmas „Evoliucija“, pasakojantis apie salą, kurioje gyvena tik moterys ir jauni berniukai. Šio filmo scenarijaus bendraautorė – sėkmingiausią praėjusių metų lietuvišką filmą „Sangailės vasara“ sukūrusi Alantė Kavaitė.

Programoje „Lietuviai svetur“ taip pat bus pristatytas ir kultinio lietuvių režisieriaus Vytauto Žalakevičiaus anūkės, Lenkijoje gyvenančios Vitos Marijos Drygas dokumentinis filmas „Pianinas“, bei Martino Radicho „Norfolkas“, kuriame vaidina ir Quentino Tarantino filmo „Negarbingi šunsnukiai“ žvaigždė Denisas Ménochetas.

​Prodiuserė Agnė Adomėnė išreiškė viltį, jog animacijos situacija Lietuvoje pasikeis – nors kol kas tai yra mažai dėmesio besusilaukianti kino sritis, Lietuvoje atsiranda vis daugiau žmonių, turinčių idėjų ir kuriančių animaciją.

Šeši trumpametražiai filmai

„Šarūnas Bartas: kur aš esu šiandien“ neabejotinai yra viena labiausiai intriguojančių lietuvių trumpametražių filmų premjerų. Neseniai Paryžiaus Pompidou meno centre vykusiai Š.Barto retrospektyvai sukurtas filmas buvo režisuotas 6 autorių, tarp jų – ir Šarūno Barto. Anot programos koordinatorės Mantės Valiūnaitės, šis filmas laviruoja tarp portreto ir autoporteto bei kalba apie nykstančią ribą tarp atskiro žmogaus ir režisieriaus.

Programoje bus galima išvysti ir bendrą lietuvės Urtės Oettinger ir dano Johano Oettinger animacinį darbą „Nuopuolis“, kuriame lėlinės animacijos technika nagrinėjama nusižeminimo tema. Filmas dalyvauja ir tarptautiniame „Trumpame konkurse“.

Filmo prodiuserė Agnė Adomėnė spaudos konferencijoje sakė, jos šis filmas yra labai asmeniškas ir išreiškė viltį, jog animacijos situacija Lietuvoje pasikeis – nors kol kas tai yra mažai dėmesio besusilaukianti kino sritis, Lietuvoje atsiranda vis daugiau žmonių, turinčių idėjų ir kuriančių animaciją.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Agnė Adomėnė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Agnė Adomėnė

Animacinį filmą  „Kino pavasaryje“ pristatys ir Australijoje gimęs, Kanadoje gyvenantis režisierius Nathanas Jurevicius. Jo filmas „Virsmas“ taip pat dalyvauja „Trumpame konkurse“.

Programoje taip pat bus galima išvysti Jono Trukano filmą „Žmogus – vielabraukis“ ir Lino Mikuto dokumentinį filmą „Šaltos ausys“.

Dėmesys studentų filmams

Šeši trumpametražiai filmai varžysis „Studentų filmų konkurse“. Tarp jų – ir „Kino pavasario“ žiūrovų geriausiu lietuvišku filmu 2013 m. išrinktos „Plaukikės“ režisierė Gabrielė Urbonaitė, kurios filmas „Namo“ pasakoja apie jaunos emigrantės grįžimą į Lietuvą. Šis filmas taip pat varžysis ir bendroje Trumpametražių filmų programoje.

„Studentų filmų konkurse“ dalyvaus ir „Sidabriniu kiaušiniu“ apdovanota režisierė Marija Stonytė, pristatysianti savo debiutinį dokumentinį filmą „Kalnai kalnai“.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Marija Stonytė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Marija Stonytė

M.Stonytė prisipažino, jog nors visus studijų metus įtikinėjo, kad kurs vaidybinį kiną, netikėtas susitikimas su jau seniai pažįstama keliautoja Laima Armaliene ją įkvėpė kurti dokumentiką.

Spaudos konferencijoje dalyvavusi režiserė prisipažino, jog nors visus studijų metus įtikinėjo, kad kurs vaidybinį kiną, netikėtas susitikimas su jau seniai pažįstama keliautoja Laima Armaliene ją įkvėpė kurti dokumentiką.

„Aš pamačiau temą, problemą, pamačiau, kad reikia apie tai kalbėti ir kino priemonėm pažaboti realybę,“ – sakė M.Stonytė.

L.Armalienės organizuotose stovyklose vaikystėje dalyvavo ne tik pati M.Stonytė – čia susipažino ir jos tėvai. Režisierė teigė, jog šis filmas – tai graudus, labai juokingas ir svarbus kartų susitikimas.

Konkurse taip pat dalyvaus filmai „Rytais“ (rež. Irma Pužauskaitė), „Šalti šaltiniai“ (rež. Giedrė Narušytė Boots), „Paradisa“ (rež. Karolis Andriulis), „Roneta“ (rež. Simona Ruočkutė).

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Spaudos konferencijos akimirka
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Spaudos konferencijos akimirka

„Kino pavasaris“ tradiciškai pakvies praleisti šeštadienio naktį su geriausiais lietuvių trumpametražiais filmais. Šiame seanse bus rodomi ne tik premjeriniai filmai, bet ir kituose Lietuvos kino festivaliuose parodyti kino darbai – Austėjos Urbaitės „Tiltai“, Lauryno Bareišos „Dembava“, Marijos Kavtaradzės ir Vytauto Katkaus „Iglu“, Vyganto Bachmackij „Vaikai“, dokumentinis Živiliės Mičiulytės filmas „Žana“ ir animacinis Agnės Kupšytės filmas „Sausra“.

Rytoj, kovo 11-ąją, Nepriklausomybės atkūrimo dienos proga bilietai į lietuviškus filmus Vilniuje bus pigesni – jie kainuos 3,3 euro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas