Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 16

Malala – nepaprasta mergaitė iš Pakistano

Drąsa. Tai ši savybė pavertė Malalą, mergaitę iš Pakistano, išskirtine asmenybe, atkreipusia viso pasaulio dėmesį ne tik į save, bet ir į padėtį Pakistane bei moterų teisę į švietimą. Malala – jauniausia Nobelio taikos premijos laureatė, viena įtakingiausių pasaulio paauglių, tačiau kokia istorija slypi už šios merginos, kurią galėsite pamatyti festivalio „Kino pavasaris“ filme „Aš esu Malala“?
Filmo „Aš esu Malala“ kadras
Filmo „Aš esu Malala“ kadras
VIDEO: Filmo „Aš esu Malala“ anonsas

Malala gimė Mingoroje, Svato slėnyje. Ši vieta, anksčiau galėjusi pasigirti turistų gausa bei vasaros festivaliais, 2007 m. buvo užimta islamo ekstremistų talibų ir taisyklės krašte pasikeitė.

Televizija ir muzika buvo uždrausta, moterims nebuvo leidžiama eiti apsipirkti, o galiausiai mergaitėms buvo uždrausta eiti  ir į mokyklą. Čia prasidėjo didžioji Malalos kova.

Meilė mokyklai prasidėjo šeimoje

Pakistanas užima antrą vietą pasaulyje pagal vaikų, nelankančių mokyklos, skaičių. Malalos tėtis, Ziauddin Yousafzai, buvo žinomas Pakistano advokatas švietimo klausimais, vietinių mokyklų įkūrėjas ir pats dirbo mokytoju.

Malala dalinosi mokymosi aistra su tėčiu ir jai itin patiko eiti į mokyklą. Žinia, kad to daryti nebegalės, jai buvo sunkiai pakeliama.

Malala: turiu teisę į mokslą

via GIPHY

Slaptas tinklaraštis

BBC sugalvojo naują būdą aprašyti augančią Talibano įtaką Svato slėnyje. Jie nusprendė paprašyti mokinės merginos rašyti tinklaraštį apie savo gyvenimą. Įgyvendinti idėją pasitelktas Malalos tėtis, bet jis nesugebėjo rasti jokių moksleivių, sutinkančių prisidėti. Tai buvo pavojinga. Galiausiai, Yousafzai pasiūlė savo vienuolikmetę dukrą Malalą.

2009 m. Malala pradėjo rašyti tinklaraštį, skirtą BBC, pasislėpusi po Gulos Makai slapyvardžiu. Malala rašė apie savo baimes: ji bijojo, kad jos mokykla bus užpulta, bijojo dėl didėjančio karinio aktyvumo Svato slėnyje. Ji viešai prabilo apie šeimos kovą už mergaičių išsilavinimą.

Malalai ir jos tėčiui buvo ne kartą grasinta, bet jie nesustojo kalbėti apie vaikų teisę mokytis.

Malala: elkis su kitais taip, kaip nori, kad elgtųsi su tavimi

via GIPHY

Po pasikėsinimo – pasaulinis dėmesys

Malalos aktyvūs pasisakymai apie jos ir visų moterų teisę į švietimą nepatiko Talibano režimui.

2011 m. mergaitė gavo jaunimo Nobelio taikos prizą, bet atsakas į jos augantį populiarumą ir pripažinimą buvo Talibano lyderių nuosprendis ją nužudyti.

2012 m. spalio 9-ąją Malala kartu su draugais ėjo namo iš mokyklos, kai žmogus su kauke pašaukė ją vardu ir pašovė. Malala išgyveno, bet jos būklė buvo kritiška, todėl mergaitė toliau gydyti perkelta į Didžiąją Britaniją.

Talibano bandymas nužudyti Malalą sulaukė pasaulinio dėmesio ir sukėlė protestus visame Pakistane.

Malala atleido savo užpuolikams

via GIPHY

Po apdovanojimų darbas nesustoja

2014 m. sulaukusi vos 17-os Malala tapo jauniausia Nobelio Taikos prizo nominante. Ji kartu su indu K.Satyarthi buvo apdovanota už kovą su vaikų ir jaunuolių priespauda bei už visų vaikų teisę į švietimą. Ir tai nebuvo vienintelis jos apdovanojimas, jų mergina vėliau gavo dar daugiau.

Šios merginos istorija yra daugiau nei išskirtinė, įkvėpusi moteris visame pasaulyje toliau kovoti dėl lygių teisių. Malala nesustoja, ji aktyviai dirba ir šiandien: pernai Malalos vardu įkurtas fondas atidarė mokyklą ties Sirijos siena, skirtą mergaitėms iš pabėgėlių šeimų.

Malalos žinutė pasaulio lyderiams

via GIPHY

Dokumentinis filmas „Aš esu Malala“ tiks visiems, kurie domisi aktualijomis, moterų teisėmis, švietimu arba tiesiog ieško tikros įkvepiančios istorijos.

Plačiau apie filmą skaitykite „Kino pavasario“ puslapyje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas