Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 18

Mistinis trileris „Diatlovo perėja: dingusi ekspedicija“ pabudins prisiminimus apie įvykusią tragediją

Trilerių meistras, garsus filmų „Kietas riešutėlis 2“, „Gili žydra jūra“ ir „Alpinistas“ režisierius Renny Harlinas pristato dar vieną įtraukiantį filmą – pagal tikrą istoriją sukurtą juostą „Diatlovo perėja: dingusi ekspedicija“ (angl. „The Dyatlov Pass Incident“). Liūdnai pagarsėjusi Igorio Diatlovo vadovaujama keliautojų grupė nežinomomis aplinkybėmis žuvo Uralo kalnuose 1959-aisiais. Dabar ryžtingai nusiteikę penki amerikiečių studentai išvyksta atlikti savarankiško tyrimo ir išsiaiškinti nelaimės priežasčių.
Filmas „Diatlovo perėja: dingusi ekspedicija“
Filmas „Diatlovo perėja: dingusi ekspedicija“ / Kadras iš filmo

Apie dešimtmečius dangstytą ir nuo viešumos slėptą istoriją dažniau prabylama tik dabar. Nenuostabu, kad siaubingas ir paslapties apgaubtas incidentas sudomino ir žinomą JAV kino kūrėją. Jau nuo kovo 8-osios Lietuvos kino teatrus pasieksiančiame filme „Diatlovo perėja: dingusi ekspedicija“ žiūrovai išvys tikrais įvykiais paremtą siužetą, šokiruojančius ir pribloškiančius entuziastų išgyvenimus. Taip pat – vaizdus, kaip Šiaurės Uralo kalnai pasitiko naująją keliautojų kartą, bei įdomiausią medžiagą apie čia šiurpiai nutrūkusią I.Diatlovo ekspediciją.

Diatlovo perėjos incidentas

Diatlovo perėjos incidentas arba Diatlovo turistinės grupės žūtis – skaudi tragedija, įvykusi Šiaurės Uralo kalnuose 1959-aisiais. Numanoma įvykio data – naktis iš vasario 1-osios į 2-ąją, kai nežinomomis ir paslaptingomis aplinkybėmis Cholatčachlio (mansių kalba – Mirusiųjų) kalno papėdėje žuvo 23-ejų I.Diatlovo vadovaujama turistų grupė.

Dešimties patyrusių slidininkų ir keliautojų ekspediciją (vienas dėl kojos skausmų žygio netęsė ir dėl to išgyveno) sudarė daugiausia Uralo politechnikos studentai, jų kelionės tikslas – Ortoteno kalnas, nutolęs nuo nelaimės vietos 10 km į šiaurę. Prieš pat lemtinguosius įvykius I.Diatlovas su bendražygiais dėl pablogėjusių oro sąlygų ir pūgos buvo priverstas sukurti stovyklavietę nenumatytoje vietoje – Cholatčachlio pašlaitėje. Į sutartą vietą, Vižajaus miestą, ne vėliau kaip vasario 12 dieną grįžti turėję turistai taip ir nepasirodė.

VIDEO: Filmo „Diatlovo perėja: dingusi ekspedicija“ anonsas

Po dviejų savaičių paiešką pradėjusių kolegų ir artimųjų laukė kraupūs radiniai. Dalis keliautojų buvo rasti sušalę ir išrengti, kiti – su tokiomis traumomis, kurių negalėtų sukelti nei žmogus, nei žvėris. Vienai merginai buvo išrautas liežuvis, kone visi atrodė sužeisti tarsi gynęsi, kai kurie apdegę. Ant rastųjų kūnų buvę drabužiai buvo kiek radioaktyvūs. Nors sovietmečiu šią istoriją buvo siekta nuleisti tylomis, žinia apie mįslingą 9 žmonių mirtį pasklido per visą pasaulį ir kelia diskusijas iki šiol. Pagal mansių legendą netoli Cholatčachlio kalno (tikėtina, dar Pasaulio tvano laikais) mirė devyni mansiai. Taip pat netoli šios vietos aviakatastrofose žuvo devyni žmonės.

Mistinį ir sukrečiantį trilerį apie daugybę klausimų uždavusią I.Diatlovo ekspedicijos istoriją Lietuvos žiūrovai pamatys jau kovo 8 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas