Ketvirtadienį vieno svarbiausių Ispanijos kultūros renginių komanda paskelbė trylika filmų, kurie festivalyje varžysis dėl „Irizar Basque Film Award“ apdovanojimo. Tarp jų – „Omarų sriuba“, pasakojanti apie Islandijos Grindaviko mieste veikiančią legendinę, bendruomenei itin svarbią „Bryggjan“ kavinę ir jos likimą. Filmui buvo suteikta garbė uždaryti „Zinemira“ programą – jis bus parodyta rugsėjo 25 d.
Filmas į San Sebastiano festivalį sugrįžta jau antrą kartą: 2018 m. „Omarų sriubos“ projektas buvo pristatytas čia vykstančiame industrijai skirtame „Lau Haizetara“ dokumentinių filmų koprodukcijos forume, kuriame pelnė du apdovanojimus ir buvo įvertintas 3000 eurų piniginiu prizu.
Režisieriai Pepe Andreu ir Rafa Molés su Arūnu Mateliu kūrybiniame kelyje yra susidūrę ir ankščiau – kartu koprodiusavo A. Matelio 18 tarptautinių apdovanojimų pelniusią dokumentiką apie dviračių sporto užkulisius „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“.
Žymiems ispanų dokumentinio kino kūrėjams tai jau penktasis filmas, kurtas drauge. Didelio populiarumo susilaukė 2014 m. pasirodęs jų darbas „Five Days to Dance“. Pepe Andreu daugiau nei 15 metų dirba prodiuseriu ispanų televizijoje, Rafa Molés yra žinomas žurnalistas ir scenaristas.
Kasdienybė pro „Bryggjan“ kavinės langus
Pagrindinis filmo veikėjas Krilis kiekvieną rytą pradeda mažoje uostamiesčio kavinėje „Bryggjan“ ruošdamas ingredientus omarų sriubai. Jo brolis Alis čia leidžia dienas šnekučiuodamasis su senais žvejais, tarp kurių – paskutinis Islandijos boksininkas ir rašytojas. Jų pokalbiai neapsieina be pasaulinių problemų aptarimo, kurioms išspręsti kasdien sugalvojami vis nauji būdai.
Kartą per mėnesį toje pačioje kavinukėje susirinkę Grindaviko gyventojai prisimena neseniai anapilin išėjusių vietinių vardus, taip tikėdamiesi juos kuo ilgiau išsaugoti atmintyje. Ketvirtadieniais keturi muzikantai čia groja džiazą.
Pro „Bryggjan“ langą matyti stūksantis kalnas. Kitoje jo pusėje driekiasi Mėlynoji lagūna – turistų pamėgta didžioji salos atrakcija.
Reaguodama į kasmet gausėjančius turistų srautus, viena didelė korporacija neseniai pateikė pasiūlymą Grindavike pastatyti aukščiausius standartus atitinkantį viešbutį. Kita – mažą šeimos kavinę paversti teminiu restoranu.
Jau visai netrukus Kriliui ir Aliui teks spręsti, ką daryti su Grindaviko gyventojų numylėta „Bryggjan“ ir joje ruošiama omarų sriuba.