Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 09

Naujo lietuviško dokumentinio filmo „Liza, namo!“ premjera – „Scanoramos“ konkursinėje programoje

Lietuviško dokumentinio filmo „Liza, namo!“ nacionalinė premjera įvyks šį sekmadienį Europos kino forumo „Scanorama“ konkursinėje programoje „Naujasis Baltijos kinas“.
Filmas „Liza, eik namo“
Filmas „Liza, eik namo“ / Kadras iš filmo
Temos: 1 Premjera

Režisierės Oksanos Burajos naujausios juostos pasaulinė premjera prieš kelias dienas vyko Vokietijoje. Filmas dalyvavo 55-ame Tarptautiniame Leipcigo dokumentinių ir animacinių filmų festivalyje, konkursinėje trumpametražių filmų programoje.

O.Burajos dokumentinio filmo „Liza, namo!“ herojė dažnai pabėga iš namų, konfliktuoja su artimaisiais. „Kodėl nuolat bėgi? Ko tau trūksta?“ -  girdi klausimus mergaitė. Kaip paaiškinti tai, kas aišku tik labai trapiai vaikiškai sielai? Lizą supa grubi, brutali realybė. Ar ilgai vaikas pajėgs priešintis aplinkai ir išsaugos svajonę?

„Norėjau mąstyti ir kalbėti apie ploną mūsų vilčių kiautą, apie pažeidžiamas svajones, kurios asocijuojasi su vidiniu vaiko pasauliu. Norėjau įsižiūrėti į tai, kas žlugdo ir slopina pačius šviesiausius jausmus, norus, ketinimus. Labai gaila, kai sielos lūkesčiai priklauso nuo, nors ir nesuvoktos, bet asmenybės savastį slopinančios, žlugdančios jėgos. Ir turbūt kiekvienas žmogus tą jėgą anksčiau ar vėliau pajunta“, – sako filmo režisierė.

„Liza, namo!“ yra septintas dokumentinis O.Burajos filmas. Garsiausių režisierės filmų „Mama“, „Dienoraštis“, „Išpažintis“ herojai atsiveria prieš režisierės kamerą (ji pati šių filmų operatorė), jie neslepia savo fantazijų, sapnų, mistifikuoja kasdienybę, įžiūri joje stebuklinius dalykus.

Režisierė O.Buraja Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje studijavo aktorių meistriškumą, televizijos ir kino režisūrą. Pirmas režisierės filmas „Mama“ (2001) kino festivalyje „Visions of Life“ Norvegijoje buvo apdovanotas specialiu prizu, o kino mokyklų festivaliuose Estijoje ir Kroatijoje, Klermono-Ferano trumpametražių filmų festivalyje Prancūzijoje pelnė pagrindinius apdovanojimus.

Sėkmė lydėjo ir kitus O. Burajos filmus. „Dienoraštis“ (2003) buvo pakviestas į garsųjį Amsterdamo tarptautinį dokumentinių filmų festivalį, viešėjo festivaliuose Belgijoje, JAV, Norvegijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, apdovanotas vienu pagrindinių Klermono-Ferano festivalio prizu. O. Burajos dokumentinis eksperimentinis dviejų dalių filmas „Išpažintis“ (2009) dalyvavo konkursinėje  Tarptautinio trumpametražių filmų festivalio Oberhauzene (Vokietija) programoje, pelnė specialų žiuri prizą NVS šalių, Latvijos, Lietuvos ir Estijos festivalyje „Kinošok“ (Rusija).

Filmo „Liza, namo!“ operatorė Kristina Sereikaitė, garso režisierius Giedrius Aleknavičius. Filmas sukurtas bendradarbiaujant Lietuvos ir Estijos kinematografininkams (prodiuseriai Uljana Kim ir Arko Okk).     

O. Burajos filmas „Liza, namo!“ bus rodomas lapkričio 11 dieną Vilniuje, lapkričio 17 d. Kaune, Europos kino forumo „Scanorama“ programoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai