Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 04

„Nepatogus kinas“ vilniečius pakvies į aštuoniasdešimt kino seansų ir susitikimus su kūrėjais

Spalio pabaigoje žiūrovus į kino sales pakvies septintasis žmogaus teisių kino festivalis „Nepatogus kinas“. Šių metų programoje – daugiau nei keturiasdešimt filmų, kuriuos lydės susitikimai su režisieriais bei filmų herojais, ir kiti renginiai.
Filmas „Pussy riot“
Filmas „Pussy riot“ / Festivalio "Nepatogus kinas" nuotr.

Spalio 23-30 dienomis vykstančio „Nepatogaus kino“ seansuose laukiami visi – kiek mokėti už bilietą spręs patys žiūrovai. Mažiausia suma – simbolinis 1 centas.

Festivalio programa suskirstyta į 7 tematines rubrikas, todėl žiūrovai tikrai ras iš ko pasirinkti. Pasak festivalio rengėjų, šių metų programa bus provokuojanti, kelianti temas, kurių paprastai vengiama.

„Visi šių metų filmai, nepaisant formų įvairovės, provokuoja diskusijai ir nesiūlo lengvų atsakymų. Temų spektras labai platus – nuo žodžio laisvės, nešvarių tarptautinių korporacijų žaidimų iki demokratijos ar aplinkosaugos klausimų. Tai įtraukianti dokumentika, skirta intelektualiam žiūrovui“, – teigia festivalio direktorius Gediminas Andriukaitis.

Anot jo, be kino peržiūrų Vilniuje, laukiama 15 užsienio svečių, pristatysiančių filmus ir dalyvausiančių festivalio renginiuose.

Į pirmąjį renginį „Nepatogaus kino“ organizatoriai pakvies spalio 16 d., likus savaitei iki festivalio pradžios. Menų fabrike „Loftas“ bus surengtas išskirtinis filmo apie „Pussy Riot“ merginas seansas, kurį lydės roko grupių iš Baltarusijos koncertas.

Filmas „Pussy Riot: pankiška malda“ (Pussy Riot: a Punk Prayer) išsamiai pasakoja apie visame pasaulyje atgarsio sulaukusią merginų protesto akciją. Jame panaudota archyvinė medžiaga, interviu su merginų artimaisiais ir teismo posėdžių įrašai ne tik parodo teismo proceso absurdiškumą, bet ir sugriauna paviršutiniškos žiniasklaidos formuojamus stereotipus apie „Pussy Riot“ merginas. Šio filmo peržiūrose festivalio metu dalyvaus ir jo kūrėjai.

Iš 7 festivalio temų išsiskirs plati retrospektyva, skirta besivystančių šalių problemoms. Tačiau pasak programos rengėjų, tai nebus graudinantys filmai apie alkstančius Afrikos vaikus, greičiau atvirkščiai – programa siekia sugriauti skurdo, kaip Afrikos „prekės ženklo“, stereotipą ir ragina žvelgti giliau.

„Manau kad ši filmų retrospektyva daugeliui bus labai netikėta. Mes Lietuvoje Afrikos šalis įsivaizduojame kaip tas, kurias reikia šelpti. Tačiau paradoksas, kad realybėje turtingosios pasaulio šalys už 1 dolerį paramos iš besivystančių pasiima 10 dolerių. Vadinasi, realybėje Afrika šelpia mus“, – teigia vienas iš festivalio rengėjų.

Vilniuje „Nepatogaus kino“ peržiūros vyks kino teatruose „Multikino“, „Skalvija“ bei „Pasaka“. Po seansų sostinėje festivalis persikels į Kauną (lapkričio 5 – 10 d.), Klaipėdą (lapkričio 8 – 13 d.), Šiaulius (lapkričio 5 – 9 d.), o vėliau – ir į mažesnius miestus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento