Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 24

Netikėtos dovanos: 10 kalėdinių filmų, kurių greičiausiai dar nematėte

Daugeliui Kalėdos asocijuojasi su tradicijomis. Kinas – jokia išimtimis. Visi esame matę tokius kalėdinius filmus kaip „Vienas namuose“ ar „Tegyvuoja meilė“ ir per šias šventes ne vienas mūsų juos žiūrės dar kartą.
Kadras iš filmo „Kalėdų pasaka“
Kadras iš filmo „Kalėdų pasaka“

Bet kartais naudinga nusistovėjusias tradicijas sulaužyti, tad šiandien jums pristatome „The Guardian“ sudarytą mažiau žinomų kalėdinių filmų dešimtukų. Kažką sau čia ras ir Holivudo, ir autorinio kino, ir net siaubo filmų gerbėjai.

„Juodosios Kalėdos“ / Black Christmas (1974)

2006-ųjų perdirbinys nė iš tolo neprilygo šiai Kanados siaubo klasikai. Bobo Clarko originalas pasakoja apie Kūčių vakarą merginų bendrabutį siaubiantį žudiką maniaką. „Juodosios Kalėdos“ pradėjo serijinių žudikų siaubo filmų bumą, nors pačios liko nepelnytai pamirštos. Be siaubo čia yra ir humoro – pavyzdžiui, Margot Kidder suvaidinta išgėrusi mergina, bet kokius pavojus bandanti įveikti sarkazmu.

VIDEO: Black Christmas (1974) Trailer [HD]

„Tylusis partneris“ / The Silent Partner (1978)

„Blogasis Santa“ nėra pirmas filmas apie prekybos centrą apiplėšusį Kalėdų senelį. Maža to, „Tylusis partneris“ yra dar šlykštesnis už komediją su Billy Bobu Thorntonu. Šiame trileryje seneliu persirengęs Christopheris Plummeris šantažuoja banką, žudo žmones bei visu kuo demonstruoja turįs didelių psichologinių problemų. Bet Elliotto Gouldo veikėjas nuspėja, kad netrukus vyks apiplėšimas ir neleidžia vagišiui taip lengvai pasprukti.

VIDEO: The Silent Partner (1978) - Clip

„Teisėjas“ / The Ref (1994)

Matyt, pabijoję kalėdinės publikos reakcijos į šią vulgarią juodąją komediją, „Touchstone Pictures“ išleido „Teisėją“ pavasarį, nors pats filmas vyksta Kalėdų metu. Denisas Leary čia vaidina vagį, kuris netyčia patenka į besibarančios poros (Kevin Spacey ir Judy Davis) namus. Netrukus sutuoktiniai ima taip rėkti vienas ant kito, jog vagis priverstas tapti jų santykių patarėju. Bet ir tuomet pora nenurimsta, tad galiausiai į šeimyninį ginčą įsitraukia ir pats vagis.

VIDEO: The Ref - cool scene

„Ledinis derlius“ / The Ice Harvest (2005)

„Per Kalėdas malonūs būna tik idiotai“, – sako Billy Bobo Thorntono veikėjas šiame trilerio ir juodosios komedijos mišinyje. B.B.Thorntonas ir Johnas Cusackas vaidina verslininką ir advokatą, kurie suvienija jėgas, kad pavogtų du milijonus dolerių iš vietinio mafiozo. Tačiau tuomet paaiškėja, kad Kūčių dieną visi keliai aplinkui užledėję ir iš miestelio išvažiuoti neįmanoma... Tai filmas spjaunantis į kalėdinę nuotaiką ir papirksiantis kiekvieną „Fargo“ faną.

VIDEO: The Ice Harvest - Trailer

„Kiss Kiss Bang Bang“ (2005)

Los Andželo Kalėdos yra mėgstamiausia Shane’o Blacko tema. Beveik visi jo filmai, įskaitant ir garsųjį „Mirtiną ginklą“, vyksta būtent per šventes Kalifornijos mieste. Režisūrinis scenaristo debiutas „Kiss Kiss Bang Bang“ seka Roberto Downey Jr. vaidinamą nusikaltėlį, kuris patiki tuojau tapsiantis aktoriumi. Kaip ir visose S.Blacko juostose, šioje per kraštus liejasi humoras, o R.Downey Jr. ginčus su privačiu detektyvu Valu Kilmeriu norisi žiūrėti dar ir dar kartą.

VIDEO: Kiss Kiss Bang Bang (2005) Official Trailer - Robert Downey Jr., Val Kilmer Movie HD

„Viduje“ / Inside (2007)

Nepaprastai kruvinas prancūzų siaubo filmas tikrai skirtas ne kiekvienam žiūrovui. Jis pasakoja apie besilaukiančią motiną (Alysson Paradis) ir moterį, kuri grasina pagrobti jos dar negimusį kūdikį (Béatrice Dalle). Kadangi filmo veiksmas vyksta per Kalėdas, visi kaimynai išvykę ir našlė gelbėti paskutinį gyvą savo šeimos narį turi viena pati. Kad ji ir jos vaikas išvystų būsimas Kalėdas, pirma jie turi išgyventi tą vieną naktį.

VIDEO: Inside - 2007 - Official Trailer

„Kalėdų pasaka“ / A Christman Tale (2008)

Vuillardų šeimoje pagrindinė pokalbių tema per šias Kalėdas yra motinai (Catherine Deneuve) reikalinga kaulų čiulpų persodinimo operacija. Rodos, jausminga pabaiga neišvengiama, tačiau Arnaudo Desplechino „Kalėdų pasaka“ yra gerokai didesnė, chaotiškesnė ir netikėta nei gali pasirodyti iš pradžių.

Dvi su puse valandos mes sekame tarp šeimos narių atgimstančias priešpriešas ir senus nesutarimus. Širdyje „Kalėdų pasaka“ yra tiek pat gražiai sentimentali, kiek ir kiti šio žanro filmai – ši šeima pykstasi, nes jai rūpi.

VIDEO: A CHRISTMAS TALE Official Trailer

„Kaip suomiai Kalėdų Senelį“ / Rare Exports: A Christmas Tale (2010)

Kalėdų seneliui visuomet buvo svarbu išsiaiškinti, kas buvo geras, o kas neklaužada, bet šioje Suomijos fantastinėje siaubo komedijoje jį domina tik tie, kuriuos reikia nubausti. Grupei mokslininkų tyrinėjant Korvatunturi kalnus jie netyčia išleidžia tai, ką greičiausiai reiktų vadinti Senojo testamento Kalėdų seneliu. Vietiniai priversti kovoti su negailestingu padaru ir jo nuogų, barzdotų elfų armija.

VIDEO: Rare Exports : A Christmas Tale | trailer #1 US (2010)

„Kalėdos, ir vėl“ / Christmas, Again (2014)

Ant 16mm juostos nufilmuotas itin mažo biudžeto filmas pasakoja apie vieną naktį eglutes pardavinėjančio vyro (Kentucker Audley) darbo pamainą. Jo naktis pilna įvykių – jis grįžta į pernai nutrūkusius santykius, randa ant suoliuko nualpusią merginą ir bijo neparduoti pakankamai eglių. Režisierius Charlesas Peokelis sugeba visa tai suderinti į vientisą, tikrovišką, gyvenimišką filmą.

VIDEO: CHRISTMAS, AGAIN - Trailer

„Tangerine“ (2015)

Galbūt Kalėdos jums nesisieja su transseksualiomis prostitutėmis (Kitana Kiki Rodrigues ir Mya Taylor), ieškančiomis vienos jų neištikimo vaikino/sutenerio, bet „Tangerine“ yra būtent toks kalėdinis filmas. Seano Bakerio iPhone telefonais nufilmuota drama Kalėdų temą išnaudoja aptarti iš visuomenės išmesto individo jausmams. Tai filmas apie paribyje praleidžiamas šventes ir draugystės suteikiamą prieglobstį.

VIDEO: Tangerine Official Trailer (2015)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas