Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nufilmuoti paskutiniai kadrai: dokumentinis filmas apie generolą P.Plechavičių bus pristatomas šiemet

Ypatingai saulėtą ir vasariškai šiltą šios savaitės pirmadienį istorinėje Kauno Žaliakalnio vietoje – Zikaro namo muziejaus terasoje, nuo ankstyvo rytmečio būriavosi aktoriai ir filmo kūrybinė grupė. Autentiškame muziejaus interjere ir eksterjere buvo filmuojamos paskutinės scenos dokumentiniam filmui apie generolą P.Plechavičių.
Gen. P.Plechavičius su žmona Irena (aktoriai R. Lenartavičius ir R. Sakalauskė)
Generolas P.Plechavičius su žmona Irena (aktoriai R. Lenartavičius ir R. Bliščenko) / Archyvinė kūrybinės grupės nuotr.

Itin jaudinančioje mizanscenoje – sovietų kariuomenei peržengus Lietuvos sieną – nusifilmavo ir Lietuvos šaulių sąjungos nariai Paulius Stasiukaitis ir Raimondas Bugavičius. Generolą įkūnijo aktorius Robertas Lenartavičius, suvaidinęs nemažai vaidmenų su laisvės kovomis susijusiuose filmuose.

Generolą atkūrėme visuose jo veiklos ir gyvenimo etapuose – kariuomenės savanorio, husarų pulko vado, verslininko veikloje. Norime jį atskleisti ne tik kaip pareigūną, karį, bet ir privatų šeimos žmogų, strateguojantį verslo idėjas, – sakė filmo prodiuserė žurnalistė Danguolė Bunikienė, šiemet apdovanota A.Macijausko premija. Generolo – reiklaus, griežto, principingo, bet teisingo žmogaus įvaizdį sukurti padėjo grimo meistras Algirdas Banys, kuriantis istorinių asmenybių įvaizdžius. Filmuojant rekonstrukcijas generolo šeimos narių vaidmenis atliko Mažeikių miesto VŠĮ „Savasties teatro“ aktoriai. Aplinka, kuri supo Povilą Plechavičių vaikystėje, labiau atskleis itin sudėtingą pagrindinio herojaus asmenybę.

Archyvinė kūrybinės grupės medžiaga/VŠĮ Savasties teatro aktoriai ir aktorius R. Lenartavičius
Archyvinė kūrybinės grupės medžiaga/VŠĮ Savasties teatro aktoriai ir aktorius R. Lenartavičius

Pirmosios scenos su vežimaičiais ir ristūnų veislės žirgais buvo filmuojamos Bilionių etnografinėje sodyboje (Šilalės raj.). Filmavimams persikėlus į Kauną, lokacijų dar buvo ne viena. Savaitės pradžioje kauniečiai galėjo matyti elegantišką vyrą, pasipuošusį tarpukario istoriniu kostiumu, pasitikinčia eisena žingsniuojantį senamiesčio gatvelėmis, praveriantį istorinės prezidentūros duris, ir netgi niūriame III- iame forte.

Labiausiai džiugina tai, kad mes būsime pirmieji visuomenei atskleidę tikrą generolo gimimo datą, tai yra, metus ir dieną. Per tuos mėnesius, kol mes rinkome medžiagą, geneologinius medžius sudarinėjantys žmonės surado Povilo gimimo / krikšto metrikus – tai didžiausia intriga, – sakė filmo autorė D.Bunikienė, kurianti jau šeštajį dokumentinį filmą. Metams baigiantis dokumentinis filmas bus pristatomas visuomenei.

Atkuriant istorines asmenybes ir laikmetį, filmo kūrėjus konsultavo istorinių kostiumų rekonstruktoriai kaunietis Ramūnas Skvireckas ir mažeikiškis Kajus Lementauskas. Nuo pat pirmųjų filmavimo dienų kūrėjai bendradarbiauja su Lietuvos šaulių sąjunga, karo istoriku Gintautu Jakščiu, nacionaliniu M.K.Čiurlionio muziejumi, P.Plechavičiaus atminimo įamžinimo fondo nariais, taip pat su vietiniais Žemaitijos regiono gyventojais, geranoriškai padedančiais filmo kūrėjams žmogiškaisiais ištekliais bei rekvizitais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas