Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 08

★★★★☆ / Pirmasis lietuviškas siaubo filmas „Rūpintojėlis“: kraujo upeliai tautodailės fone

Režisieriaus Jono Trukano „Rūpintojėlis“ turbūt pirmasis plačiajai publikai Lietuvoje pristato slasher kiną. Tai – ir proga, ir kliūtis. Nes juosta visur, nuo kino teatrų socialinių tinklų įrašų iki plakatų mieste, pristatoma kaip siaubo filmas. Lydimas niūrią nuotaiką kuriančio kruvino plakato. Kadangi mažai kas mūsuose žino apie slasherius, tenka pristatyti filmą žadant siaubą. O filme šio bus geriausiu atveju lašelis. Iš tiesų „Rūpintojėlis“ – komedija.
Filmas „Rūpintojėlis“
Filmas „Rūpintojėlis“ / CLINIC 212 nuotr.

Pasakojamas šimtą kartų matytas scenarijus: jaunimas vyksta į sodybą tikėdamiesi palėbauti, juos ima gaudyti žudikas-maniakas. Ši formulė – absoliuti slasher klasika ir apskritai esminis slasher bruožas. Leidžiantis lyg ir pasakoti siaubą, bet iš tiesų juokauti. Trobelė ir maniakas – trafaretas, ant kurio užpaišomas tolesnis turinys, kartais kartojantis, kartais laužantis žanro klišes.

CLINIC 212 nuotr./Filmo „Rūpintojėlis“ kadras
CLINIC 212 nuotr./Filmo „Rūpintojėlis“ kadras

Todėl žiūrint „Rūpintojėlį“ neprasminga būtų klausinėti, ar įtikimas žudiko atsiradimas, ar blogis nėra pernelyg galingas, ar tikrai viena ar kita detalė tinka realiam pasauliui. Reikia priimti žanro taisykles ir vertinti, ką prie jų kūrėjai klijuoja sėkmingai, o ką ne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?