Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 16

Po „Oskarui“ nominuoto filmo apie Maidaną premjeros salė plojo atsistojusi

Jevgenijaus Afinejevskio dokumentinio filmo „Žiema ugnyje: Ukrainos kova už laisvę“ (Winter on Fire: Ukraine‘s Fight for Freedom) premjerą Lietuvoje palydėjo ovacijos – salė plojo atsistojusi. Vos prieš keletą dienų buvo paskelbta, jog filmas yra nominuotas „Oskarui“ geriausio dokumentinio filmo kategorijoje.
Filmo „Winter on Fire: Ukraine‘s Fight for Freedom“ pristatymas
Filmo „Winter on Fire: Ukraine‘s Fight for Freedom“ pristatymas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Iš JAV atvykęs ir lietuviškų šaknų turintis filmo režisierius J.Afinejevskis teigė, jog sulaukęs savo prodiuserio skambučio ir siūlymo atvažiuoti į Maidaną, nė minutės nedvejojo. Įvykius Kijeve jis fiksavo iki pat Maidano pabaigos.

2013-ųjų žiemą Ukrainos žmonės sukilo prieš valdžią, priespaudą ir neteisybę. Jie išėjo į gatves, siekdami apginti savo laisvę. Filme pasakojama apie Ukrainos tautos kovą, Maidano įvykius Kijeve ir žmonių drąsą kovoti iki paskutinio atokvėpio.

Režisierius sako, jog tai, kas įvyko Maidane, yra pasaulinės reikšmės įvykis, tačiau drąsiai brėžia paraleles tarp Sausio 13-osios ir JAV Nepriklausomybės deklaracijos. Šie įvykiai tapo demokratijos veidrodžiu, tačiau kartu ir įrodymu, jog už laisvę tenka brangiai mokėti, neretai – žmonių gyvybėmis.

Režisierius sako, jog tai, kas įvyko Maidane, yra pasaulinės reikšmės įvykis, tačiau drąsiai brėžia paraleles tarp Sausio 13-osios ir JAV Nepriklausomybės deklaracijos.

J.Afinejevskis tikina, jog ši „Oskaro“ nominacija skirta ne jam, o visai su juo dirbusiai komandai. Filme naudojama net 28-ių Maidano įvykius fiksavusių operatorių medžiaga – nuo išmaniaisiais telefonas iki dronais ir profesionaliomis kameromis filmuotų vaizdų. Filmo titruose galima rasti ir lietuvio Artūro Morozovo pavardę.

J.Afinejevskis nepamiršta pabrėžti, jog tai, kas įvyko Maidane, tebuvo tik pradžia. Prasidėjęs karas ir 6000 prarastų gyvybių liudija skausmingą šiandieninės Ukrainos dabartį.

Filmo teises yra įsigijusi internetinė televizija „Netflix“. Režisierius neslėpė vilties, jog neseniai ir Rusijoje atsiradęs „Netflix“ padės atverti žmonėms akis. Paklaustas, ar nesibaimina filmo uždraudimo ar blokavimo Rusijoje, režisierius šyptelėjo ir atsakė, jog uždraustas vaisius visada saldesnis.

Renginys buvo organizuotas minint Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) įkūrimo 25-ąsias metines. 

VIDEO: Filmo „Žiema ugnyje: Ukrainos kova už laisvę“ anonsas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas