Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 29

Politikos mokslų lektorė: pandemijos kontekste filmas „Forumas“ įgyja naujų atspalvių

25-ojo festivalio „Kino pavasaris“ žiūrovams siūlomo dokumentinio filmo „Forumas“ (The Forum) autorius Marcusas Vetteris – pirmasis režisierius, kuriam leista nufilmuoti Pasaulio ekonomikos forumo užkulisius. Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) lektorė Giedrė Biržytė, kalbėdama apie filmą pastebi, kad pasaulinės koronaviruso pandemijos kontekste „Forumas“ įgyja naujų atspalvių.
Kadras iš filmo „Forumas“
Kadras iš filmo „Forumas“

Kasmetinis Pasaulio ekonomikos forumas, vykstantis Šveicarijos mieste Davose, sutraukia pasaulio politikos ir ekonomikos elitą, pačius įtakingiausius ir didžiausią galią turinčius asmenis. Todėl M. Vetterio dokumentinis filmas „Forumas“ – išskirtinė ir reta galimybė pažvelgti, kokie šio svarbaus renginio užkulisiai, taip pat – kokių reakcijų sulaukia klimato aktyvistės Gretos Thunberg atvykimas.

„Šiame filme pateikiamas renginio steigėjo ir pagrindinio organizatoriaus Klauso Schwabo portretas, taip pat filmuojama, kaip vyksta pats forumas bei pasiruošimas jam, kokia logika vadovaujamasi rengiant darbotvarkę, kviečiant svečius, pranešėjus, moderatorius“, – pasakoja filmą peržiūrėjusi G. Biržytė.

VIDEO: Forumas I KINO PAVASARIS 2020

Kaip pabrėžia lektorė, M. Vetteriui forumą filmuojant du metus iš eilės, vis daugiau dėmesio sulaukia klimato kaitos klausimas: „Čia pamažu išryškėja konfliktas. Vieną pusę atstovauja nuosaikusis Pasaulio ekonomikos forumo steigėjas K. Schwabas, kitą – organizacijos „Greenpeace“ vykdomoji direktorė Jennifer Morgan. Pirmasis jų kalba apie būtinybę keisti galią turinčiųjų mentalitetą, bet tokie dalykai nevyksta radikaliomis priemonėmis. J. Morgan mano, kad būtina spausti sprendimus priimančius asmenis ir reikalauti atsakomybės, nes kai kurie procesai Žemę gali paveikti negrįžtamai“.

Filmo režisierius, anot G. Biržytės, stengiasi likti neutralus, tačiau bežiūrint šią dokumentiką kartais galima justi jo skausmą dėl lėto ir vangaus žmonių, turinčių galią priimti sprendimus, mąstymo ir elgsenos pokyčio.

E.Kurausko nuotr./Giedrė Biržytė
E.Kurausko nuotr./Giedrė Biržytė

„Žiūrint filmą galima sau dar kartą atsakyti į klausimą, kokia mano asmeninė pozicija klimato kaitos ir kitų opiausių pasaulio problemų atžvilgiu. O dabar pasaulinės koronaviruso pandemijos kontekste bet koks globalus klausimas įgyja naujų atspalvių. Jei šis dokumentinis filmas būtų kurtas metais vėliau, ko gero, matytume visiškai kitokį vaizdą. Dabar turime progą išvysti unikalų istorijos liudijimą, ką ir kaip žmonija sprendė dar prieš koronaviruso pandemiją“, – teigia VU TSPMI lektorė.

Kas turi prisiimti atsakomybę už globalias problemas: skurdą, nelygybę, nualintą žemę? Kokių lyderių reikia šiandien? Kas gali imtis tos lyderystės, kurios nesiima aukštose pozicijose esantys asmenys? Tokie klausimai, pasak G. Biržytės, kyla peržiūrėjus filmą „Forumas“ ir lieka aktualūs kaip niekad.

„Pasaulyje iššūkių nemažėja, ateitis atneš jų dar kompleksiškesnių. Tai privers rinktis, ar veiksime kartu, vedami ne vien egoistinio intereso, ar liksime prie seno, įprasto ir patogaus būdo – veikti, spręsti, gyventi“, – sako lektorė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas