Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 13

Prasideda 15-asis lenkų kino festivalis

Antradienį Vilniuje prasideda 15-asis lenkų kino festivalis. Organizatoriai sako, kad šiemet Lietuvos publikai pristatys filmus, kurie yra pelnę apdovanojimų žymiausiuose kino festivaliuose.
Kinas
Kinas / „Fotolia“ nuotr.

Pagrindinėje lenkų kino savaitės programoje – 12 filmų, skirtų ir suaugusiems, ir vaikams. Pasak organizatorių, visi šiemet Lietuvos žiūrovui pateikti filmai yra ambicingi, pagrindinių kino festivalių Lenkijoje ir Europoje laureatai. Pavyzdžiui, filmą „Miestas 44-ieji“ Lenkijoje jau matė du milijonai žiūrovų. Režisierius Janas Komasa per jaunų žmonių meilės istoriją atskleidžia Varšuvos sukilimo tragediją.

Režisieriaus Grzegorzo Jarzyno filmas „Mes sutariam gerai“ rodomas Lenkijoje vykstančių Teatro metų proga. Tai vieno žymiausių lenkų teatro režisierių debiutas kine. Šis filmas į kino ekranus perkelia dramaturgės Dorotos Masłowskos pjesę apie šiuolaikinę Lenkiją.

„Tai – filmas-spektaklis, kuris labai įdomiai pasakoja apie pasikeitimų metus ir tai, kaip visuomenė reaguoja į pasikeitimus, vykusius po nepriklausomybės atkūrimo“, – sakė Lenkijos instituto projektų koordinatorė Anna Pilarczyk-Palaitis.

Specialioji lenkų kino savaitės programa skirta Lietuvoje gimusio režisieriaus Tadeuszo Konwickio kūrybai. Pasak kritikų, T. Konwicki buvo rašytojas ir režisierius, kurio likimas atspindėjo visą pokario kartą. Režisierius prieš penkiolika metų planavo atvažiuoti į Vilnių, tačiau dėl ligos turėjo atsisakyti planų. Vaikystę ir jaunystę praleidusiam Vilniuje kūrėjui kelionė turėjo būti didelis įvykis. T. Konwickio filmus Vilniuje pristatys jo dukra Marija Konwicka.

„Šiais metais, sausio mėnesį, jis mirė. Pamanėme, kad tai proga paminėti būtent jo kūrybą. Vilnius, kaip miestas, jame visada buvo gyvas ir tikrai tai matosi jo kūryboje. Manau, kad tai bus labai įdomu pamatyti lietuviui žiūrovui“, – sakė A. Pilarczyk-Palaitis.

T. Konwickio retrospektyvoje – penki filmai. Pasak organizatorių, visi jie susiję su Vilniumi. Vienas iš penkių filmų režisuotas Andžejaus Vaidos, tačiau jis sukurtas pagal T. Konwickio romaną ir scenarijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas