Tiesiogiai

Turime nebaigtų reikalų! 9 valandos apie ateities Lietuvą!Turime nebaigtų reikalų! 9 valandos apie ateities Lietuvą!

2016 07 05

Prisimenant Abbą Kiarostami: trys režisieriaus filmai, kuriuos vertėtų pamatyti

Irano režisierius Abbas Kiarostami mirė šį pirmadienį, eidamas 77-uosius metus. Per daugiau nei keturis dešimtmečius trukusią karjerą A.Kiarostami pelnė ne vieną tarptautinį apdovanojimą, tarp jų – ir „Auksinę palmės šakelę“, bei pelnytai buvo laikomas vienu įdomiausių šiuolaikinio autorinio kino kūrėjų.
Abbas Kiarostami
Abbas Kiarostami / AFP/„Scanpix“ nuotr.

A.Kiarostami savo filmuose trynė ribas tarp realybės ir fikcijos, dokumentikos ir vaidybinio kino, taip kurdamas savitą, poetišką, iš pirmo žvilgsnio sunkiai perprantamą kino kalbą – kaip teigė pats režisierius, jo kūryba yra kupina painiavos ir paslapties, nes būtent taip jis suprato gyvenimą.

Pagerbiant legendinio režisieriaus atminimą, aptariame tris jo filmus, kuriuos vertėtų pamatyti arba dar kartą prisiminti.

Vyšnios skonis

1997 m. sukurtas A.Kiarostami filmas „Vyšnios skonis“ pasakoja apie vyrą, automobiliu be perstojo sukantį ratus ir ieškantį žmogaus, kuris galėtų jį palaidoti. Vyras tvirtai nusprendė – jis nusižudys.

„Vyšnios skonis“ neabejotinai yra vienas drąsiausių A.Kiarostami filmų – ne tik dėl kontroversiškos temos, bet ir dėl novatoriškos formos. Klasikinis naratyvas čia pinamas su dokumentinį kiną primenančia vizualine raiška, o filme dominuoja ilgi kadrai. Visų svarbiausia, režisierius siūlo žiūrovui tapti lygiaverčiu filmo autoriumi – jam pačiam teks rasti atsakymus bei sukurti „Vyšnios skonio“ pabaigą.

Režisierius viename interviu teigė, jog šis filmas suteikia progą kalbėti apie tai, ką nutylime. „Galimybė kalbėti apie tabu, pažinti, kas tai ir kodėl tai egzistuoja, suteikė man naują perspektyvą. Meno funkcija yra suprasti, kvestionuoti, parodyti tabu tokį, koks jis yra“, – teigė A.Kiarostami.

Filmas buvo apdovanotas „Auksine palmės šakele“ Kanų kino festivalyje.

VIDEO: Filmo „Vyšnios skonis“ anonsas

Vėjas mus nuneš

1999 m. sukurtas filmas „Vėjas mus nuneš“ pasakoja apie tris žurnalistus, apsimetančius inžinieriais, kurie atvyksta į atokų Irano kaimą. Reporteriai filmuoja mirštančią senutę bei siekia užfiksuoti vietinių gyventojų gedulo tradicijas.

„Vėjas mus nuneš“ yra poetiškas ir meditatyvus filmas – reporteriai laukia, o drauge su jais laukia ir žiūrovas, kuriam suteikiama galimybė, rodos, pačiam išgerti arbatos su vietiniais gyventojais ar pasikalbėti su kaimynais. Pribloškiančiame kraštovaizdyje nufilmuotas filmas hipnotizuoja, tačiau kaskart patikėjus pasakojama istorija, A.Kiarostami režisūra išmuša žiūrovą iš įprastos stebėtojo pozicijos.

Filmas dalyvavo Venecijos kino festivalio konkursinėje programoje, kur pelnė „Sidabrinį liūtą“ bei buvo apdovanotas FIPRESCI prizu.

VIDEO: Filmo „Vėjas mus nuneš“ anonsas

Kur draugo namai?

8-erių metų berniukas privalo rasti draugo namus ir grąžinti netyčia iš jo paimtą knygą – priešingu atveju jo draugas bus pašalintas iš mokyklos.

„Kur draugo namai?“ (1987), pirmasis A.Kiarostami filmas, pelnęs jam tarptautinį pripažinimą, pasakoja apie tradicinio Irano akistatą su modernybe, ir tampa pareigos, lojalumo, atsakomybės metafora. Minimalistiniame filme, neperkrautame siužetinių linijų bei dialogų gausa, A.Kiarostami pasakoja jaudinančią istoriją apie dviejų vaikų draugystę, paperkančią savo paprastumu, nuoširdumu ir švelniu humoru.

Juostoje taip pat nejusti globėjiško tono, kuris neretai yra būdingas filmams, pasakojantiems apie vaikus – A.Kiarostami, kurio filmuose vaikai neretai tapdavo pagrindiniais herojais, į jaunuosius savo personažus visad žvelgė rimtai ir atsakingai.

VIDEO: Ištrauka iš filmo „Kur draugo namai?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas