Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 10

Lietuviai „Kino pavasaryje“: nuo Henriko Šablevičiaus dokumentikos iki filmo apie A.Mockų

Antradienį pristatyta 20-ojo festivalio „Kino pavasaris“ lietuviškų filmų programa. Festivalyje šiemet bus parodyti 53 filmai – tai tiek lietuvių kurtos kino juostos, tiek filmai apie lietuvius, pavyzdžiui, Arvydą Sabonį ar Antaną Mockų.
Spaudos konferencija
Spaudos konferencija / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Sulaukėme daugiau nei šimto įvairaus metražo filmus. Atrinkome 53. Jie pasiekė mus iš visų žemynų. Suskirstėme į keturias programas. Svarbiausia – lietuvių premjerų programa“, – sakė Justė Zavišaitė, festivalio Lietuviškos programos sudarytoja.

Lietuviškų filmų programą atidarys kino juosta „Gyvenimas yra šventas“ apie Antano Mockaus asmenybę ir jo prezidentinę kampaniją Kolumbijoje. A.Mockus patvirtino savo dalyvavimą „Kino pavasaryje“.

Į ekraną sugrįš Vaiva Mainelytė

Festivalyje bus pristatyta net 12 naujų lietuviškų filmų, dauguma jų – trumpametražiai. Programoje „Lietuviškos premjeros“ – žiūroviškiausiu „Kino pavasario“ filmu anksčiau pripažintos juostos „Knygnešys“ režisieriaus Jono Trukano naujausias darbas „Vaiduoklis, kurio neprisimenu“, animatoriaus Igno Meilūno debiutas kine „Miškas“, dramaturgės, grupės „AVaspo“ vokalistės Gabrielės Labanauskaitės ir Adomo Jablonskio taip pat debiutinis filmas „Tuštumos kilpos“, jaunos režisierės Kamilės Milašiūtės drama „After Rave“ ir kiti filmai.

„Tai siaubo komedija apie senatvę. Pagrindinį vaidmenį jame atlieka Vaiva Mainelytė. Ji labai apsidžiaugė, kai pasiūlėme dirbti, nes seniai buvo filmavusis kine. Fantastiška aktorė. Su ja dirbti – didžiulė privilegija. Filme ji, galima sakyti, kiekviename kadre“, – spaudos konferencijoje apie naująjį savo filmą kalbėjo J. Trukanas, kuriam prieš porą metų, kaip aktoriui, teko dirbti su pačiu Johnu Malkovichiumi.

„Aš pradėjau nuo tiksliųjų mokslų, tada susižavėjau animacija. Reklama buvo tai, kas išmokė techninių niuansų, bet ten saviraiškos nebuvo daug. Pamačiau, kad turiu tiek sugebėjimų, kad galėčiau kažką daugiau, ir kilo mintis apie filmą“, – sakė debiutuojantis filmo „Miškas“ režisierius Ignas Meilūnas.

Pasak jo, filmas yra apie miško magiją. Pusė filmo yra vaidybinis, kita pusė – animacija. „Filmas yra apie tą jausmą, kurį jauti miške naktį“, – pasakojo I.Meilūnas.

Lietuvių filmų programa primins praėjusius kino metus ir kvies žiūrovus sugrįžti prie juostų, kurios jau buvo rodytos. Pavyzdžiui, bus vėl rodomas filmas apie Arvydą Sabonį, taip pat Giedrės Žičkytės „Meistras ir Tatjana“ ir kiti dalies žiūrovų praėjusiais metais jau matytų filmų.

„Kino pavasaris“ šiemet pasiūlys ir lietuvių dokumentinio kino antologiją – bus pristatyti devyni dokumentiniai filmai tarp jų – skaitmenizuotas Henriko Šablevičiaus filmas „Atspindžiai“.

„Ketvirtoji programa – Lietuviai svetur. Filmai atvyko iš penkių žemynų. Tai ne tik lietuvių režisierių darbai, bet ir filmai apie lietuvius, apie Lietuvą“, – sakė J.Zavišaitė.

Lietuviški filmai bus transliuojami ir internetu. Transliacijas galėsite stebėti portale 15min.lt.

S. Janušauskaitė: „Ir būdama Rusijoje esu lietuvių aktorė“

„Kino pavasaryje“ bus galima pamatyti ir Rusijoje ypač sėkmingą karjerą susikūrusią lietuvių aktorę Severiją Janušauskaitę. Už vaidmenį filme „Žvaigždė“ Rusijos kino festivalyje „Kinotauras“ ji buvo pripažinta geriausia aktore bei gavo nacionalinę Rusijos kino premiją „Auksinį erelį“, o visai neseniai aktorė nominuota ir Rusijos kino apdovanojimuose „Nika“, prilygstančiuose Rusijos „Oskarams“.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Spaudos konferencija
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./S.Janušauskaitė

„Niekada nemaniau, kad viskas pasisuks taip. Nemokėjau rusų kalbos, maniau, kad būsiu Europos aktorė. Rusija niekada nebuvo mano svajonių šalis – ir nėra. Bet atsitiko taip, kad esu norima ten, man smagu, kad ten turiu galimybę dirbti su labai talentingais žmonėmis. Aš vis tiek esu lietuvė, gyvenu čia, visada su manimi galima išgerti kavos. Tiesiog myliu savo profesiją, man nesvarbu, kur dirbu. O užbėgant už akių klausimui apie politiką – jokiu būdu nepalaikau nei karo, nei Putino sistemos“, – kalbėjo S. Janušauskaitė.

Aktorė prisipažino, kad „Žvaigždė“ buvo pirmas kartas, kai ji jautė pasitenkinimą kurdama vaidmenį. Ruošiantis filmui ji turėjo išmokti vairuoti ir netgi nardyti. „Žvaigždė“ turi ir daugiau lietuviškų akcentų: jame vaidina aktoriai Juozas Budraitis ir Arūnas Storpirštis, filme skamba Alinos Orlovos muzika.

Populiarėjantis 4:3 formatas – ir lietuviškame kine

Festivalyje bus galima pamatyti ir pirmąjį audiovizualinių menų kūrėjos G. Labanauskaitės filmą „Tuštumos kilpos“, kurį ji sukūrė kartu su režisieriumi Adomu Jablonskiu.

„Labai džiaugiuosi, kad susipažinome. Turėjau idėją ir scenarijų, bet jokios patirties, atvirkščiai nei Adomas. Pavyko įdomus eksperimentas. Dabar esu visiškai įsimylėjusi kiną ir noriu kurti dar ir dar“, – kalbėjo G. Labanauskaitė.

Priešingai nei „AVaspo“ kūryba, „Tuštumos kilpose“ žodžių nebus – toks sprendimas pasirinktas tyčia, siekiant išvengti vertimo problemų.

Netradicinį sprendimą kine siūlo ir filmas „After Rave“. Jis nufilmuotas dabar vis populiarėjančiu 4:3 formatu – pavyzdžiui, toks formatas naudotas „Oskarą“ gavusiame lenkų filme „Ida“ (rež. Pawelas Pawlikowski).

„Ne, „Ida“ mums įtakos nepadarė, gal labiau Xavier Dolano filmas „Bet kuriuo atveju Lorens“ („Laurence Anyways). Pasirinkome šį formatą, nes norėjome buitį parodyti įdomiau ir koncentruoti dėmesį į pagrindinę filmo heroję“, – paaiškino filmo operatorius Vytautas Katkus. Filmas pasakoja apie jauną merginą, sužinančią apie senelio mirtį. „After Rave“ jau parodytas San Sebastiano kino festivalyje, taip pat laukia savo eilės festivaliuose Austrijoje ir Olandijoje.

Tarp lietuviškų premjerų – ir dokumentinis filmas apie dainininkę Sigutę Trimakaitę. Jį režisavo L. Ryškus, po ilgos pertraukos pristatantis naują filmą. Jis tvirtino, kad iš kino niekada nebuvo išėjęs. „Kine manęs galbūt nebuvo kitiems, bet ne man pačiam“, – sakė režisierius.

Tarp lietuviškų premjerų taip pat intriguoja Giedriaus Tamoševičiaus filmas „Džekis“ – jautri drama apie vyrą, kuriam dėl įkalinimo neleidžiama susitikti su dukra. Nestandartinį kino nuotykį siūlo Lino Mikutos filmas „Pakeleiviai“ apie žmones, stabdančius pakeleivingus automobilius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas