Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 11 23

Rytis Zemkauskas rekomenduoja: 5 filmai, skirti tikriems kino gurmanams

Vaizdo siužete publicistas Rytis Zemkauskas rekomenduoja penkis kino gurmanams skirtus filmus. Net trys iš jų buvo parodyti šių metų „Kino pavasario“ festivalio metu.

„Aukšta klasė“ (High-Rise, rež. Benas Wheatley, Jungtinės Valstijos, 2016)

Septintojo dešimtmečio Londone iškilusiame prabangiame dangoraižyje gyvenimas vyksta tarsi paralelinėje tikrovėje. Čia utopiškai įgyvendintos to laiko architektūrinės idėjos – pastate yra viskas, ko gali reikti žmogui – nuo parduotuvių iki SPA bei naktinių barų, o tai suteikia prielaidas namo gyventojams izoliuotis nuo išorinio pasaulio.

Tačiau kaip kiekviena utopija išgyvena savo apokalipsę, taip ir šio pastato gyventojų socialinis tinklas ima byrėti, virsdamas netikėta išlikimo zona. Dangoraižio sociumo pakrikimą atveria patys pirmieji filmo kadrai – kai dr. Robertas Laingas (Tomas Hiddlestonas) savo buto balkone ant iešmo kepa baltą Sibiro haskį.

„Šlovė Cezariui!“ (Hail, Cesar!, rež. Ethan Coen, Joel Coen, Jungtinės valstijos, 2016)

Naujausiame savo filme režisierių duetas meilę kinui deklaruoja ne žanro paieškomis, o tema. Berlyno kino festivalį atidariusi „Šlovė Cezariui!“ nukelia į šeštojo dešimtmečio Holivudą – didžiųjų studijų, „štampuojamų“ vesternų, miuziklų ir istorinių filmų laikus. Tuomet irgi buvo kalbančių apie kino mirties neišvengiamumą. Kas gi nutiks, kai kiekvienuose namuose atsiras televizorius?..

Ryškiomis spalvomis žaižaruojančio Holivudo užkulisiai džiugina mažiau – žmogus čia tik didelės mašinos sraigtelis. Panašių gąsdinimų sulaukia ir pagrindinis filmo personažas, kino studijos šulas Edis Meniksas. Tačiau šiuos nuogąstavimus į antrą planą nustumia kasdieniai rūpesčiai – vyro neturinti nėščia aktorė, skandalų ištroškusi žiniasklaida ir filmavimo komandos nesutarimai.

Atrodytų, jog su visa ant savo pečių užgriuvusia našta Edis tvarkosi užtikrintai, tačiau staiga it į vandenį dingus didžiausio metų filmo žvaigždei– pačiam Cezariui! – viskas apsiverčia aukštyn kojomis. Netrukus Edis gauna raštelį, reikalaujantį už Cezarį vaidinantį aktorių Beirdą Vitloką sumokėti 100 000 dolerių išpirką. Jį pasirašo „Ateitis“.

„Karas“ (Krigen, rež. Tobias Lindholm, Danija, 2015)

Danijos kariuomenės būrio vadas Klausas Maiklas Pedersonas paliko šeimą namuose ir leidosi globoti Talibano terorizuojamų Afganistano gyventojų. Jo žmona Marija tvarkosi viena prižiūrėdama tris mažus vaikus, bet ramybės neduoda mintys apie pavojingoje karo zonoje tarnaujantį mylimą vyrą.

Per eilinę operaciją danų taikdariai patenka į susišaudymo epicentrą. Kad išgelbėtų savo būrio vyrų gyvybes, Klausas sąmoningai pažeidžia protokolo taisykles. Toks neišvengiamas poelgis išprovokuoja sudėtingus padarinius jam pačiam ir artimiausiems žmonėms.

Sąžiningas ir nuoširdus Klausas grąžinamas į Daniją ir apkaltinamas karo nusikaltimo padarymu. Teismo procesas privers būrio vadą ir gyvybėmis dėl savo šalies rizikavusius karius perkainoti vertybes.

„Avinai“ (Hrútar, rež. Grimur Hákonarson, Islandija–Danija, 2015)

Kalnų izoliuotame Islandijos slėnyje du broliai Gumis ir Kidis veisia avis. Jie gyvena vienas kito kaimynystėje, tačiau nebendrauja jau 40 metų, o trumpas žinutes perduoda per šunį. Brolius supriešino konkursas, kuriame apdovanojamas pats geriausias metų avinas. Garbingą titulą laimi Gumis arba Kidis, bet nė vienas iš jų nenori pralaimėti.

Kai pavojingos ligos virusas išplinta po Gumio avių bandą, šalies veterinarai nutaria išskersti visas avis slėnyje ir taip sustabdyti epidemiją. Nuo senų laikų išvesta reta ir vertinga avių veislė yra vienintelis fermerių pajamų šaltinis, tad gyvulių likvidavimas prilygsta mirties nuosprendžiui.

Beveik visi verslo netekę žmonės palieka slėnį ir išsivažinėja ieškoti laimės kituose šalies regionuose. Tačiau Gumis ir Kidis neketina taip lengvai pasiduoti. Kad ir kas benutiktų, Gumiui ir Kidžiui teks pamiršti nesantaiką ir suvienyti jėgas vardan avinų ir savęs.

„Klubas“ (El Club, rež. Pablo Larrain, Čilė, 2015)

Čilės pajūrio miestelyje gyvena grupė įvairaus amžiaus kunigų. Vienuolė Monika rūpinasi, kad vyrai laikytųsi moralės ir griežtų gyvenimo taisyklių. Nors jų kasdienybė užpildyta maldomis ir atgaila už praeities nuodėmes, laisvalaikiu jie treniruoja kurtų veislės šunis ir su jais dalyvauja komercinėse lenktynėse.

Klausimas, kodėl šie vyriškiai atsidūrė tremtyje, lieka pakibęs iki penktojo kunigo pasirodymo. Jam atvykus, aplink namus ima sukinėtis klaikiais kaltinimais besisvaidantis asmuo. Neatlaikęs spaudimo, naujokas nusišauna. Bažnyčia atsiunčia specialų tyrėją ištirti situacijos, tačiau ar jam tikrai rūpi tiesa?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas