Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 26 /17:14

Negailėstinga San Sebastiano festivalio publika lietuvių filmą „Lošėjas“ pasitiko ovacijomis

San Sebastiano filmų festivalyje trečiadienio vakarą įvyko pasaulinė Igno Jonyno filmo „Lošėjas“ premjera. Didelėmis ovacijomis sutiktas publikos ir palankiai įvertinas kritikų, filmas pretenduoja tapti nugalėtoju. Tai pirmasis kartas, kai juosta iš Baltijos šalių dalyvauja „Naujųjų režisierių programoje“.
Filmo „Lošėjas“ premjera
Filmo „Lošėjas“ premjera / San Sebastiano festivalio organizatorių nuotr.

Lietuvių filmo premjera ispanakalbiame festivalyje sulaukė išskirtinio dėmesio ir tapo vienu laukiamiausių debiutuojančių režisierių programos įvykių. Dieną iki premjeros išpirkusi bilietus, sausakimšoje salėje susirinkusi publika „Lošėją“ pasitiko plojimais dar neprasidėjus pabaigos titrams, o po seanso pasilikę žiūrovai aktyviai dalyvavo filmo aptarime.

„Filmas buvo sutiktas ovacijomis, drąsiai galiu sakyti, jog triumfavo. Žinant, kad šio festivalio publika yra negailestinga ir linkusi neslėpti savo emocijų, net jei filmas nepatinka, todėl sulaukti tokių ovacijų – labai geras ženklas. Po premjeros Lietuvos ambasada surengė vakarėlį, kurio metu ekspertai apie šį filmą kalbėjo taip pat labai palankiai. Kalbas lydėjo ir pakvietimai sudalyvauti kituose tarptautiniuose kino festivaliuose – iš viso gavome keturis“, – pasakojo filmo premjeroje dalyvavusi kino kritikė Lolita Bytautaitė.

San Sebastiano festivalio organizatorių nuotr./Filmo „Lošėjas“ premjera
San Sebastiano festivalio organizatorių nuotr./Filmo „Lošėjas“ premjera

Pradžioje nesitikėjusi tokių publikos reakcijų, kino kritikė sakė, kad šiuo filmu ji liko sužavėta ne vien kaip Lietuvos atstovė, bet ir kaip šios srities profesionalė: „Tai žiūroviškas filmas su intriguojančia istorija, puikiai sudėliotais Kristupo Saboliaus dialogais, trilerio ir melodramos elementais bei humoru.“ Lietuvos žiūrovai šį filmą galės išvysti festivalio „Kino pavasaris“ metu. „Lošėjas“ – pirmas Lietuvos ir Latvijos bendros gamybos vaidybinis filmas nepriklausomo kino istorijoje.

Nugalėtojai bus paskelbti šį šeštadienį. A klasės San Sebastiano festivalis, save vadinantis „neramių ir kūrybingų filmų namais“, patenka į išrinktųjų pasaulio festivalių klubą. Seniausias renginys ispaniškai kalbančiame pasaulyje pagarsėjo Alfredo Hitchcocko „Vertigo“, Woody Alleno „Melinda Melinda“, George‘o Lucaso „Žvaigdžių karų“ premjeromis. Šiandien čia didžiausias dėmesys skiriamas Vakarų Europos ir Lotynų Amerikos kinui, o Rytų Europos filmai pristatomi itin retai.

„Kiekvienais metais atrandame vis daugiau kūrėjų iš Rytų Europos. Su didele jėga sukurti jų filmai palieka išskirtinę žymę San Sebastiano filmų festivalyje. Filmai turi bendrą tematiką – jie aštriai interpretuoja sudėtingą dabarties tikrovę“, – pristatydamas „Naujųjų režisierių“ programą pažymėjo San Sebasiano festivalio direktorius José Luisas Rebordinosas.

Režisierius Ignas Jonynas sulaukė klausimų apie tai, ar istorija paremta tikrais faktais ir kokiose Lietuvos vietose ji buvo filmuojama. Baskų publiką domino kiti lietuviškumo aspektai filme, jo vizualinė kalba, įkvėpimo šaltiniai ir muzika. Daug diskusijų sukėlė filmo pabaigos interpretacijos.

„Filmu stengėmės kelti klausimus, o ne duoti atsakymus. Mes visi turime savo vertybes, taisykles, moralinius nusistatymus. Tačiau mirties ir gyvenimo akivaizdoje visa tai susvyruoja. Šis filmas atskleidžia ribos situaciją, kurioje kiekvienas mūsų gali iš naujo pasitikrinti pačius save“, – paklaustas apie kūrėjų poziciją, kalbėjo režisierius Ignas Jonynas.

„Lošėjas“ pasakoja makabrišką istoriją apie prasilošusį greitosios pagalbos gydytoją Vincentą, kuriam gimsta idėja sukurti su jo darbu susijusį nelegalų žaidimą. Aštraus siužeto filmas su trilerio ir melodramos elementais nagrinėja etinio pasirinkimo klausimus, atskleisdamas unikalią sankirtą tarp posovietinio konformisto ir kapitalistinio laimėtojo pasaulėžiūrų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento