Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 16

„Šeršėliafam“ programoje – Kanų festivalį atidaręs filmas „Aukštai pakelta galva“

Gruodžio 3 – 13 d. vyksiantis tarptautinis moterų filmų festivalis „Šeršėliafam“ bus atidarytas prancūzų režisierės, aktorės ir scenaristės Emmanuelle Bercot filmu „Aukštai pakelta galva“ (La tête haute, 2015), pradėjusiu ir šių metų gegužę vykusį Kanų kino festivalį.
Filmo „Aukštai pakelta galva“ stop kadras
Filmo „Aukštai pakelta galva“ stop kadras / Filmo „Aukštai pakelta galva“ stop kadras

Bercot yra pirmoji režisierė moteris, kurios darbas po beveik trisdešimties metų pertraukos pasirinktas vieno prestižiškiausių pasaulio festivalių atidarymui.

Prieš tai tik kartą, 1987 metais, Kanų kino festivalis buvo pradėtas Diane‘os Kurys filmu „Įsimylėjęs vyras“ (A Man in Love).

„Aukštai pakelta galva“ – įtaigi socialinė drama, kurios siužetas seka pagrindinio filmo veikėjo Malony kelią, trunkantį nuo šešerių iki aštuoniolikos metų, per Prancūzijos nepilnamečių teisingumo sistemą.

Nesivaldantis, linkęs į smurtą, jaunos, nuo narkotikų priklausomos motinos augintas Malony keliauja per teismus ir reabilitacijos centrus. Filmas fiksuoja ne tik destruktyvią nusikalstamo jaunuolio elgesio spiralę, bet ir nepailstančių socialinės sistemos darbuotojų pastangas jį išgelbėti.

Intensyvius, emociškai įtaigius portretus šiame filme sukūrė neprilygstamoji Catherine Deneuve, suvaidinusi stoišką teisėją, socialinį patarėją įkūnijęs Benoît Magimel bei kine sudėtingu problemiško vaikino vaidmeniu debiutavęs, realiame gyvenime dailidės profesiją pasirinkęs, Rod Paradot.

Filmo „Aukštai pakelta galva“ stop kadras/Filmo „Aukštai pakelta galva“ stop kadras
Filmo „Aukštai pakelta galva“ stop kadras/Filmo „Aukštai pakelta galva“ stop kadras

Rašydama filmo scenarijų, Emmanuelle Bercot skyrė itin daug dėmesio paruošiamajam darbui. Siekdama tikroviškai perteikti sudėtingą temą, ji praleido nemažai laiko nepilnamečių teismuose ir pataisos institucijose, tyrinėdama Prancūzijos teisinę sistemą.

Filmo drama skleidžiasi nenutolstant nuo skausmingos socialinės realybės, bet tuo pačiu ir nepasiduodant pesimizmui. Režisierė atskleidė, jog buvo priblokšta žmonių, dirbančių su problemiškais jaunuoliais, atsidavimo, tikėjimo ir kantrybės.

Filmo „Aukštai pakelta galva“ stop kadras/Filmo „Aukštai pakelta galva“ stop kadras
Filmo „Aukštai pakelta galva“ stop kadras/Filmo „Aukštai pakelta galva“ stop kadras

Dar vienas filmas, kurį Lietuvos žiūrovai galės išvysti moterų filmų festivalio „Šeršėliafam“ metu – debiutinis Marielle Heller darbas „Paauglės dienoraštis“ (Diary of a teenage girl, 2015). Jame pasakojama penkiolikmetės Minės (Bel Powley), gyvenančios 1976 metų San Franciske, istorija.

Nekaltybę skubanti prarasti paauglė užmezga romaną su savo bohemiškos mamos vaikinu. Tai merginų brandos istorijų stereotipus laužantis filmas, sutartinai giriamas kino kritikų už orginalų, nemoralizuojantį žvilgsnį, energiją, autentiškumą ir humorą.

Devintą kartą organizuojamas „Šeršėliafam“ pristato moterų režisierių kūrybą ir kreipia dėmesį į moterų padėtį bei iššūkius visuomenėje. Festivalio filmai bus rodomi ne tik Vilniuje, bet ir Kaune, Panevėžyje, Mažeikiuose, Gargžduose, Varėnoje bei Šiauliuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas