Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 03

Šiuolaikinis Ostapas Benderis ir jo alkoholikų palyda filme „Kartą Rytų Europoje“

„Kaip mes gyvenam?“, „Blogai“, „Kaip rytoj gyvensim?“ „Dar blogiau“. Šią ir daugybę panašių frazių galite išgirsti bendroje rumunų, moldavų ir lietuvių kūrėjų kino juostoje „Kartą Rytų Europoje“. Kino teatruose šių metų rudenį pasirodęs filmas pelnė jau ne vieną tarptautinį apdovanojimą, o Lietuvoje buvo nominuotas „Sidabrine gerve“ už geriausią metų operatoriaus darbą. Apie ką šis filmas?
Kadras iš filmo „Kartą Rytų Europoje“
Kadras iš filmo „Kartą Rytų Europoje“
Temos: 2 Kinas „Telia“

„Kartą Rytų Europoje“ pasakoja apie intelektualą choristą Marianą, mylintį mažo Moldavijos miestelio gražuolę Veroniką. Jis svajoja ją vesti, tačiau vedyboms reikia pinigų. Žinoma, didesnių, nei gali pasiūlyti mėgėjiško miestelio choro etatas.

Taigi, įsimylėjėlis sudaro sandorį su gruzinų gauja, iš kurios ketina nupirkti 50 tūkstančių arklio pasagų ir jas perparduoti kitam vertelgai. Tačiau pinigų trūksta viskam – ne tik pirmajam indėliui, bet ir duonai kavinėje.

Kadras iš filmo „Kartą Rytų Europoje“
Kadras iš filmo „Kartą Rytų Europoje“

Įsipainiojęs į konfliktą dėl seno mopedo Marianas yra priverstas rinktis planą B – į verslo partnerius įtraukti naują draugą Petro. „Partneris ir buhalteris“ (kaip save pristato bendražygis) pasirodo yra gudresnis, nei atrodė iš pradžių. Didžiųjų verslininkų laukia ilga kelionė...

Kitokia Europa

Tie, kas matė Andriaus Blaževičiaus filmą „Šventasis“, veikiausiai pritartų – abiejuose filmuose regima posovietinė kasdienybė turi nemažai panašumų. Trūksta lėšų pragyvenimui, pastatai griūva, kavinėse gėrimai pilstomi į tas pačias stiklines, kaip ir Brėžniavo laikais ir t.t.

„Čia – kita Europa. Rytų“ – filme nuskambanti frazė tarsi išsyk nurodo, apie kokią socialinę tikrovę ir kontekstą turėtume kalbėti. Tiesa, pokomunistinis Moldovos portretas, kurį kuria Igoris Cobileanskis ir lietuvių operatorius Feliksas Abrukauskas, yra veikiau siurrealus ir šaržuotas, nei persmelktas stingdančiu realizmu.

Kiekviena situacija čia linksta į absurdo ribą, kad ir scenoje, kur girtaujantys vietiniai veikėjai, norėdami išvengti nuobaudų, degtinę lašinasi pipetėmis į akis. Jie įsitikinę – tai vienintelis būdas apgauti kelių eismo pareigūnus ir negauti nuobaudų už pripūstas promiles.

Šia prasme, kino juosta yra artimesnė Emilio Vėlyvio filmu „Redirected“ ir tai Rytų Europai, kurią įprasta regėti per tam tikrą saviironijos, klišių ir stereotipų prizmę. Tik, žinoma, be tiek ginklų, raumeningų macho vyrų ir mega veiksmo – I.Cobileanskio absurdas skleidžiasi tokioje, sakykime, nepakeliamoje būties lengvybėje.

Tereikia vaizduotės

Kai kas sako, jog „Kartą Rytų Europoje“ neabejotinai patiks tiems, kas mėgsta serbų režisieriaus Emiro Kusturicos braižą. Galima pridurti, jog kino juostą taip pat pamėgs ir tie, kurie žavisi rusų literatūros legenda – Ostapu Benderiu.

Panašiai kaip ir klasika tapusiuose kūriniuose, kaip „Aukso veršis“, „12 kėdžių“, pasipelnyti čia, pasirodo, galima bus iš visko – paukščių gripo, arklio pasagų, skustuvų gamybos ar antikvarinių transporto priemonių perpardavimo.

Kadras iš filmo „Kartą Rytų Europoje“
Kadras iš filmo „Kartą Rytų Europoje“

Tereikia turėti idėjų ir vaizduotės (ir benzino, žinoma). Viso to, laimei, šiame filme ir nestinga. Ilgoje kelionėje Marianui ir Petro teks derėtis ne tik su Gruzijos gangsteriais, korumpuotais valstybės pareigūnais, bet ir politikais.

Visi jie, kaip ir pakelėje sutikti vietiniai alchašai, bus kupini ydų – įnikę į visokias nuodėmes, mėgstantys „atkatus“, pasiruošę lobti. „Apskaičiuota, kad gyventi neapsimoka“, – gyvenimo sąlygas vieno pokalbio metu reziumuoja Petro. Žmonės nekalti – norinti išgyventi tokio laukinio kapitalizmo atokaitoje, herojams teks įsisukti į ne vieną nešvarų versliuką.

– Marianai, žmonės yra žiaurūs. Todėl ir tu turi būti žiaurus.

– O kur moralė?

– Moralė... Moralė kenkia sveikatai.

VIDEO: Filmo KARTĄ RYTŲ EUROPOJE anonsas

Filmą „Kartą Rytų Europoje“ galite pažiūrėti išmaniojoje „Telia“ televizijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas