Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 10

Slidinėti mėgstantis suomių režisierius Aku Louhimiesas tikisi pračiuožti ir raudonuoju Kanų kilimu

Staigmena kino gurmanams: vienas kontroversiškiausių suomių režisierių – Aku Louhimiesas – vieši Vilniuje ir ketvirtadienį kino teatre „Skalvija“ surengė susitikimą su žurnalistais, gerbėjais bei pristatė savo trumpametražius filmus.
Suomių režisierius Aku Louhimiesas
Suomių režisierius Aku Louhimiesas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Režisierius

Į susitikimą su žurnalistais A.Louhimiesas vėlavo pusvalandį, nes užstrigo eismo spūstyje. „Atleiskite, kad vėluoju – dėl visko kaltas tas sniegas, o slides pamiršau“, – teisinosi režisierius. Paklaustas, ar tikisi kada nors pračiuožti ir raudonuoju Kanų kilimu, jis kukliai ištarė: „Galbūt“.

„Nemanau, kad esu toks senas ir kad reikia rengti mano kūrybos retrospektyvą. Man keista, kad čia susirinko tiek daug žurnalistų ir fotografų“, – savo populiarumu stebėjosi A.Louhimiesas. Paklaustas, dėl kokių priežasčių Suomijoje buvo uždraustas jo filmas „Apnuogintas žmogus“, režisierius atsakė, jog tarp filmo prodiuserio ir scenarijaus autoriaus iškilo ginčas.

„Scenarijaus autorius nenorėjo, kad šis filmas pasirodytų. Viskas pasibaigė teismais ir nei viena pusė neįrodė savo tiesos, bet filmo Suomijoje taip ir neparodė. Užtat kiekvienas gali įsigyti DVD“, – pasakojo A.Louhimiesas.

Dabar režisierius dirba su filmu „Aštuntasis kamuoliukas“, kuris kino ekranuose pasirodys vasario mėnesį. „Ši juosta paremta policininko parašyta knyga, pasakojančia apie trisdešimtmetę moterį, kurią paleidžia iš kalėjimo su mažu vaiku. Tai išlikimo istorija“. – kino teatruose dar nepasirodžiusio filmo koncepciją trumpai nupasakojo A.Louhimiesas.

Lietuvoje daugybę kartų viešėjęs ir lietuvių pamėgtas A.Louhimiesas su Lietuvos kinu nėra susipažinęs ir savo favoritų neturi. Paklaustas, ar matė garsųjį filmą „Aurora“, režisierius pripažino, kad artimiausiu metu žada jį pasižiūrėti.

Iki sausio 14 d. kino teatruose „Skalvija“ ir „Pasaka“ bus rodomi 4 garsaus režisieriaus vaidybiniai filmai („Sušalusi žemė“, „Sušalęs miestas“, „Apnuogintas žmogus“, „Nuogas prieglobstis“) ir trumpametražių filmų programa.

A.Louhimiesas Suomijoje įtrauktas į palankiausiai savo šalį reprezentuojančių menininkų gretas: naujausia režisieriaus juosta „Nuogas prieglobstis“, anot Suomijos ambasadoriaus Norvegijoje, vaizduoja tokią Suomiją, kokios galbūt ir nereikėtų rodyti pasauliui.

A.Louhimiesas tokiam pasakymui nepritaria – režisierius teigia, kad šis filmas reprezentuoja ne tik gimtąją Suomiją, bet ir visą pasaulį. „Nuogas prieglobstis“ – filmas apie meilės paliktą randą, apie žmogiškojo artumo troškimą ir viską, kas bendražmogiška.

Režisierius sukūrė daugiau nei 30 pasaulyje pastebėtų ir įvertintų filmų ir save laiko realistu – gyvenimą vaizduoją tokį, koks jis yra iš tikrųjų. Jo filmai dokumentiški, nereikalaujantys didelio biudžeto, o specialiųjų efektų juose taip pat nėra, nes A.Louhimiesas jų baisiausiai nemėgsta.

Nespėjusieji susitikti su režisieriumi ketvirtadienį, galės tą padaryti penktadienį 19 valandą – A.Louhimiesas ketina pristatyti garsųjį savo filmą „Apnuogintas žmogus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai