Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 05 12

„Spin-off“ kinas: nuo „Žmogaus-voro“ tetulės iki „Sostų karų“

Angliškas žodžių junginys „spin-off“ lietuviškai verčiamas ir kaip šalutinis produktas, ir kaip daugiaserijinio filmo serija. Deja, abu šie vertimai neteisingi, o iš tiesų frazė reiškia naują kūrinį, paremtą anksčiau sukurtų darbų antraplaniais veikėjais.
„Sostų karai“: karalienė Cersei Lannister (akt. Lena Headey)
„Sostų karai“: karalienė Cersei Lannister (akt. Lena Headey) / HBO nuotr.
Temos: 2 „Telia“ Kinas

Holivudui kuriant vis daugiau tęsinių ir perdirbinių, spin-off’ai yra būdas kiek pakeitus siužetą ir veikėjus jau išsikvėpusiam serialui rasti būdą ir toliau pritraukti žiūrovus. Kartais juos lydi nuoširdus noras praplėsti originalo pasaulį, o kartais, kaip pamatysite šiame sąraše, tik juokingai naivus noras pasipelnyti. Taigi, aštuoni geriausi, įdomiausi ir kvailiausi spin-off’ai:

Geresnis už originalią sagą spin’off’as „Šelmis–1. Žvaigždžių karų istorija“ / Star Wars: Rogue One

„Disney“ nusipirkus George’o Lucaso „Žvaigždžių karus“ buvo akivaizdu, jog naujų filmų išleidimo tempai keisis. Dabar planuojama po vieną filmą išleisti kiekvienais metais: kas dvejus išeis pagrindinės istorijos segmentai, o kas dvejus tokios šalutinės istorijos kaip „Šelmis–1“. Ir jei pasitikėsime pirmojo etapo pavyzdžiu, pastarųjų reikia laukti labiau, mat Garetho Edwardso filmas yra geriausia serijos dalis nuo 1983-ųjų.

„Šelmis–1“ pasakoja apie sukilėlius, gavusius Mirties žvaigždės planus, nuo kurių pirmojoje „Žvaigždžių karų“ dalyje ir prasidėjo sukilimas. Į priekį juos stumia Jyn Erso (akt. Felicity Jones), iš pradžių prisijungti noro nerodžiusi Mirties žvaigždės architekto dukra.

Šiandien, kai „Marvel“, „DC“ ir visi, kas tik netingi (prie pastarojo punkto dar sugrįšime), turi ištisas savo istorijų visatas, kur viskas su viskuo susiję ir kiekvienas naujas filmas yra kažkieno tęsinys, „Šelmis–1“ prasideda ir baigiasi su viena juosta.

Galbūt didžiausiems originalo fanams ir trūko daugiau Dartho Vaderio, bet šįkart smagiausia būtent tai, jog nedirbama vardan tęsinio ir istorijos nebandoma išplėsti per dvylika filmų. Kartais mažiau yra pavojingiau ir įdomiau, ypač kai blogio pusėje kovoja toks žavus maniakas kaip Orsonas Krennicas (akt. Ben Mendelsohn).

Serialo „Šelmis–1. Žvaigždžių karų istorija“ anonsas:

VIDEO: Rogue One: A Star Wars Story Trailer (Official)

Originalo pliusus išsaugantis ir juos papildantis spin-off’as – „Geriau skambink Solui“ / Better Call Saul

Galima tik padėkoti Vince’ui Gilliganui, kad nepaisydamas publikos maldavimų jis nepratęsė „Brėkštančio blogio“ (Breaking Bad) toliau penktojo sezono. Pabaigęs turbūt geriausią trilerį televizijos istorijoje pas fanus jis vis tik sugrįžo su „Geriau skambink Solui“, taip ir pratęsdamas istoriją, ir nesugadindamas originalo.

Neseniai išėjęs trečiasis sezonas kai kuriuos kritikus netgi privedė prie išvados, jog abu šie serialai yra vienodai geri. Taip toli eiti galbūt nederėtų, tačiau susitepusio advokato istorija neabejotinai verta būti tame pačiame sakinyje. Ypač dabar, kai priešistorėje po truputį ima atsirasti daugiau paties „Brėkštančio blogio“ veikėjų, o pats Solas (akt. Bob Odenkirk) vis labiau suka į nusikaltimus.

Paminėjimo serialas vertas būtent dėl to, kad aklai nekartoja originalo, bet randa jam savo istorijas, šiek tiek kitą stilių ir nemažai savotiško humoro. Spin-off’ams taip nutinka retai.

Serialo „Geriau skambink Solui“ anonsas:

VIDEO: BETTER CALL SAUL Trailer | Season 1

Kvailiausias kada nors sukurtas spin-off’as – „Gelbėtojų naktys“ / Baywatch Nights

„Gelbėtojų“ populiarumui po truputį blėstant, o televiziją užimant „X failų“ manijai laidos kūrėjai nusprendė radikaliai pakeisti viską, išskyrus Davidą Hasselhoffą. Tik šis iš gelbėtojo tapo detektyvu. Paranormalių reiškinių detektyvu.

Šis šuolis pačiame seriale, žinoma, niekaip nepaaiškintas ir nemotyvuotas. Bet tai – toli gražu ne blogiausia „Gelbėtojų naktų“ dalis, mat ši garbė atitenka individualių serijų istorijoms. Štai, pavyzdžiui, šeštoje pirmo sezono serijoje vienai detektyvių tenka ieškoti erotinės linijos operatorės žudiko, o vienintelis kelias tai padaryti – pačiai šioje linijoje įsidarbinant. O antro sezono antroje serijoje komanda kovoja prieš pusiau moterį, pusiau žuvį, ieškančią vyro, su kuriuo galėtų susiporuoti. Žodžiu, rašytojų fantazija veikė pilnu tempu.

Serialas gyvavo du sezonus ir šiuo metu IMDB yra įvertintas pakankamai dosniomis 3.9 žvaigždutės.

Serialo „Gelbėtojų naktys“ anonsas:

VIDEO: Baywatch Nights Trailer

Kvailiausias niekada nesukurtas spin-off’as – „Žmogus-voras: teta May“ / Spider-man: Aunt May

Prasidėjus superherojų karštligei „Sony“ darė viską, kad išspaustų iš savo turimų teisių kuo daugiau. Bėda ta, kad teises jie turėjo tik į „Žmogaus-voro“ pasaulį, o šiame vietos trims filmams į metus rasti sunku. Bet „Sony“ buvo pasiryžę.

Vienas jų planų buvo Žmogaus-voro tetos May jaunystės istorija. Ir ne, ji neturėjo jokių galių, o net šimtuose apie veikėją išėjusių komiksų negavo sau skirtų numerių. Studija planavo jai prirašyti šnipės praeitį ir taip išpešti iš voriažmogio vardo kiekvieną centrą.

Deja, šiam juokingai kvailam planui kelią užkirto „Nepaprastasis Žmogus-voras 2“ (The Amazing Spider-Man 2), taip sudirbtas kritikų ir ignoruotas žiūrovų, kad kartu mirė ir visi tęsinių planai. Supratę, kad milijonų nesusirenka net iš paties veikėjo, jau nekalbant apie jo tetą, „Sony“ pardavė teises „Marvel“, tad tetulės nuotykių liekame nepamatę.

Iš keisčiausio dalyko gimęs ir netikėtai ne tragiškas spin-off’as: „Mačetė“ / Machete

2007-ais Quentinas Tarantino ir Roberto Rodriguezas ėmėsi bendro projekto pavadinimu „Grindhouse“. Jame susijungė abiejų autorių filmai („Mirties įrodymas“ (Death Proof) ir „Teroro planeta“ (Planet Terror)) ir keturi netikrų filmų anonsai. Labiausiai, gal net labiau už pačius filmus, pasaulį sužavėjo „Mačetė“, B klasės veiksmo filmų parodija.

Įkvėptas pozityvių atsiliepimų R.Rodriguezas nusprendė iš tiesų sukurti visą „Mačetei“ skirtą filmą. Rezultatas nebuvo toks geras, kaip kad originali reklama, tačiau jis yra viena sėkmingiausių visų laikų veiksmo filmų parodijų. Viskas „Mačetėje“ baigiasi kruvinai, o supykęs Danny Trejo veikėjas net priešų žarnas panaudoja kaip virvę. Nesąmonė? Žinoma. Bet visi veiksmo filmai yra nesąmonė, ir R.Rodriguezas tai supranta.

Originalus „Mačetės“ anonsas:

VIDEO: Machete Trailer (Grindhouse)

Daugiausiai filmų turėsiantis spin-off’as: „Fantastiniai gyvūnai ir kur juos rasti“ / Fantastic Beasts and Where to Find Them

Pasibaigus „Hario Poterio“ sagai buvo aišku, kad jis niekur nedings. Ir iš tiesų, neilgai trukus su „Prakeikto vaiko“ pjese sugrįžo pats veikėjas, o „Fantastinių gyvūnų“ filmu ekranuose vėl prisikėlė visas magijos pasaulis. Už tai kaltinti galime labai jau menką originalios sagos veikėją – vieno iš Hario Poterio vadovėlių autorių.

Šiuo metu planuojamos dar keturios dalys, bet turint omenyje, kad finansiniai rezultatai puikūs, o prie ir taip puikių aktorių (pagrindinį vaidmenį atliekantis Eddie Redmayne’as jau turi geriausio aktoriaus „Oskarą“) prisijungs Johnny Deppas ir Jude’as Law, galima neabejoti, kad studija norės matyti kuo daugiau tęsinių. Tad labai gali būti, kad spin-off’as dydžiu pasivys originalą.

Filmo „Fantastiniai gyvūnai ir kur juos rasti“ anonsas:

VIDEO: Fantastic Beasts and Where to Find Them - Teaser Trailer [HD]

Spin-off’as, kurio niekas nelaiko spin-off’u: „Simpsonai“ / The Simpsons

2017-ais laidą „The Tracey Ullman Show“ žino tik tie, kas gerai pažįsta visą Simpsonų genealogijos medį. Mat būtent joje pasaulis pirmąkart pamatė geltonąjį penketą.

Vadinasi, ilgiausiai geriausiu metu einantis serialas JAV istorijoje pats yra spin-off’as arba bent jau gali būti juo laikomas. Tiesa pasakius, būtų buvę puiku, jei patys „Simpsonai“ kada nors būtų išdrįsę pasibaigti, o reitingas palikę tik kelis savo veikėjus su atskiru vardu. Galbūt tuomet vienas juokingiausių serialų istorijoje nebūtų virtęs savęs paties parodija...

Spin-off’ai, apie kuriuos ateityje kalbėsime daugiausiai: „Sostų karai“ / Game of Thrones

Visi „Sostų karų“ fanai žino, kad serialui liko du, ir dar sutrumpinti, sezonai. Ką po to darys Westeroso pasaulio išsiilgę fanai? Nesijaudinkite, „HBO“ padarys viską, kad gerbėjų dėmesį nukreiptų į pusiau tęsinį.

O tokių kanalas vysto keturis. Keturis skirtingus spin-off’us! Detalių apie kiekvieno jų siužetą kol kas, žinoma, nedaug, bet mažų mažiausiai vienas pasakos apie „Sostų karų“ priešistorę. Paraleliai istorijas vysto scenaristai Maxas Borensteinas, Brianas Helgelandas, Jane Goldman ir Carly Wray, o pastarosios dvi prie savo projektų dirba kartu su knygų autoriumi George’u R.R.Martinu.

Faktas, jog vystomi keturi skirtingi projektai, dar toli gražu nereiškia, jog tiek jų mus ir pasieks. Galima netgi lažintis, jog galutinis skaičius bus daugių daugiausiai du. Bet jei bijote, jog kanalas taip lengvai ims ir pamirš pelningiausią savo visų laikų serialą, galite vėl ramiai miegoti. Iki pat liepos 16 d., kuomet sugrįžta tikrieji „Sostų karai“.

Naujausio „Sostų karų“ sezono anonsas:

VIDEO: Game of Thrones Season 7: Long Walk - Official Promo (HBO)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas