Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Toronto kino festivalis atšaukė prieštaringo filmo „Rusai kare“ rodymą

Tarptautinis Toronto kino festivalis ketvirtadienį paskelbė atšaukiantis visus dokumentinio filmo „Rusai kare“ seansus. Tokį sprendimą organizatoriai motyvavo „didelėmis grėsmėmis“ visuomenės saugumui.
Kadras iš Anastasijos Trofimovos filmo „Rusai kare“
Kadras iš Anastasijos Trofimovos filmo „Rusai kare“ / Filmo kadras iš treilerio youtube platformoje

„Mums buvo pranešta apie didelę grėsmę festivalio veiklai ir visuomenės saugumui“, – teigiama festivalio išplatintame pareiškime.

Taip pat pabrėžiama, kad tai yra beprecedentis festivalio organizatorių žingsnis.

Rusijos ir Kanados režisierės Anastasijos Trofimovos režisuotame filme pasakojama apie Rusijos bataliono karius 2022 m. invazijos į Ukrainą metu.

Pati režisierė anksčiau teigė, kad šiuo filmu siekė parodyti kitokį rusų karių veidą. Pasak jos, „Rusijoje jie yra didvyriai, kurie niekada nemiršta. Vakaruose jie dažniausiai yra karo nusikaltėliai“.

Filmuodama šį filmą A.Trofimova praleido laiką rusų, kariaujančių Rytų Ukrainoje, batalione. Kaip pabrėžia pati, ji ten dirbo „be leidimo“, tad su Rusijos valdžia jos buvimas neva derintas nebuvo.

„Didžiausias šokas man buvo pamatyti, kokie jie paprasti. Visiškai paprasti vaikinai, turintys šeimas, humoro jausmą, savaip suprantantys, kas vyksta šiame kare“, – teigė A.Trofimova.

Tarptautinė filmo „Rusai kare“ premjera įvyko Venecijos kino festivalyje. Čia dėl jo rodymo taip pat kilo didžiulis pasipiktinimas, o režisierė apkaltina Kremliaus propagandos skleidimu ir siekiu pateisinti Rusijos invaziją į Ukrainą.

Kanados ministro pirmininko pavaduotoja Chrystia Freeland anksčiau šią savaitę pasmerkė filmo demonstravimą Toronto festivalyje, sakydama, kad „mūsų supratimas apie šį karą negali būti moraliai lygiavertis“.

Ukrainos valstybinė kino agentūra taip pat kreipėsi į Tarptautinio Toronto filmų festivalio organizatorius, kad šis filmas būtų pašalintas iš festivalio programos, vadindama jį „pavojinga manipuliavimo viešąja nuomone priemone“.

Režisirė A.Trofimova atmetė kritiką ir agentūrai AFP sakė, kad Kanados ir Prancūzijos kūrinys yra „antikarinis filmas“, kuriame rodomi „paprasti vaikinai“, kovojantys už Rusiją.

Penktadienį Toronte turėjo įvykti šio filmo premjera Šiaurės Amerikoje, o šeštadienį ir sekmadienį – papildomi seansai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas