Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 19

Ukrainos kino akademijos pirmininkas apie S.Loznicą: jis Rusijos kultūros žmogus

Ukrainos kino akademija penktadienį paskelbė iš savo gretų šalinanti režisierių Sergejų Loznicą, kurio filmai buvo įtraukti į Rusijos kino festivalio Prancūzijos Nanto mieste programą, pavadintą „Nuo Lvivo iki Uralo“. Akademijos pirmininkas Filipas Iljenka teigia, kad S.Loznica niekada nepriklausė Ukrainos kultūrai ir yra Rusijos kultūros žmogus.
Sergejus Loznica
Sergejus Loznica / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Ukrainos kino akademijos penktadienį paskelbtame pranešime pabrėžiama, kad šaliai sunkiu metu ypatinga atsakomybė tenka užsienyje gerai žinomiems kūrėjams, kurių pozicija neturėtų būti dviprasmiška.

Plačiau apie priežastis, dėl kurių iš akademijos pašalintas režisierius S.Loznica, kuris neseniai Lietuvoje pristatė filmą „Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“, feisbuke pasidalino Ukrainos kino akademijos pirmininkas F.Iljenka.

„Su nerimu stebiu, kaip pagrindiniu visuomeniniu Ukrainos kinematografų bendruomenės atstovu Europoje ir pasaulyje tampa Sergejus Loznica, kuris jau seniai gyvena už mūsų šalies ribų, tačiau skelbiasi šio karo „auka“ ir taip bando viešai kalbėti tikrų jo aukų vardu“, – feisbuke rašė F.Iljenka.

Anot F.Iljenkos, pirmosiomis karo dienomis S.Loznica nepritarė raginimui boikotuoti rusų kiną.

„Vienas iš S.Loznicos argumentų savo interviu – niekas nesirenka, kur gimti, o vienokia ar kitokia pilietybė tėra loterija. Na, ši tezė iš esmės tinka ir pačiam S.Loznicai. Jis tikrai niekada nepriklausė Ukrainos kinematografininkų bendruomenei ir Ukrainos kultūrai. O S.Loznica mini savo „loterijos bilietą“ Ukrainos pilietybės forma, dažniausiai dėl konjunktūros, taip pat ir siekdamas gauti valstybės finansavimą savo projektams.

Juk ir pats S.Loznica savo interviu atpažįsta save kaip rusiškos kultūros žmogų, ką liudija visi jo darbai“, – feisbuke rašė Ukrainos kino akademijos pirmininkas.

F.Iljenkos nuomone, S.Loznicos vieša pozicija kenkia Ukrainos kino akademijos reputacijai, verčia suabejoti Ukrainos kino bendruomenės vienybe ir iškreipia pasaulio visuomenės suvokimą apie akademijos požiūrį į rusų kultūrą agresyviame kare, keliančiame grėsmę milijonų žmonių gyvybėms ir šalies laisvei.

„Sergejaus Loznicos pašalinimas iš Ukrainos kino akademijos neleidžia S.Loznicos pozicionuoti žiniasklaidos lauke kaip Ukrainos kino kalbėtojo, o jo nuomonė taps tokia, kokia yra iš tikrųjų – ypatingu Rusijos kultūrinio imperializmo agonijos atveju.

Atėjo laikas iškiliam rusų režisieriui vėl susijungti su didžiuoju Rusijos kultūros laivu. Neabejoju, kad ten jo laukia VIP kajutė

Mūsų raginimas boikotuoti rusišką kiną iš tikrųjų turi būti susijęs ir su Sergejumi Loznica – Rusijos kultūros žmogumi, kuris atsitiktinai tapo Ukrainos piliečiu.

Atėjo laikas iškiliam rusų režisieriui vėl susijungti su didžiuoju Rusijos kultūros laivu. Neabejoju, kad ten jo laukia VIP kajutė“, – feisbuke rašo F.Iljenka.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Sergejus Loznica ir Vytautas Landsbergis
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Sergejus Loznica ir Vytautas Landsbergis

15min primena, kad režisierius S.Loznica neseniai pristatė filmą apie Vytautą Landsbergį „Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“.

Kiek anksčiau, kovo pradžioje, S.Loznica sukritikavo Europos kino akademiją dėl požiūrių į Rusijos pradėtą karą.

„Ar tikrai įmanoma, kad jūs – humanistai, žmogaus teisių ir orumo gynėjai, laisvės ir demokratijos šalininkai – bijote pavadinti karą karu, pasmerkti barbariškumą ir pareikšti savo protestą?“ – į Rusijos agresiją vangiai reagavusios kino akademijos bendruomenę kreipėsi režisierius.

Po šio pareiškimo Europos kino akademija pasmerkė Rusijos pradėtą karą paskelbė, kad prisijungia prie Rusijos kino pramonės boikoto, rašė „The Guardian“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi