Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 18

Vienintelė galimybė: filmo „Juoda“ kūrėjai susitiks su žiūrovais Vilniuje

Filmas „Juoda“ yra „Romeo ir Džuljetos“ verta istorija, nufilmuota Briuselio imigrantų rajonuose su niekada anksčiau nevaidinusiais aktoriais. Antradienį, balandžio 19-ąją, filmo režisierius Bilallas Fallahas kartu su pagrindine aktore atvyksta į Lietuvą specialiam „Kino pavasario“ seansui.
Filmo „Juoda“ kadras
Filmo „Juoda“ kadras

Juodaodė mergina susižavi marokiečiu vaikinu, bet jie priklauso tarpusavyje kovojančioms gaujoms. Nekaltai prasidėjusi draugystė nuveda prie tragiškų pasekmių, parodančių imigrantų realybę skurdžiausiuose Belgijos sostinės taškuose.

Toks yra „Juoda“ (orig. „Black“) – vienas publikos geriausiai įvertintų šių metų „Kino pavasario“ filmų. Jo režisieriai Adilas El Arbias ir Bilallas Fallahas prestižiniame Toronto kino festivalyje išrinkti metų atradimu („Discovery“ apdovanojimas), o pagrindinė aktorė Martha Canga Antonio gavo Kylančios Europos kino žvaigždės („Shooting Star“) apdovanojimą Berlyno kino festivalyje. Bilallas Fallahas ir Martha Canga Antonio šį antradienį atvyksta į Vilnių po seanso susitikti su žiūrovais.

VIDEO: Filmo „Juoda“ anonsas

Skatina filmą rodyti mokyklose

„Juoda“ kūrėjai padarė neįtikėtiną darbą, nes nė vienas iš 16-os filmo aktorių nebuvo vaidinęs anksčiau, įskaitant pačią M. C. Antonio. Visi jie yra jauni žmonės iš Briuselio gatvių – to siekta, norint filmą sukurti kuo autentiškesnį.

„Ieškojome jaunų afrikiečių ir marokiečių – tokių aktorių nerasi kituose filmuose ar aktorių agentūrose Belgijose“, – viename interviu kalbėjo patys režisieriai, taip pabrėždami, kad Belgijos kine trūksta kitų rasių ir tautybių žmonių.

Filmo JUODA režisieriai ir aktoriai atvyks į Lietuvą

„Juoda“ koncentruojasi būtent į juos – jaunus afrikiečius ir marokiečius (abiejų filmo režisierių šaknys yra Maroke) ir parodo jų gyvenimą šiandienos Briuselyje, taip pat – ir pavojingiausiame Molenbeko rajone, siejamame su kovą Belgijos sostinėje įvykusia teroristų ataka. Filmuojant įvyko du realūs susišaudymai, o vienas iš aktorių buvo areštuotas dėl su filmu nesusijusio įvykio.

„Juoda“ parodo, kaip skurdas, kuriame imigrantai gyvena, atveda paauglius prie vagysčių, prievartos ir netgi žmogžudysčių – ir kaip sunku, jeigu apskritai įmanoma, nuo to pabėgti. Briuselyje augę filmo režisieriai ir aktoriai šį pasaulį patys puikiai pažįsta savo akimis.

Filmas nėra dokumentinis, jo scenarijus paremtas Belgijoje populiaria knyga. Bet pati M. C. Antonio pripažįsta: „Tai, ką matome filme, vyksta realybėje. Tik ne visi žmonės net ir Belgijoje tai žino.“

Filmo „Juoda“ kadras
Filmo „Juoda“ kadras

Dalis žiūrovų Belgijoje filmą kritikavo kaip neigiamai vaizduojantį imigrantus, bet patys kūrėjai su tuo nesutinka. Jie mato „Juoda“ kaip edukacinį filmą ir skatina jį rodyti mokyklose – netgi sukūrė specialų paketą mokytojams prancūzų ir anglų kalbomis su informacija, kaip filmą būtų galima nagrinėti pamokose. Tikslas – kad žiūrovai geriau suprastų, kaip Europoje jaučiasi kitų rasių ir tautybių žmonės.

Režisieriai – vienoje lygoje su J. J. Abramsu ir J. Cameronu

Tačiau žiūrėti „Juoda“ tik kaip socialinį filmą nebūtų teisinga. Visų pirma tai – įtemptas trileris, šekspyrišką „Romeo ir Džuljetos“ istoriją apie negalimą meilę tarp dviejų skirtingų šeimų perkeliantis į XXI a. Europą.

Kino tinklalapis „Twitch“ tiksliai apibūdino filmo atmosferą: „Filmo pavadinimas ne tik įvardija vienos iš gaujų odos spalvą. Jis parodo, koks filmas yra tamsus, purvinas ir pavojingas. „Juoda“ tampys jūsų nervus ir niekada neleis nuslūgti jausmui, kad tuoj atsitiks kažkas labai, labai blogo. Šis įtemptas filmas atmerkia akis. Jame rodomi fiktyvūs nusikaltimai pasakoja apie tikrus nusikaltimus vykstančius visame pasaulyje, greičiausiai ir dabar, kai skaitote šias eilutes.“

Tai, ką matome filme, vyksta realybėje. Tik ne visi žmonės net ir Belgijoje tai žino.

Žiūrovams filmas dovanoja 90-ies minučių intensyvią kino patirtį, o jo kūrėjams jis jau pakeitė gyvenimą. Praėjusių metų pabaigoje paskelbta, kad A. E. Arbias ir B. Fallahas prisijungė prie CAA („Creative Artists Agency“) – Los Andželo kino agentūros, su kuria dirba tokie režisieriai kaip J. J. Abramsas („Žvaigždžių karai“) ar Jamesas Cameronas („Titanikas“, „Avataras“).

Tuo tarpu M. C. Antonio ne tik apdovanota Berlyne, bet ir pripažinta geriausia aktore Talino filmų festivalyje. Belgijos miesto Gento filmų festivalyje „Juoda“ gavo publikos prizą už geriausią filmą.

Nors „Kino pavasaris“ oficialiai baigėsi, papildomi festivalio seansai tęsiasi visą savaitę. Specialus filmo „Juoda“ seansas kartu su režisieriumi ir pagrindine aktore įvyks balandžio 19 d. 18:30 val, Vilniuje, „Forum Cinemas Vingis“ pirmojoje salėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas