Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 30

Virginijus Savukynas: „Filme norėjau parodyti, kad Sąjūdis nebuvo vien tik euforija ir pakilimas“

Minint Sąjūdžio veiklos 25-erių metų sukaktį, Virginijus Savukynas ir Asta Einikytė Lietuvos televizijos žiūrovams birželio 3 dieną pristatys dokumentinio filmo „Liaudis tampa tauta. Sąjūdžio kelias“ premjerą. Filmo autoriai Sąjūdžio istoriją parodys nauju kampu – ją pasakos plačiajai visuomenei gerai nepažinti Sąjūdžio juodadarbiai, o jų istorijas papildys dar niekada nematyti KGB užfiksuoti vaizdo kadrai ir nuotraukos.
Sąjūdžio mitingas
Sąjūdžio mitingas / Kadras iš fillmo „Liaudis tampa tauta. Sąjūdžio kelias“

„Apie Sąjūdžio vedlius, kurie formavo politiką, sukurta daug filmų – jiems duoklė jau atiduota. Todėl šiame filme nusprendžiau prisiminti Sąjūdžio juodadarbius – tuos, kurie buvo antrame plane ir plačiajai visuomenei nėra gerai pažįstami. Norėjau Sąjūdžio istoriją papasakoti būtent per jų prizmę, – filmo „Liaudis tampa tauta. Sąjūdžio kelias“ idėją aiškino V.Savukynas. – Taip pat filme norėjau parodyti, kad Sąjūdis nebuvo vien tik euforija ir pakilimas – iš tiesų tada veikė stiprios jėgos, kurios norėjo jį sužlugdyti.“

Apie Sąjūdžio vedlius, kurie formavo politiką, sukurta daug filmų – jiems duoklė jau atiduota. Šiame filme nusprendžiau prisiminti Sąjūdžio juodadarbius – tuos, kurie buvo antrame plane.

Virginijus Savukynas
Virginijus Savukynas

Filmo sumanytojas neslėpė, kad sunkiausia užduotis buvo atsirinkti nematytus Sąjūdžio herojus – Angonitą Rupšytę, Ramūną Bogdaną, Artūrą Skučą, Algimantą Remeiką, Kasparą Genzbigelį, Stasį Paškevičių ir kitus – iš didžiulio būrio Sąjūdžiui priklausiusių ir aktyviai veikusių žmonių.

„Tų Sąjūdžio juodadarbių buvo labai daug, tačiau man apsispręsti padėjo klausimas, kurį užduodu filmo pradžioje: „Kas nutiko, kad vos per trejus metus Lietuvos visuomenė neatpažįstamai pasikeitė?“ 1988 sausio mėnesį ji save laikė liaudimi, paklusnia sovietams, o jau po trejų metų, 1991 sausį, tapo tauta, ginančia savo valstybę nuo tankų. Tai padarė Sąjūdis, – dėstė V.Savukynas. – Tyrinėdamas išlikusias nuotraukas ir vaizdo medžiagą, filmui atrinkau tuos žmones, kurie dalyvavo ir Sąjūdyje, ir 1991 metų sausio įvykiuose: vieni jų buvo prie bokšto, kiti jauną valstybę gynė prie parlamento.“ 

Filme „Liaudis tampa tauta. Sąjūdžio kelias“ žiūrovai išvys ne tik legendinius Sąjūdžio veiklos vaizdus, bet ir daugybę dar niekada nematytų kadrų.

„KGB tuo metu niekur nebuvo dingusi ir aktyviai veikė Lietuvoje. Remiantis archyvuose rastais dokumentais, vaizdine medžiaga, prisiminimais, dabar galima rekonstruoti, ką tuo metu jie galvojo ir kokių priemonių ėmėsi. Pavyzdžiui, filme panaudojau unikalią, mano atrastą vaizdo juostą, kurioje užfiksuota, kaip KGB darbuotojai ruošiasi 1989 metų Vasario 16-ajai. Nufilmuotame posėdyje operatyviniai darbuotojai instruktuojami, ką turi daryti ir į ką turi atkreipti dėmesį, – intrigavo V.Savukynas. – Taip pat bus papasakota apie slaptą Nikolajaus Sergejevičiaus Leonovo misiją Lietuvoje 1988 metais, žiūrovai išvys ir daugiau KGB filmuotos medžiagos.“

KGB tuo metu niekur nebuvo dingusi ir aktyviai veikė Lietuvoje. Remiantis archyvuose rasta medžiaga, dabar galima rekonstruoti, ką tuo metu jie galvojo ir kokių priemonių ėmėsi.

Be vaizdo įrašų, archyvuose filmo autorius rado daug fotografijų, įrodančių, kad KGB „labai atidžiai fiksavo visus mitingus“ ir akylai sekė Sąjūdžio veiklą.

„Vienas filmo herojų – Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos narys ir Vilniaus rinktinės atsargos savanoris Kasparas Genzbigelis – man pasakojo apie pirmą savo pasisakymą mitinge, tačiau aš neturėjau jokios vaizdinės medžiagos. Lyg nujausdamas peržiūrėjau KGB archyvų medžiagą ir netikėtai radau fotografiją, kurioje jis užfiksuotas sakantis tą kalbą! – džiaugėsi V.Savukynas. – Taigi, nors filme bus jaudinančių kadrų, kurie yra visiems žinomi – pasakodamas apie Sąjūdį, negali jų išvengti, bet aš, kiek išgalės leido, stengiausi surasti tuos vaizdus, kurie dar niekada nebuvo rodyti.“

50 minučių trukmės filmas „Liaudis tampa tauta. Sąjūdžio kelias“ buvo sukurtas per mėnesį – archyvuose, anot V.Savukyno, dar laukia daugybė įdomios ir vertingos medžiagos, iš kurios gali gimti ne vienas naujas dokumentinis filmas. Lietuvos televizijos žiūrovai filmą „Liaudis tampa tauta. Sąjūdžio kelias“ pamatys pirmadienį, birželio 3 d., 21 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?