Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

12 knygų, kurios padės lengviau suprasti rasizmo situaciją JAV

Po to, kai juodaodis George'as Floydas buvo nužudytas pareigūno, JAV kilo protestai, vis garsiau keliantys rasizmo problemą šalyje. Leidinys „Los Angeles Times“ sudarė negrožinės literatūros knygų sąrašą, kuris padės lengviau suprasti, kokia yra rasizmo situacija Amerikoje. Pažvelkime į šias knygas.
George'as Floydas
George'as Floydas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„You Want to Talk About Race“

„New York Times“ bestseleryje nigeriečių kilmės amerikietė Iljeoma Oluo skaitytoją bando supažindinti, kuo skiriasi ir panašios yra žmonių rasės. Knygos autorė yra parašiusi ne vieną kūrinį, išrinkta tarp labiausiai įkvepiančių Sietlo miesto žmonių. Šioje knygoje ji nagrinėja tiek tokius mažus kasdienius dalykus kaip pokalbis, kuriame galima įžvelgti rasistinių pasišaipymų, tiek kalba apie rasizmą kaip ligą, kuri persismelkia kone per kiekvieną gyvenimo apsektą Amerikoje.

Knygos viršelis/Knyga „You Want to Talk About Race“
Knygos viršelis/Knyga „You Want to Talk About Race“

„Men We Reaped“

Amerikiečių rašytoja Jesmyn Ward už savo grožinės literatūros kūrinius yra pelniusi ne vieną premiją. Šioje knygoje ji atverčia kitą gyvenimo pusę – pati autorė knygą yra apibūdinusi kaip sunkiausią, kokią jai yra tekę parašyti. Prisiminimų knygoje J.Ward pasakoja apie savo brolio ir kitų keturių vyrų gyvenimus, kuriuose netrūko rasizmo – visi šios knygos herojai jau yra iškeliavę Anapilin. Leidinys „New York“ šią knygą yra išskyręs kaip vieną geriausių amžiaus knygų.

Knygos viršelis/Knyga „Men We Reaped“
Knygos viršelis/Knyga „Men We Reaped“

„Survival Math“

Amerikiečių rašytojo Mitchello S.Jacksono prisiminimų knygoje autorius pasakoja, su kokiais rasistiniais iššūkiais jam teko susidurti augant Portlando mieste. Knyga pasirodė 2019 metais. Leidinys „Time“ šią knygą įtraukė tarp 100 geriausių metų knygų, o „Buzzfeed“ išrinko geriausia metų knyga. Pats rašytojas Mitchellas S.Jacksonas už savo kūrybą yra pelnęs ne vieną apdovanojimą.

Knygos viršelis/Knyga „Survival Math“
Knygos viršelis/Knyga „Survival Math“

„Brothers and Keepers“

1984 metais pirmą kartą publikuotoje amerikiečių rašytojo Johno Edgaro Widemano prisiminimų knygoje jis pasakoja apie savo vaikystę Pitsburge ir intelektualinio gyvenimo kelią – nuo kiekvieno žingsnio rasizmo apraiškos buvo neatsiejamos. Savo kūriniuose autorius dėmesį skyrė afroamerikiečių patirtims, yra pelnęs ne vieną literatūrinį prizą.

Knygos viršelis/Knyga „Brothers and Keepers“
Knygos viršelis/Knyga „Brothers and Keepers“

„How We Fight For Our Lives“

Kelių literatūrinių prizų laureatė, viena geriausių metų knygų pagal „The Washington Post“, „Time“ „The New Yorker“, „Publishers Weekly“ ir eilę kitų leidinių – štai tokia amerikiečių rašytojo Saeedo Joneso knyga, kurioje jis pasakoja jauno juodaodžio gėjaus gyvenimo liniją – kaip jis tiek visuomenėje, tiek ir šeimoje ieškojo saugumo.

Knygos viršelis/Knyga „How We Fight For Our Lives“
Knygos viršelis/Knyga „How We Fight For Our Lives“

„Hood Feminism“

Amerikiečių autorė ir aktyvistė Mikki Kendall knygoje kalba apie feminizmą, atsispirdama nuo juodaodžių žmonių patirties bei šiam judėjimui suteikdama naujų ir skvarbių žvilgsnių. Skaitytojus knyga pasiekė šių metų pradžioje. Iš viso M.Kendall yra parašiusi tris knygas, visuomenėje ji žinoma kaip feminizmo aktyvistė, kultūros kritikė.

Knygos viršelis/Knyga „Hood Feminism“
Knygos viršelis/Knyga „Hood Feminism“

„Busted in New York“

Esė knygoje amerikiečių rašytojas ir eseistas Darrylas Pinckney'us kalba apie juodaodžio žmogaus patirtis amerikiečių visuomenėje. Šias knygoje sudėtas autoriaus mintis giria lietuviams puikiai pažįstama rašytoja Zadie Smith. Pats D.Pinckney'us savo kūryboje dažnai kalba apie rasizmą, pasakoja, kokias patirtis ir išgyvenimus patiria visuomenėje engiami jos nariai. Už savo kūrybą jis yra gavęs ne vieną apdovanojimą.

Knygos viršelis/Knyga „Busted in New York“
Knygos viršelis/Knyga „Busted in New York“

„Things That Make White People Uncomfortable“

Amerikietiškojo futbolo žvaigždė Michaelas Bennettas yra visuomenės aktyvistas, filantropas, žinomas kaip žmogus su išskirtiniu humoro jausmu. Šioje knygoje jis kalba apie juodaodžius atletus sporto pasaulyje. Kaip rašoma knygos anotacijoje, šiuo kūriniu jis nori priversti skaitytojus jaustis nepatogiai, kad tokiu būdu jie bandytų įsijausti į kitų žmonių gyvenimus.

Knygos viršelis/Knyga „Things That Make White People Uncomfortable“
Knygos viršelis/Knyga „Things That Make White People Uncomfortable“

„Sleepaway School“

Kaustanti prisiminimų knyga, kurioje rašytojas Lee Stringeris pasakoja apie savo vaikystę globos namuose, gyvenimą Niujorko priemiestyje, kuriame dauguma žmonių buvo baltieji. Skurdi, skausminga vaikystė – taip galima apibūdinti tai, apie ką kalba knygoje autorius. Beje, pats Lee Stringeris yra eilę metų gyvenęs tiesiog gatvėje, turėjo priklausomybių. Visas šias patirtis jis sudėjo į šią knygą.

Knygos viršelis/Knyga „Sleepaway School“
Knygos viršelis/Knyga „Sleepaway School“

„Citizen“

Poetė ir eseistė Claudia Rankine knygoje žvelgia į asmeninio gyvenimo nuotrupas, policininkų vykdomus kitos rasės žmonių žudymus. Ši knyga vadinama kaip meditacinė provokacija. Kūrinį kaip vieną geriausių metų knygų minėjo tokie leidiniai kaip „The New Yorker“, „Boston Globe“, „The Atlantic“, „Publishers Weekly“ ir eilė kitų.

Knygos viršelis/Knyga „Citizen“
Knygos viršelis/Knyga „Citizen“

„The New Jim Crow“

Žmogaus teisių aktyvistės ir akademikės Michelle Alexander knygoje kalbama apie afroamerikiečių įkalinimus JAV kalėjimuose – autorė knygoje sako, kad tai vyksta dideliu mastu. O kokios yra šio proceso priežastys? Neatsitiktinai knyga susižėrė eilę apdovanojimų.

Knygos viršelis/Knyga „The New Jim Crow“
Knygos viršelis/Knyga „The New Jim Crow“

„Heavy“

Amerikiečių rašytojas, kūrybinio rašymo dėstytojas Kiese'us Laymonas yra kelių knygų autorius. Prisiminimų knyga „Heavy“ vadinama stipria ir provokuojančia, o ji kalba apie mūsų visuomenę, kuri yra ant moralinio slenksčio ribos. Kaip geriausią 2018 metų knygą ją išskyrė tokie leidiniai kaip „The New York Times“, „The Washington Times“, „Publishers Weekly“ ir eilė kitų.

Knygos viršelis/Knyga „Heavy“
Knygos viršelis/Knyga „Heavy“

TAIP PAT SKAITYKITE:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas