Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min metų knygos rinkimuose paaiškėjo nugalėtojai

Baigėsi trečią kartą rengiami 15min metų knygos rinkimai, ir paaiškėjo nugalėtojai visose keturiose kategorijose.
15min knygų rinkimų 2019 metų knygos nugalėtojos
15min knygų rinkimų 2019 metų knygos nugalėtojos / 15min nuotr.

Ekspertų komisijos ir skaitytojų sprendimu nugalėtojais tapo:

Geriausia verstine grožine knyga – Olgos Tokarczuk kūrinys „Bėgūnai“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, vertėjas Vyturys Jarutis).

Geriausia verstine negrožine knyga – Marinos Abramovič „Eiti kiaurai sienas“ (leidykla „Kitos knygos“, vertėja Emilija Ferdmanaitė)

Geriausia lietuvių autorių grožine knyga – Kristinos Sabaliauskaitės „Petro imperatorė“ (leidykla „Baltos lankos“)

Geriausia lietuvių autorių negrožine knyga – Gedimino Kajėno „33 portretai“ (leidykla „Aštuntoji diena“)

PLAČIAU APIE IŠRINKTAS KNYGAS SKAITYKITE ČIA

15min vyr. redaktoriaus pavaduotojas Audrius Ožalas sakė, kad visos išrinktos knygos išskirtinės, sulaukusios daug atsiliepimų ir įvertinimų.

Olgos Tokarczuk knyga „Bėgūnai“ labai savitas kūrinys, kalbantis apie lakumą, mobilumą, krypčių ir prasmės paieškas pasaulyje, tai meditacija apie judėjimą, gyvenimą ir mirtį – ši autorė šiemet sulaukė ypatingo dėmesio, nes buvo apdovanota Nobelio literatūros premija. Ne tik jos knygos, bet ir išsakoma pozicija, idėjos labai svarbios šiuolaikiniame svyruojančiame pasaulyje“, – apie geriausios verstinės grožinės knygos apdovanojimą pelniusią O.Tokarczuk knygą sakė A.Ožalas. Ekspertų komisijos narė Jurga Mandrijauskaitė apie šią knygą sakė: „Knygoje autorė, judėdama nuo vienos istorijos prie kitos, kontempliuoja judėjimą, keliones, namų prasmę, žmogaus anatomiją bei paslaptingą ribą tarp gyvybės ir mirties.“

Garsios performansų autorės Marinos Abramovič prisiminimų knyga „Eiti kiaurai sienas“ sulaukė didelio dėmesio, o komisijos narė Lina Buividavičiūtė ją apibūdino taip: „Gyvenimas kaip nuolatinis kūrybinis procesas ir meno prigimtis kaip pamatiniai autentiškos būties dėsniai. Drąsioje, provokuojančioje, nuoširdžioje, kūrybiškoje knygoje Marina Abramovič tikrai eina kiaurai sienas.“

Kristinos Sabaliauskaitės knyga „Petro imperatorė“ sulaukė didžiulio skaitytojų palaikymo – balsavime už ją balsavo net 60 proc. skaitytojų. Literatūrologė Jūratė Čerškutė apie šią knygą sakė: „Naujausias skaitomiausios lietuvių autorės Kristinos Sabaliauskaitės istorinis romanas pasakoja paskutiniąją imperatorės Jekaterinos I gyvenimo parą ir sykiu žvalgo visą praėjusią epochą – su jos papročiais, taisyklėmis ir prietarais. Pasaulis čia rodomas ne iš istoriją pergalėmis ir karais rašiusių vyrų perspektyvos, o iš moters, buvusios karo belaisvės – jos gyvenimo ir tapatybės augimo linija yra šio romano šerdis“.

Gedimino Kajėno knyga „33 portretai“ puikus priminimas to, ko pastaruoju metu ganėtinai trūksta Lietuvos žiniasklaidoje – ilgų, išsamių pokalbių su kultūros srities atstovais. Įsiklausant, siekiant suprasti, tai ilgi pokalbiai lėtam skaitymui, būdai, kaip atverti savąjį įplyšimą tikrovėje ir vaizde į grožį. Fiksuojantys ne tik šiuos laikus, bet ir platesnius istorinius, kultūrinius kontekstus“, – apie dar vienos laimėtojos knygos autorių sakė A.Ožalas. Komisijos nario M.Buroko vertinimu, tai „margas, bet savo tonu ir stiliumi labai vientisas intelektualios ir meno Lietuvos paveikslas. Šviesus ir viltingas“.

Vertinimai nesutapo

Renkant laimėtojus 50 proc. lėmė skaitytojai, 50 proc. ekspertai. Šįkart ekspertų komisiją sudarė Audrius Ožalas, Marius Burokas, Jūratė Čerškutė, Jurga Mandrijauskaitė, Lina Buividavičiūtė.

Skaitytojų ir ekspertų nuomonės ne visur sutapo – tarkime, ekspertų sudarytame geriausių lietuvių grožinių knygų penketuke pirmoje vietoje atsidūrė Mindaugo Nastaravičiaus poezijos rinkinys „Bendratis“, tačiau bendras balsų skaičiavimas lėmė, kad pirma vieta atiteko Kristinai Sabaliauskaitei, kuri visiškai dominavo skaitytojų balsavime, o geriausių verstinių grožinių knygų balsavime skaitytojai pirmąją vietą atidavė Noros Ikstenos knygai „Motinos pienas“, tuo tarpu ekspertai pirmąją vietą skyrė Olgos Tokarczuk „Bėgūnams“.

Rinko ir komisija, ir skaitytojai

15min visuomet daug dėmesio skiria knygoms. Mes dalyvaujame įvairiose su skaitymo skatinimu susijusiose iniciatyvose, patys apie knygas rašome, kalbame įvairiais formatais. Be tradicinių formų – interviu, recenzijų, jau kelerius metus tęsiame literatūrai skirtą videolaidų projektą 15min knygos“, o šį rudenį startavo ir knygoms skirta tinklalaidė „Perskaitymai“. Šie rinkimai yra tarsi visų pokalbių apie knygas apibendrinimas“, – sakė 15min vyr. redaktoriaus pavaduotojas A.Ožalas.

Rinkimai vyko trimis etapais: iš pradžių komisija išrinko geriausių kūrinių sąrašus keturiose kategorijose (lietuvių rašytojų grožinė knyga, lietuvių rašytojų negrožinė knyga, verstinė grožinė knyga, verstinė negrožinė knyga). Vėliau skaitytojai balsavo ir išrinko savo geriausiųjų penketukus. Vėliau ekspertų komisija balsavo dėl kiekvienoje kategorijoje 5-ių daugiausia skaitytojų balsų gavusių knygų. Komisijos balsai sudėti su skaitytojų balsais – taigi, išrenkant laimėtoją 50 proc. lėmė skaitytojai, 50 proc. ekspertai.

Esminis kriterijus, kuriuo remiasi ekspertų komisija, – kad knyga turėtų išliekamąją, meninę, pažintinę vertę, verstinių knygų atveju vertinama ir jų vertimo kokybė. Šiemet buvo vertinamos knygos, išleistos nuo 2018 m. lapkričio 1 dienos iki 2019 m. lapkričio 1 dienos.

Lietuvių knygų nugalėtojų autoriams bus skirta po 500 eurų premija, tokio paties dydžio premijos bus skirtos ir geriausiomis išrinktų verstinių knygų vertėjams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas