Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min skelbia geriausių metų knygų rinkimus: balsuokite!

Šiemet jau ketvirtus metus vyksta 15min metų knygos rinkimai – skaitytojai ir ekspertai išrinks, kurie per metus išleisti kūriniai buvo įsimintiniausi. Jau tradiciniais tapusiuose rinkimuose bus įvertintos tiek lietuvių, tiek užsienio rašytojų knygos.
15min knygų rinkimai
15min knygų rinkimai

15min daug dėmesio skiria informacijai apie kultūrą, o literatūra užima ypatingą vietą. Šie knygų rinkimai apibendrina tai, kas portale yra rašoma, kalbama, transliuojama literatūros tema per visus metus.

„Literatūros svarbą visuomenėje sunku pervertinti. Mes tai pamatėme ir pandemijos metu, kai patys skaitytojai ėmėsi iniciatyvų, kaip išgelbėti mėgstamus knygynus arba ieškojo naujų būdų, kaip įsigyti knygas, – sako 15min vyr. redaktoriaus pavaduotojas Audrius Ožalas. – Apie knygas įvairiais formatais kalbame jau daug metų, nuosekliai augame šioje srityje ir vis ieškome būdų, kaip kitaip skleisti informaciją apie literatūrą. Prieš keletą metų greta publikacijų apie literatūrą, knygų apžvalgų, pradėjome ir video pokalbių projektą, praėjusį rudenį startavo tinklalaidė „Perskaitymai“, portale įkūrėme literatūros platformą „URBAN˙/ Poetry“, turime naujų sumanymų ir artimai ateičiai. O kitais metais šie knygų rinkimai vyks jau penktą kartą, tad turime ambicijų juos plėsti“.

Audrius Ožalas
Audrius Ožalas

A.Ožalo teigimu, šie rinkimai apibendrina tai, kokie Lietuvoje buvo su knygomis susiję metai, leidžia išskirti tendencijas, įdomiausius, didžiausią vertę turinčius kūrinius. Beje, tradiciją rinkti geriausias metų knygas turi ir nemažai solidžių užsienio leidinių.

„Mes orientuojamės į rimtesnę, išliekamąją vertę turinčią literatūrą. Bent jau kai kuriose kategorijose komisijos nariams teko gerokai pasvarstyti, kuriuos kūrinius įtraukti į penkioliktukus – matome, kad geros literatūros išleista nemažai, ir sunku nuspręsti, būtent kurios knygos yra labiausiai vertos būti sąrašuose. Komisiją, be knygomis rimtai besidominčių redakcijos žmonių, sudarė ir žinomi literatūros ekspertai, redakcijos bendradarbiai. Tačiau rinkimuose dalyvauja ne tik komisija – dabar balsuoti už knygas kviečiame visus skaitytojus“, – sakė A.Ožalas. Šįkart ekspertų komisiją sudaro Audrius Ožalas, Jūratė Čerškutė, Marius Burokas, Jurga Mandrijauskaitė, Lina Buividavičiūtė, Jurga Vaičiūtė, Monika Bertašiūtė.

Ekspertai atrinko po 15 geriausių lietuvių autorių grožinių ir negrožinių kūrinių bei po 15 verstinių autorių grožinių ir negrožinių kūrinių. Skaitytojai iki gruodžio 6 dienos gali balsuoti ir išrinkti, jų nuomone, geriausias knygas. Tuomet ekspertų komisija balsuos dėl kiekvienoje kategorijoje 5 daugiausia skaitytojų balsų gavusių knygų. Komisijos balsai bus sudėti su skaitytojų balsais – taigi, išrenkant laimėtoją 50 proc. lems skaitytojai, 50 proc. ekspertai.

Nugalėtojai bus paskelbti gruodžio 15 dieną. Balsavimas stabdomas –gruodžio 6 dieną.

BALSUOTI GALITE ČIA

Kas laimėjo ankstesniais metais?

2017 metais įvyko pirmieji 15min knygų rinkimai – tuomet geriausia lietuvių autorių knyga išrinktas Miglės Anušauskaitės kūrinys „Dr.KVADRATAS. Greimas ir jo semiotika“ (leidykla „Aukso žuvys“). Geriausia verstine knyga išrinkta Tomo Venclovos knyga „Nelyginant šiaurė magnetą: pašnekesiai su Ellen Hinsey“ (iš anglų kalbos vertė Laimantas Jonušys, leidykla „Apostrofa“).

2018 metais geriausia lietuvių grožine knyga tapo Mariaus Buroko „Švaraus buvimo“ (Rašytojų sąjungos leidykla), geriausia lietuvių negrožine knyga išrinkta Giedros Radvilavičiūtės „Tekstų persekiojimas. Esė apie rašytojus ir žmones“ (leidykla „Apostrofa“), geriausia verstine grožinė knyga tapo Virginios Woolf kūrinys „Tarp veiksmų“ (leidykla „Vaga“, vertėja Emilija Ferdmanaitė), geriausia verstine negrožine knyga išrinkta Witoldo Gombrowicziaus „Lenkiški prisiminimai“ (leidykla „Odilė“, vertėja Irena Aleksaitė).

2019 metais geriausia lietuvių autorių grožine knyga išrinkta Kristinos Sabaliauskaitės „Petro imperatorė“ (leidykla „Baltos lankos“), geriausia lietuvių autorių negrožine knyga tapo Gedimino Kajėno „33 portretai“ (leidykla „Aštuntoji diena“). Geriausia verstine grožine knyga išrinkta Olgos Tokarczuk „Bėgūnai“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, vertėjas Vyturys Jarutis), geriausia verstine negrožine knyga tapo Marinos Abramovič „Eiti kiaurai sienas“ (leidykla „Kitos knygos“, vertėja Emilija Ferdmanaitė).

Esminis kriterijus vertinant kūrinius – knygos turėtų turėti išliekamąją, meninę, pažintinę vertę, verstinės knygos atveju vertinama ir jos vertimo kokybė. Taip pat knygos turi būti pirmą kartą išleistos lietuvių kalba (arba tai turi būti naujas knygos vertimas į lietuvių kalbą). Vertinamos knygos, išleistos nuo 2019 m. lapkričio 1 dienos iki 2020 m. lapkričio 1 dienos.

Lietuvių knygų autoriams bus skirtos 500 eurų premijos, tokio paties dydžio premijos bus skirtos ir geriausiomis išrinktų verstinių knygų vertėjams – tuo pabrėžiant svarbų vertėjų, kurie lietuvių kalba prakalbina svarbius užsienio kūrinius ir neretai lieka šešėlyje – svarbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas