Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

15min Vilniaus knygų mugėje pristatys specialų knygoms skirtą žurnalą „Penkiolika“

Vasario 23–26 dienomis vykstančiai Vilniaus knygų mugei 15min skirs ypatingą dėmesį – ne tik pakvies į susitikimus 15min forume, operatyviai praneš naujienas, bet ir pristatys specialiai šiam renginiui skirtą žurnalą „Penkiolika“.
Žurnalas „Penkiolika“
Žurnalas „Penkiolika“ / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Žurnalą parengė 15min žurnalistų komanda, taip pat puikiai žinomi literatūros pasaulio atstovai. Šiame išskirtinio dizaino leidinyje informacijos apie knygas ras įvairiausių knyginių pomėgių skaitytojai – nuo pokalbių su žinomais rašytojais, mugės svečiais iki geriausių knygų sąrašų, nuo knygų apie maistą iki rekomendacijų, kokius skaitinius rinktis futbolo mėgėjams, nuo prisilietimo prie fotografijos iki reportažo iš Frankfurto knygų mugės ar žvilgsnio į tai, kas vyksta skaitytojų klubuose.

„Portale 15min daugybę metų daug dėmesio skiriame knygoms – skelbiame rekomenduojamų knygų apžvalgas, pokalbius su rašytojais, rengiame knygoms skirtą tinklalaidę „Perskaitymai“ ir renkame geriausias metų knygas. Praėjusiais metais pagalvojome, kad būtų įdomu išbandyti save ir kitoje formoje – išleisti specialų popierinį žurnalą, nes Vilniaus knygų mugė daugeliui asocijuojasi su spausdintu žodžiu, o ir mums patiems tai atrodė malonus kūrybinis iššūkis, į kurį įsijungė nemaža dalis įvairių redakcijos skyrių žmonių. Tiesa, mugės senbuviai gali prisiminti, kad prieš daugybę metų, kai 15min dar buvo leidžiamas popieriniu formatu, Vilniaus knygų mugei irgi buvo išleidžiami specialūs leidiniai. Taigi, tai tarsi net grįžimas prie šaknų, – sako 15min vyr. redaktoriaus pavaduotojas Audrius Ožalas. – Daugiausia dėmesio šiame žurnale skyrėme laisvės temai, todėl ir šio žurnalo tema yra „Žodis yra laisvė“. Praėjusiais metais vasario 24-ąją, kaip tik tą dieną, kai prasidėjo Vilniaus knygų mugė, Rusija įsiveržė į Ukrainą, todėl daug kas ir šio renginio metu mintimis turbūt grįš į tų dienų įvykius ir apmąstys, kas įvyko per šiuos metus. Apie laisvę šiame leidinyje kalba tiek knygų pasaulio atstovai, kurie patys susiduria su naujais bandymais tą laisvę pažaboti, tiek tie, kurie daro viską, kad tos laisvės neprarastume nei mes, nei kiti.“

„Žurnalo šūkis nėra viso labo lozungas. Redakcijoje ieškojome kažko tikslaus, bandydami suprasti, kokia apskritai yra laisvės sąvoka ir ką veikiame žiniasklaidoje. Atrodo, toks savaime suprantamas dalykas, bet galvos skausmo neišvengėme. Pamenu, vaikščiojau po visą redakciją ir klausinėjau kolegų: sakyk pirmąjį žodį, kuris šauna pagalvojus apie laisvę! Atsakymų buvo įvairių! – dalinosi kultūros skyriaus redaktorė Monika Bertašiūtė-Čiužienė. – Galiausiai nusprendėme, kad šiuo metu tikrąjį karą už laisvę kovoja mūsų kaimynai, bandydami nuvyti žvėrį iš savo žemės. O Lietuvoje mes mokomės būti laisvi. Taip, nuėjome didelį kelią, bet stigma apie rašytoją su plunksna išliko. Todėl ir mūsų stereotipinis rašytojas kiek kitoks. Jis džiazuoja klaviatūra it kokiu ginklu. Ginklu prieš visus, kurie nenori, kad būtume laisvi.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Monika Bertašiūtė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Monika Bertašiūtė

Šiame žurnale rasite pokalbius su Kristina Sabaliauskaite, Marium Ivaškevičium, Julium Sasnausku, rašytojais Manueliu Vilasu, Bernardo Atxago, Haska Šyjan, Andriu Kalnozolu, specialiai žurnalui esė parašė Marius Burokas, Vaiva Rykštaitė, Akvilė Kavaliauskaitė, Sabina Brilo, Rasa Drazdauskienė parengė detektyvinių serialų, parengtų pagal knygas, sąrašą, rekomenduojamų knygų topus sudarė Jūratė Čerškutė, Audrius Ožalas, Eglė Baliutavičiūtė, Jurga Vaičiūtė, Marius Bagdonas, fotomenininkas Algimantas Aleksandravičius dalinasi istorijomis apie tai, kaip jis fotografavo žymius lietuvių rašytojus.

„Norėjome, kad žurnalas apimtų įvairias su knygomis susijusias sritis, jame būtų ir gilių pokalbių, ir lengvesnių potėpių, ir rekomendacijų knygų ieškantiems skaitytojams, ir gidas, ką verta įsigyti mugėje, eseistikos ar netikėtų žvilgsnių į literatūrinį gyvenimą. Norėjome, kad žurnalas būtų žaismingas, tad įtraukėme kryžiažodį, Miglės Anušauskaitės komiksą ir netgi horoskopą. Daug dėmesio skyrėme ir išskirtiniam dizainui, siekdami, kad vaizdas būtų grakštus, modernus“, – sakė A.Ožalas.

Leidinį „Penkiolika“ bus galima rasti visuose Vilniaus knygų mugės informacijos centruose – prie įėjimų į 5 ir 3 sales, Muzikos salę, taip pat prie 15min forumo.

Tie, kurie neturi galimybės apsilankyti Vilniaus knygų mugėje, šio leidinio publikacijas gali rasti čia.

Šio žurnalo pristatymas Vilniaus knygų mugėje vyks 15min forume ketvirtadienį 13.20 val. – apie leidinį kalbės 15min žurnalistai Audrius Ožalas, Monika Bertašiūtė-Čiužienė, Gediminas Kajėnas ir literatūrologė Jūratė Čerškutė, kuri „Penkiolikai“ irgi sudarė rekomenduojamų knygų sąrašą.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Žurnalas „Penkiolika“
Lukas Balandis / BNS nuotr./Žurnalas „Penkiolika“

Portale – išsami, operatyvi informacija

Nuo ketvirtadienio iki sekmadienio portale 15min rasite išsamią informaciją apie tai, kas vyksta Vilniaus knygų mugėje. Žurnalistų, videooperatorių, fotografų komanda praneš naujienas iš susitikimų su rašytojais, kultūrinių renginių, diskusijų, parengs interviu su mugėje viešinčiais autoriais. Kiekvieną dieną portale rasite ir rekomendacijas, kokių renginių rekomenduojama nepraleisti.

15min ne vienerius metus Knygų mugės organizatorių buvo apdovanoti už operatyvią, išsamią ir originalią informaciją, pateikiamą skaitytojams iš šio renginio. Galiu pažadėti, kad šiemet tradicijas kokybiškai atspindėti šį vieną svarbiausių Lietuvos kultūros renginių tęsime, – sako A.Ožalas. – Vilniaus knygų mugė jau seniai yra tapusi renginiu, skirtu ne vien tik knygų mėgėjams, – kelioms dienoms ji tampa šalies intelektiniu centru, kuriame keičiamasi idėjomis, diskutuojama įvairiomis temomis – nuo kultūros iki politikos, švietimo ar socialinių problemų, tad mums labai svarbu būti viso to centre. Galų gale, mugė – tarsi didelis kultūrinis bendraminčių būrys, kuriame norisi tiek būti, tiek pranešti apie tai, kas įdomaus ten vyksta“.

Luko Balandžio nuotr./15min apdovanoti už Vilniaus knygų mugės reportažus. Audrius Ožalas ir mugės organizatoriai
Luko Balandžio nuotr./15min apdovanoti už Vilniaus knygų mugės reportažus. Audrius Ožalas ir mugės organizatoriai

Vilniaus knygų mugėje 15min žurnalistai ne tik aprašys renginius, bet ir patys dalyvaus jų pristatymuose. A.Ožalas kartu su Tomu Venclova ir Mindaugu Kvietkausku aptars Czeslawo Miloszo knygą „Pradedant nuo mano gatvių“, moderuos pokalbį su viena didžiausių šios mugės žvaigždžių – ukrainiečių rašytoja Oksana Zabuzhko, Vidmantas Balkūnas dalyvaus diskusijoje apie karo žurnalistiką „Žurnalistų frontas. Autentiškas balsas kare“, Vaidotas Beniušis pristatys Jono Vytauto Žuko knygą „Be užuolankų“, Mažvydas Karalius dalyvaus naujos Jurgos Tumasonytės knygos „Naujagimiai“ pristatyme.

Visą su Vilniaus knygų muge susijusią informaciją rasite čia.

Skaitytojai kviečiami į 15min forumą

Jau tradicija tampa ir tai, kad skaitytojai Vilniaus knygų mugėje kviečiami į 15min forumą, kur vyksta pokalbiai apie knygas, galima susipažinti su 15min metų knygų rinkimuose nugalėjusiomis knygomis.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Sigito Parulskio romano „Laiko nusikaltimai“ pristatymas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Sigito Parulskio romano „Laiko nusikaltimai“ pristatymas

Čia vyks ir skaitytojų jau pamėgti Šortų pokalbiai, trunkantys 15 minučių, kurių metu per trumpą laiką bandoma prisiliesti prie pačios aptariamo kūrinio esmės. Šortų programoje apie knygas kalbėsis Norbertas Černiauskas, Selemonas Paltanavičius, Rasa Drazdauskienė, Bernardas Gailius, Marija Drėmaitė, Lina Buividavičiūtė ir kiti.

15min forumas turėtų sudominti įvairiomis sritimis besidominčius skaitytojus, renginių panorama – čia itin plati. Jau ketvirtadienį 11 valandą, iškart po mugės atidarymo, čia bus pristatytas projektas, skirtas lietuviškos „Aušros“ išleidimui, kuriame dalyvaus prezidentas Gitanas Nausėda. Vėliau čia vyks diskusija apie tai, kaip sudominti paauglius skaitymu, pokalbis apie Vilnių ir vilniečius bei alternatyviąją Vilniaus istoriją, Leonido Donskio, Annos Applebaum, Rimvydo Stankevičiaus, Jono Vytauto Žuko, Ramūno Bogdano ir kitų knygų pristatymai – beveik 30 renginių, iš kurių bus ką išsirinkti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas